3 tips voor ondernemers die een hypotheek willen aanvragen

Hypotheek als ondernemer
Ben je ondernemer en heb je een huis op het oog? Dan heb je een hypotheek nodig. Voor de meeste ondernemers is het geen probleem om een hypotheek aan te vragen. Het duurt meestal wel iets langer dan wanneer je in loondienst een hypotheek aanvraagt, maar het is zeker mogelijk! Onze financieel coach Jeroen Pijnaker geeft je drie tips waar je rekening mee moet houden wanneer je als ondernemer een hypotheek aanvraagt.

1. Minder dan 3 jaar als ondernemer aan het werk?

Als je langer dan drie jaar een eigen bedrijf hebt en kan aantonen dat je winst draait, kan je bij bijna alle geldverstrekkers een hypotheek aanvragen. Ook voor startende ondernemers zijn er steeds meer mogelijkheden. Het wordt wel erg lastig om een hypotheek te krijgen als je minder dan 1 jaar onderneemt, omdat je van het eerste jaar (winstgevende!) jaarcijfers moet kunnen tonen. om een hypotheek te krijgen. Of je 1 jaar of 2 jaar zzp’er bent, maakt dus geen heel groot verschil. Maar prijs jezelf nog niet gelukkig: niet alle geldverstrekkers willen met 100% rekenen. Misschien willen ze slechts 85% van jouw inkomen rekenen om zelf minder risico te lopen.

2. Eigen geld meenemen

Bijna elke geldverstrekker wordt gelukkig als jij eigen geld meeneemt. Geldverstrekkers worden steeds welwillender naar ondernemers, maar ze blijven jou nog steeds als een risico zien. Hoe meer eigen geld je mee kunt nemen voor jouw huis, hoe minder groot het risico voor de geldverstrekker is. Hoe meer geld je meeneemt, hoe groter de kans dat ze jou een hypotheek willen verstrekken.

3. Groeiend bedrijf

Heb je een groeiend bedrijf? Dan erkent een geldverstrekker dit met wat geluk ook. In dat geval rekenen ze met het groeipotentieel, in plaats van met een gemiddelde van je inkomsten. Dat gaat als volgt:
Stel, je hebt in het eerste jaar €30.000 winst gedraaid, in het tweede jaar €40.000 en in het derde jaar €50.000. De geldverstrekker telt het eerste jaar 1 keer mee, het 2e jaar 2 keer en het derde jaar 3 keer. Het totaal van dit bedrag delen zij door 6 en dat wordt als het gemiddelde inkomen gezien. Het laatste jaar telt dus als zwaarste mee en daardoor kun je als ondernemer van een groeiend bedrijf een hogere hypotheek krijgen.

Goed advies

Elk bedrijf is anders en elke hypotheek is anders. Laat je daarom extra goed adviseren over de mogelijkheden voor een hypotheek als ondernemer. De financieel coaches van Finzie denken graag met je mee en gaan op zoek naar de best passende financiering voor jouw toekomstige huis.

Meer weten?

Wil je nu weten wat je maximaal kunt lenen en wat je maandlasten zijn? Met onze handige tool kun je dit meteen berekenen. Spreek je liever direct met een financieel coach? Dat kan! Zoek dan wie van onze coaches het dichtst bij jou in de buurt zit.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak