5 tips om direct geld te besparen 

Gezin bespaart direct geldJe wil direct geld besparen – bijvoorbeeld omdat je een grote aankoop moet doen, of omdat je een financiële buffer wil opbouwen. Of misschien kom je elke maand standaard geld tekort en wil je wat meer geld overhouden. Tijd dus om je uitgavenpatroon onder de loep te nemen. Om je op weg te helpen, heeft Knab 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Begin bij je vaste lasten  

Je vaste lasten keren elke week, maand of kwartaal weer terug. Goed dus om hier eens kritisch naar te kijken. Als je bijvoorbeeld al een tijd een hypotheek hebt, kan het best zijn dat je daarop kan besparen. Daarvoor heb je drie opties:

Je hypotheek oversluiten 
Wanneer je je hypotheek oversluit, sluit je in principe een nieuwe hypotheek af bij een andere aanbieder. Hierdoor kun je profiteren van de huidige lage rentes. Dit kan aantrekkelijk zijn als je rentevaste periode nog lang niet afloopt.

Oversluiten kost echter wel wat. Je betaalt namelijk opnieuw voor het afsluiten van de hypotheek, het advies en een taxatie. Daarnaast betaal je vaak boeterente. Bereken met deze tool of en hoeveel je kan besparen met je hypotheek oversluiten.

Je rente middelen  
Kies je voor rente middelen, dan spreek je een nieuwe rente af met je huidige hypotheekaanbieder. Dit is een gemiddelde van je huidige rente en de marktrente. Ook bij rente middelen betaal je boeterente, omdat je aanbieder rente misloopt. De meeste aanbieders verwerken deze boete in je maandlasten.

Je risico-opslag laten vervallen 
Als je geen hypotheek hebt met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) betaal je mogelijk een risico-opslag bovenop je rente. Is je huis meer waard geworden, of heb je juist (extra) afgelost op je hypotheek? Dan kan de verhouding tussen de marktwaarde en je hypotheek kleiner worden. De opslag kan dan mogelijk komen te vervallen en dat zorgt vaak voor een lagere rente.

Niet zeker of je risico-opslag kan vervallen? Of lijkt rente middelen of oversluiten je wel wat? Vraag altijd advies aan je financieel coach. Hij of zij weet precies wat slim is om in jouw situatie te doen.

Besparen op andere vaste lasten 

En dan nog je andere vaste lasten. Los van elkaar lijken ze best mee te vallen, maar opgeteld kan het erg veel geld zijn. Houd daarom je verzekeringen nog eens tegen het licht, check of je al die abonnementen en lidmaatschappen wel echt nodig hebt en kijk eens of het loont om over te stappen naar een andere energiemaatschappij. Alle beetjes helpen!

2. Check je betaalrekening

Automatisch roodstaan klinkt als een goed idee. Zo kun je aan het eind van de maand toch nog die ene rekening betalen. Doe je dit echter regelmatig, dan zijn er flink wat kosten aan verbonden. Over het bedrag dat je roodstaat betaal je namelijk rente. Probeer dit dus zo weinig mogelijk te doen.

Een andere manier om te besparen via je betaalrekening? Simpel: het geld dat erop staat wat vaker naar je spaarrekening overboeken. Over het geld op je spaarrekening ontvang je natuurlijk rente. Het overboeken kan meestal – zoals bij Knab – zelfs automatisch.

3. Je boodschappen

Misschien wel een van de eerste dingen waaraan je denkt als je moet besparen: je boodschappen. Je geeft hier namelijk regelmatig geld aan uit. Het spreekt misschien voor zich, maar het loont écht om aanbiedingen in de gaten te houden, meerdere supermarkten te bezoeken en wekelijks de boodschappen te doen in plaats van dagelijks.

4. Koop tweedehands of met korting

Dure uitgaven zijn niet altijd nodig. Vaak kun je bij de kringloop ook wel wat pareltjes vinden. Zelf verkopen kan natuurlijk ook. Verkoop die oude broek die te klein is of die sweater die je niet meer leuk vindt.

Heb je niks met tweedehands kleding? Dat kan natuurlijk. Gelukkig kun je ook best op nieuwe producten besparen. Check bijvoorbeeld eerst even online of je aanbiedingen kunt vinden of dat er een kortingscode beschikbaar is wanneer je iets koopt. Er bestaan genoeg websites waarop je deze kunt vinden.

5. Besparen dankzij de belastingaangifte

De belastingaangifte is hét moment om te besparen. Is je WOZ-waarde te hoog, of zijn er nog zaken – zoals giften of de hypotheekrente – die je kunt aftrekken? Geef het aan!

In het gratis checklist ‘belastingaangifte‘ van Knab lees je welke aftrekposten je recht hebt als je een eigen woning hebt en hoe je dat doet. Zo profiteer je optimaal van belastingvoordeel.


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak