Nieuwbouwwoning kopen? Deze 5 begrippen moet je kennen

Stel koopt nieuwbouwwoningHeb je je ingeschreven voor een nieuwbouwproject? Of ben je ingeloot voor een nieuwbouwwoning? Dan heb je vast al heel wat moeilijke termen voorbij horen komen. Wij leggen de 5 begrippen die je zeker moet kennen aan je uit.

1. Vrij op naam

Het eerste begrip dat je vast al voorbij hebt horen komen, is vrij op naam (v.o.n.). Als je een bestaande woning koopt, dan betaal je ‘kosten koper’, maar een nieuwbouwwoning koop je meestal ‘vrij op naam’. Dit betekent dat de verkoper de kosten voor de overdracht voor zijn rekening neemt. Jij hoeft dus geen overdrachtsbelasting, notariskosten voor de leveringsakte en kadastrale kosten te betalen en dat scheelt je een hoop geld.

2. Meer- en minderwerk

Ook de term meer- en minderwerk heb je vast al eens gehoord. Hiermee wordt het aanpassen van de standaard nieuwbouwwoning bedoeld. De aannemer stelt meestal een lijst met standaard, meer- en minderwerk op.

Meerwerk zijn, zoals het woord al zegt, de extra’s die je kunt laten uitvoeren om je nieuwbouwhuis helemaal naar eigen wens te maken. Denk bijvoorbeeld aan een uitbouw, een dakkapel, een buitenkraan of een kamer op zolder. Hiervoor worden extra kosten gerekend.

Je hebt bij nieuwbouw ook de keuze om bepaalde standaard zaken juist weg te laten. Denk bijvoorbeeld aan het casco opleveren van een badkamer. Als je bepaalde zaken die in het koopcontract staan niet wil laten uitvoeren, spreken we van minderwerk. Je krijgt dan meestal geld terug.

3. Bouwdepot

Bij het afsluiten van de hypotheek voor je nieuwbouwwoning, wordt het hypotheekbedrag in een bouwdepot gezet. Vanuit dit depot worden vervolgens de nota’s (de grond, de bouwtermijnen en eventueel het meerwerk) betaalt.

Je betaalt rente (en aflossing) over de totale hypotheek. De rente over het bouwdepot wordt daarop in mindering gebracht.

4. Bouwrente

Aannemers van een nieuwbouwproject zijn veel geld kwijt aan grond en bouwmaterialen. Deze kosten worden in de beginfase voorgeschoten, omdat er dan nog geen woningeigenaren zijn. De rente over deze kosten kunnen in de vorm van bouwrente in rekening worden gebracht bij de kopers. Meestal wordt bouwrente opgenomen in de koopsom. Het kan ook apart in de koop/aanneemovereenkomst vermeld zijn wanneer je bouwrente verschuldigd bent.

5. Renteverlies tijdens de bouw

Als je een nieuwbouwwoning hebt gekocht en hiervoor een hypotheek hebt afgesloten, betaal je vanaf het moment dat je naar de notaris geweest bent, je hypotheeklasten minus de rente over het bedrag dat nog in het depot staat. Je betaalt dus rente aan je hypotheekverstrekker, maar je ontvangt ook rente op je bouwdepot (depotrente). Het saldo tussen de rente die je betaalt en de rente die je ontvangt, wordt renteverlies tijdens de bouw genoemd, omdat je wel betaalt, maar je woning nog in aanbouw is.

Hypotheek nodig voor je nieuwbouwwoning?

Heb je vragen over het kopen van een nieuwbouwwoning en het regelen van een hypotheek? Of ben je ingeloot en wil je een hypotheek afsluiten? Een financieel coach van Finzie helpt je graag! Maak een vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak