De aflossingsvrije hypotheek wordt steeds populairder. Oudere huizenkopers sloten deze hypotheek al langer af, maar nu zijn er ook steeds meer starters die deze hypotheekvorm kiezen vanwege de lage maandlasten. Dat ze dan geen recht hebben op hypotheekrenteaftrek, vinden ze niet erg. De hypotheekrente is nu namelijk toch laag. In deze blog leggen we uit wat een aflossingsvrije hypotheek precies inhoudt en wat de voor- en nadelen zijn.
Wat is een aflossingsvrije hypotheek en hoe werkt het?
De naam van deze hypotheekvorm zegt het eigenlijk al. Je bent namelijk gedurende de looptijd van de hypotheek niet verplicht om af te lossen en je betaalt alleen rente. Pas aan het einde van de looptijd of wanneer je je woning tussentijds verkoopt, los je de hypotheekschuld af.
De looptijd van een aflossingsvrije hypotheek is meestal 30 jaar, maar er zijn ook geldverstrekkers die kortere looptijden aanbieden of helemaal geen einddatum hanteren.
Een aflossingsvrije hypotheek aflossen
Aan het einde van de looptijd los je de openstaande hypotheekschuld in principe in één keer af. Dit kan bijvoorbeeld met spaargeld. Heb je het bedrag niet op je rekening staan? Dan kun je (afhankelijk van de voorwaarden van je geldverstrekker) je hypotheek wellicht oversluiten of verlengen.
Als de einddatum van je aflossingsvrije hypotheek nadert, krijg je meestal een half jaar tot een jaar van te voren bericht van je geldverstrekker. Wil of kan je de openstaande hypotheekschuld aan het einde van de looptijd niet aflossen? Dan is het verstandig om op tijd je mogelijkheden te bespreken. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag welke mogelijkheden er zijn in jouw persoonlijke situatie.
Hoe werkt tussentijds aflossen?
Je bent bij een aflossingsvrije hypotheek dus niet verplicht om tussentijds af te lossen, maar het kan wel. Bij de meeste geldverstrekkers mag je jaarlijks 10% tot 20% boetevrij aflossen. Wil je meer dan 20% aflossen? Dan is het verstandig om eerst te informeren of en hoeveel boeterente je moet betalen.
Er zijn verschillende manieren om tussentijds af te lossen. We hebben een aantal mogelijkheden voor je op een rijtje gezet:
1. Spaargeld: heb je een mooi bedrag bij elkaar gespaard en heb je dit geld niet nodig? Dan kun je het gebruiken om een deel van je hypotheek af te lossen.
2. Je hypotheek omzetten: als je maandelijks wil aflossen, kun je (een deel) van je aflossingsvrije hypotheek wellicht omzetten naar een hypotheekvorm met maandelijkse aflossing.
3. Beleggen: ook beleggen kan een goede optie zijn om je aflossingsvrije hypotheek aan het einde van de looptijd in één keer te kunnen aflossen. Zorg er dan wel voor dat je hier ongeveer 10 jaar of meer de tijd voor hebt. Bedenk ook of je de risico’s die beleggen met zich meebrengt wil en kan dragen.
De voor- en nadelen
Een aflossingsvrije hypotheek kent voor- en nadelen. We zetten een aantal voor- en nadelen voor je op een rijtje:
Voordelen aflossingsvrije hypotheek:
– Je betaalt alleen rente en bent niet verplicht om tussentijds af te lossen
– Lagere maandlasten dan bij andere hypotheekvormen, omdat je niet aflost
Nadelen aflossingsvrije hypotheek :
– Je betaalt vaak meer rente dan over een hypothecaire lening die je wel aflost
– De rente die je betaalt mag je niet fiscaal aftrekken
– Aan het einde van de looptijd moet je de hypotheekschuld in een keer aflossen en dit kan voor problemen zorgen als je het geld niet hebt.
Is het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek verstandig?
Of het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek verstandig is, is afhankelijk van je situatie. Voor de één kan een (deels) aflossingsvrije hypotheek een oplossing bieden, maar voor de ander juist niet. Een financieel coach van Finzie kan aan de hand van jouw persoonlijke situatie advies geven over welke hypotheekvorm het beste bij je past.
Wil je meer weten? Maak dan een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt. De eerste afspraak is altijd vrijblijvend en kan op kantoor, op locatie, bij je thuis of digitaal plaatsvinden.