Een overbruggingskrediet kan nodig zijn als je een nieuw huis hebt gekocht en de overwaarde op je huidige huis nodig hebt om je nieuwe huis te betalen, maar deze nog niet is vrijgekomen. Deze situatie kan zich voordoen als je huidige huis nog niet is verkocht of wanneer de overdracht van het nieuwe huis eerder plaatsvindt dan de overdracht van je huidige huis. Met een overbruggingskrediet kun je de overwaarde ‘voorschieten’.
Wat is het?
Een overbruggingskrediet (ook wel overbruggingshypotheek) is een tijdelijke aflossingsvrije hypotheekvorm. Je overbrugt de periode tussen de aankoop van je nieuwe huis en de verkoop van je huidige huis, door alvast de overwaarde op te nemen van je oude woning. Zo kun je meteen deze overwaarde gebruiken voor aankoop van de nieuwe woning.
Een overbruggingskrediet afsluiten
Een overbruggingskrediet kun je regelen tijdens de hypotheekaanvraag voor je nieuwe huis. Heb je alleen een overbruggingskrediet nodig en geen hypotheek? Dan kun je het krediet ook eerst aanvragen bij je eigen bank.
Nadat je het krediet hebt afgesloten, heb je meestal 24 maanden de tijd om je woning definitief te verkopen. Maar let op, want sommige geldverstrekkers bieden alleen een overbruggingskrediet als de huidige woning op papier al is verkocht en de termijn van de ontbindende voorwaarden is verstreken.
De hoogte van een overbruggingskrediet
Wat de hoogte is van het krediet dat je kunt krijgen is afhankelijk van je situatie. Is je huis al verkocht? Dan is het krediet bij de meeste geldverstrekkers gelijk aan de verkoopprijs minus de restschuld en de verkoopkosten.
Is je huidige huis nog niet verkocht? Of is de periode van ontbindende voorwaarden nog niet verlopen? Dan houden geldverstrekkers vaak een veiligheidsmarge van 10% aan. Je kunt dan maximaal 90% van de marktwaarde van je huis minus de restschuld en de hypotheek op je huidige woning lenen.
Wel of niet fiscaal aftrekbaar?
Over een overbruggingskrediet betaal je net zoals over je hypotheek en over andere leningen rente. Meestal is de rente iets hoger dan bij een ‘gewone’ hypotheek. Je kunt de rente die je hebt betaald over het krediet via je belastingaangifte terugvragen bij de Belastingdienst. De rente over een overbruggingshypotheek is dus fiscaal aftrekbaar.
Overbruggingskrediet berekenen
Heb je nog geen nieuw huis gekocht, maar wil je dit binnenkort wel doen? En ben je benieuwd hoeveel je kunt lenen voor je nieuwe huis en hoeveel overbruggingskrediet je kunt krijgen? De financieel coaches van Finzie helpen je graag in een vrijblijvend eerste gesprek.