Voor het einde van deze maand ontvang je van je gemeente een nieuwe WOZ-beschikking. Uit cijfers van de Waarderingskamer blijkt dat de WOZ-waarde van woningen dit jaar gemiddeld 7,3% hoger is. Wat deze verhoging voor jou kan betekenen, lees je in deze blog.
Lagere hypotheekrente
De hoogte van je hypotheekrente is onder andere afhankelijk van de waarde van je woning. Als de WOZ-waarde van je woning stijgt, kun je in een gunstigere risicoklasse terecht komen. Hoe lager je hypotheekschuld ten opzichte van de (WOZ) waarde van je woning is, hoe minder rente-opslag je hoeft te betalen.
Heb je een hypotheek afgesloten via Finzie en ben je benieuwd of je je hypotheekrente kunt verlagen? Jouw financieel coach helpt je graag en kan bekijken of je hypotheek in een lagere risicoklasse valt.
Let op! Dit geldt niet voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Bij een NHG hypotheek zit je al in de laagste risicoklasse.
Gunstig bij verkoop
Gaat je woning binnenkort in de verkoop? Ook dan is het gunstig als de WOZ-waarde van je woning stijgt. Je woning levert dan namelijk in veel gevallen meer op. Kopers bepalen een bod vaak op basis van de openbare WOZ waarde van een woning.
De WOZ-waarde en de marktwaarde van een woning is niet hetzelfde. De WOZ-waarde loopt een jaar achter én wordt modelmatisch bepaald op basis van huizen in de buurt. Het is echter wel een veelgebruikte en laagdrempelige bron voor het mede bepalen van een bod. Potentiële kopers kunnen de WOZ-waarde van een woning gratis opvragen via het WOZ-waardeloket.
Nadeel hogere WOZ-waarde
Een nadeel van een hogere WOZ-waarde is dat je meer belasting moet betalen. De WOZ-waarde is namelijk onder andere van invloed op gemeentelijke belastingen en heffingen, zoals de afvalstoffenheffing, rioolheffing, waterschapsbelasting en onroerendezaakbelasting (OZB). Daarnaast wordt het eigenwoningforfait en de erf- en schenkbelasting bepaald op basis van de WOZ-waarde.
Niet eens met de WOZ-waarde?
Ben je het niet eens met de verhoging van de WOZ-waarde van je woning? Dan kun je binnen 6 weken bezwaar maken. Afhankelijk van de voorwaarden van jouw gemeente kan dit telefonisch of door middel van een brief met argumenten.
Meer weten?
Benieuwd of je hypotheek door een hogere WOZ-waarde in een lagere risicoklasse valt? Of heb je andere vragen over je hypotheek? Maak dan vrijblijvend een afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt.