Ruilen van koopwoning? Zo werkt het

stel ruilt van koopwoningWaar het verkopen van een huis in de huidige woningmarkt zo gepiept is, is het aankopen vaak een grotere opgave. Als je al een leuke woning kan vinden, is deze vaak binnen no time verkocht. De laatste jaren hoor je steeds vaker dat woningruil een oplossing kan zijn. Maar wat is het precies en waarop moet je letten?

Zo werkt woningruil

Er is sprake van woningruil als je – de naam zegt het al – je woning ruilt met een andere partij. Je verkoopt je eigen woning en koopt tegelijkertijd een ander huis. Je hoeft hiervoor overigens niet per se een koopwoning te hebben; ook huurders onderling kunnen – onder voorwaarden – kiezen voor woningruil.

De spelregels voor woningruil zijn in principe hetzelfde als wanneer je ‘gewoon’ een huis koopt. Toch bestaan er een hoop misverstanden over. Hieronder hebben we 4 misverstanden op een rij gezet.

Misverstand 1: Je hoeft niet meer langs de bank

Als je je koopwoning ruilt, verwacht je misschien dat je een-op-een over kunt naar je nieuwe huis. Zonder dat je daarvoor opnieuw langs de bank moet. Maar niets is minder waar. Bij woningruil los je jouw huidige hypotheek af met het geld dat je krijgt voor je oude huis. Tegelijkertijd vraag je een nieuwe hypotheek aan bij de geldverstrekker. Dat betekent dus dat je opnieuw een financiële check moet laten doen bij de bank.

Misverstand 2: Het is lastig om je huis te ruilen

Niet iedereen weet dat woningruil een optie is, maar geen zorgen: er zijn genoeg mensen die hiervoor openstaan. De laatste jaren is woningruil echt in opkomst. Plaats een oproep op social media of neem – indien nodig – een makelaar in de hand. Hij of zij heeft namelijk een goed beeld van de markt en kan je op een later moment ook nog ondersteunen bij de onderhandelingen.

Misverstand 3: Beide huizen moeten evenveel waard zijn

Nee! Woningruil is juist geschikt als je van situatie wil veranderen. Het kan dus best zijn dat je jouw appartement inruilt voor een kast van een huis. Mits jouw maximale hypotheek het toelaat natuurlijk, want in dat geval zal je ongetwijfeld je hypotheek moeten verhogen. Uiteraard moet de andere partij de woningruil ook zien zitten.

Misverstand 4: Aan woningruil zijn geen kosten verbonden

De kans is groot dat jouw huis niet precies dezelfde waarde heeft als het huis van de andere partij. In dat geval heeft een van de twee partijen eigen geld nodig om het verschil te overbruggen.

Daarnaast betaal je opnieuw kosten koper. Je tekent immers opnieuw een koopovereenkomst bij de notaris, laat het huis taxeren en schakelt wellicht een hypotheekadviseur in. Wil je weten met welke bijkomende kosten je allemaal te maken krijgt? Download gratis de Knab Checklist met een handig overzicht.


 

ArletteGastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak