Deze verzekeringen heb je nodig als je een huis koopt

Vrouw regelt verzekeringen voor hypotheekBij het afsluiten van een hypotheek stelt de geldverstrekker vaak enkele verzekeringen verplicht die de grootste financiële risico’s dekken. Welke verzekeringen verplicht zijn en welke daarnaast zeker handig kunnen zijn bij het kopen van een huis, lees je in deze blog.

Welke verzekeringen zijn verplicht als je een huis koopt?

Als je een huis koopt heb je in de meeste gevallen een hypotheek nodig. De geldverstrekker waarbij je hypotheek afsluit, verplicht je vaak ook een aantal verzekeringen af te sluiten. Zo is een opstalverzekering en een overlijdensrisicoverzekering bijna altijd verplicht.

Wat is een opstalverzekering?

Een opstalverzekering sluit je af om de kosten voor schade aan je woning te dekken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan schade aan een muur door storm of brand. Voor de geldverstrekker waarbij jij je hypotheek afsluit is het belangrijk dat je het huis bij schade weer opbouwt. Een opstalverzekering vergoedt het bedrag dat je nodig hebt om je woning opnieuw te kunnen bouwen na schade.

Je kunt een opstalverzekering vaak in combinatie met een inboedelverzekering afsluiten. Met een inboedelverzekering dek je de schade aan losse spullen in huis. Denk hierbij aan schade aan meubels door brand of diefstal. Het is niet verplicht, maar wel slim om een inboedelverzekering af te sluiten. De premie is namelijk relatief laag en de spullen in je huis zijn al snel veel waard.

Sluit je beide verzekeringen af? Dan is het slim om dit bij dezelfde verzekeringsmaatschappij te doen. De opstal- en inboedelverzekering overlappen elkaar namelijk nog wel eens. Als je beide verzekering bij dezelfde maatschappij hebt lopen, kan er geen discussie ontstaan wie welke schade moet vergoeden.

De inboedel- en opstalverzekering dekt de schade onder andere als:

  • er brand is geweest
  • er een (gas)ontploffing is geweest
  • er is ingebroken
  • er door stormschade aan je huis is ontstaan

 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering?

Een overlijdensrisicoverzekering is een levensverzekering die door sommige geldverstrekkers wordt verplicht bij het afsluiten van een hypotheek. Met deze verzekering dek je een bepaald bedrag van de hypotheek af als je komt te overlijden. Dit bedrag wordt dan uitgekeerd om (een groot deel) van je hypotheek af te lossen, zodat je nabestaanden minder woonlasten hebben. Zo kunnen je nabestaanden de woonlasten blijven dragen als jouw inkomen wegvalt wanneer je overlijdt. Ook wanneer de geldverstrekker waarbij jij je hypotheek afsluit deze verzekering niet verplicht stelt, kan het verstandig zijn deze verzekering af te sluiten. Je voorkomt hiermee dat je nabestaanden met een eventuele (grote) schuld achterblijven.

Welke verzekeringen zijn handig om te hebben?

Behalve een opstal-, inboedel- en overlijdensrisicoverzekering, is het ook slim om een aansprakelijkheids-, arbeidsongeschiktheid- en rechtsbijstandverzekering af te sluiten.

Wat is een aansprakelijkheidsverzekering?

Met een aansprakelijkheidsverzekering is letselschade en de schade die je aan andermans eigendommen veroorzaakt vaak gedekt. Ondanks dat deze verzekering niet verplicht is, hebben de meeste Nederlanders wel een aansprakelijkheidsverzekering. Ook wanneer de schade niet door jezelf maar door je kinderen is veroorzaakt, wordt deze vaak vergoed. Bij een aantal verzekeringsmaatschappijen wordt zelfs de schade die door huisdieren is veroorzaakt bij een ander gedekt.

Wat is een woonlastenverzekering?

Een woonlastenverzekering geeft jou de zekerheid dat je je woonlasten kunt blijven betalen als je arbeidsongeschikt of werkloos raakt. Deze verzekering betaalt (een deel van) je hypotheek als je hier zelf (even) niet meer toe in staat bent. De woonlastenverzekering kent twee soorten dekkingen: arbeidsongeschiktheidsdekking en dekking bij werkloosheid. Laat je door een financieel coach van Finzie adviseren of een woonlastenverzekering in jouw situatie verstandig is.

Wat is een rechtsbijstandverzekering?

Een rechtsbijstandverzekering is niet verplicht, maar wel handig op het moment dat je hulp nodig hebt bij juridische problemen. Je hoopt de juridische hulp natuurlijk niet nodig te hebben, maar als je ooit in een situatie komt waarbij je wel juridische hulp nodig hebt, sta je sterker met een rechtsbijstandverzekering. Met juridische hulp kun je denken aan hulp van juristen en advocaten op het moment dat je bijvoorbeeld als je problemen of een geschil hebt na de oplevering van je nieuwe woning. Kosten voor juridische bijstand kunnen al snel fors oplopen. Een rechtsbijstandverzekering is vaak opgebouwd in modules. Je kunt zelf kiezen waar je je voor wilt verzekeren.

Maak een afspraak

Een financieel coach van Finzie helpt je graag bij het afsluiten van je hypotheek en verzekeringen. Hij of zij kan je adviseren welke verzekeringen verstandig zijn in jouw situatie en kan deze ook direct voor je afsluiten. Maak een vrijblijvende eerste afspraak en bespreek je mogelijkheden in een kennismakingsgesprek.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak