Annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Lees het verschil

Starters zoeken informatie over hypotheekvormenGa je voor het eerst een hypotheek afsluiten? Dan weet je waarschijnlijk niet voor welke hypotheekvorm je het beste kunt kiezen. Er zijn veel verschillende hypotheekvormen, maar als starter heb je, om gebruik te kunnen maken van renteaftrek, alleen de keuze tussen een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. In deze blog leggen we het verschil tussen deze hypotheekvormen aan je uit. 

Wat is een hypotheek precies?

We beginnen bij de basis: wat is een hypotheek precies? Een hypotheek is een lening om een huis te kunnen kopen. Het huis is het onderpand van deze lening. Om de lening af te lossen, kun je kiezen uit verschillende hypotheekvormen. De meest gekozen hypotheekvormen zijn de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Dit komt doordat deze vormen fiscaal gezien zijn toegestaan om in aanmerking te komen voor renteaftrek.

Annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek los je annuïtair af. Je betaalt dan bruto een vast bedrag per maand tijdens de de rentevastperiode van je hypotheek. De som van het maandbedrag bestaat uit rente en aflossing. Deze totale som blijft gelijk, maar de verhouding rente/aflossing verandert over de tijd. In het begin betaal je een groter deel aan rente en aan het einde van de looptijd los je meer af. De betaalde rente is bij de belasting aftrekbaar, maar de aflossing niet. Je bruto maandlasten blijven dus gedurende de looptijd gelijk, maar je netto maandlasten gaan omhoog. Dit komt omdat je jaarlijks steeds minder hypotheekrente kunt aftrekken. 

Annuïteitenhypotheek

Voordelen van een annuïteitenhypotheek:

  • Je lost tijdens de looptijd af, daardoor neemt de hypotheekschuld af en betaal je over de gehele looptijd minder rente 
  • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek
  • Je weet wat je bruto maandlasten zijn; deze zijn elke maand gelijk
  • Aan het einde van de looptijd heb je je hypotheek helemaal afgelost

Nadelen van een annuïteitenhypotheek:

  • In het begin van de looptijd los je niet veel af, hierdoor gaat de aflossing trager dan bij bepaalde andere hypotheekvormen en dit kan een nadeel zijn als je binnen een aantal jaar gaat verhuizen
  • Je netto hypotheeklasten worden met de maand hoger, vanwege de afnemende renteaftrek door het aflossen

 

Lineaire hypotheek

Bij een lineaire hypotheek los je een vast bedrag per maand af gedurende de looptijd. Je hypotheek wordt hierdoor steeds kleiner, waardoor je tijdens de looptijd minder rente gaat betalen en je maandlasten omlaag gaan. 

Je betaalt in het begin dus veel rente, maar dit bedrag wordt steeds kleiner, omdat het openstaande hypotheekbedrag steeds kleiner wordt. Net als bij een annuïteitenhypotheek heb je bij een lineaire hypotheek je hypotheek volledig afgelost aan het einde van de looptijd.

Lineaire hypotheek

Voordelen van een lineaire hypotheek:

  • Je maandlasten worden gedurende de looptijd lager
  • Je betaalt over de gehele looptijd minder rentelasten dan bij andere hypotheekvormen, omdat je alleen over het openstaande hypotheekbedrag rente betaalt en deze los je vanaf de eerste maand af
  • Je hebt recht op hypotheekrenteaftrek
  • Je hebt de zekerheid dat je aan het eind van de looptijd de volledige hypotheek hebt afgelost

Nadelen van een lineaire hypotheek:

  • Je maandlasten zijn de eerste jaren hoger dan bij andere hypotheekvormen 
  • Je kunt minder profiteren van de hypotheekaftrek mogelijkheden, omdat je tijdens de looptijd aflost

Andere veel voorkomende hypotheekvormen lees je in deze blog.

Weet je niet welke hypotheekvorm je moet kiezen?

Als je voor het eerst een huis koopt, komt er veel op je af. Het is begrijpelijk dat je dan wat hulp kunt gebruiken. Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een gratis vrijblijvende afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt. De financieel coach bespreekt jouw situatie, helpt je met je vragen en adviseert je over de best passende hypotheekvormen en verzekeringen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak