Als je een huis koopt, moet je naar de notaris. Maar waarom eigenlijk? En wat doet de notaris bij de aankoop van een woning? En mag je zelf een notaris kiezen? Of wordt dat door de verkopende partij bepaald? En wat zijn de gemiddelde kosten? In deze blog geven we antwoord op deze vragen.
Waarom naar de notaris?
Als de koop geregeld is, komt de notaris in beeld. De overdracht van de woning kan anders niet plaatsvinden. Een woning is namelijk een registergoed, dat moet worden ingeschreven in de openbare registers. De notaris maakt hiertoe onder andere de eigendomsakte (ook wel leveringsakte of overdrachtsakte genoemd) en de hypotheekakte op en laat deze registreren in het Kadaster.
Wat is een eigendomsakte?
Een eigendomsakte is een bewijs dat de woning van jou is. Het is een kopie van originele akte die bij de notaris is ondertekend. De eigendomsakte geeft informatie weer over de woning. In de eigendomsakte is bijvoorbeeld vastgelegd wie de eigenaar is en wie de gebruiksrechten van de woning heeft. Ook worden er andere zaken in vermeld, zoals het jaar van aankoop, de koopsom, de oppervlakte van het perceel, zakelijke rechten (zoals erfdienstbaarheden of recht van opstal) en andere zaken zoals een anti-speculatiebeding of eventueel aanwezige grondverontreiniging.
Wat is een hypotheekakte?
In een hypotheekakte staan alle gegevens en bepalingen van je hypotheek. De geldverstrekker (bijvoorbeeld de bank) doet een verzoek aan de notaris om dit document op te maken. Met de hypotheekakte geef jij je woning als onderpand aan de bank, de bank biedt jou de hypotheeklening onder bepaalde voorwaarden om de woning te kunnen kopen. De hypotheekakte moet bij het kadaster ingeschreven worden.
Wie kiest de notaris?
Bij het kopen van een bestaande woning, mag de koper de kiezen. Bij een nieuwbouwproject wordt er vaak gewerkt met een projectnotaris; deze mag je niet zelf kiezen. Meestal wordt er bij nieuwbouw een groot deel van de notariskosten door de verkoper of projectontwikkelaar betaald.
Als je zelf de notaris kiest, is het belangrijk om goed te vergelijken en niet meteen voor de eerste de beste of de goedkoopste te gaan. Vraag naar ervaringen van anderen, vergelijk er een aantal en kijk ook wat je moet betalen en wat je ervoor krijgt.
Wat kost een notaris?
De tarieven verschillen per notaris, omdat zij zelf hun tarieven mogen bepalen. Het loont dus de moeite om wat rond te bellen en tarieven op te vragen.
Handig om gelijk te regelen
Veel mensen regelen bij de koop van een woning ook gelijk andere zaken bij de notaris. Wil je bijvoorbeeld nog aanpassingen doen in je samenlevingscontract of testament of deze gelijk regelen nu je gaat samenwonen? Regel dat dan op hetzelfde moment. Dat scheelt je vaak in de kosten, doordat er gewerkt wordt met combitarieven.
Wij helpen je graag
Ben je op zoek naar een notaris? Finzie werkt samen met notarissen van Nationale Notaris Service, een landelijke keten van notariskantoren. Vraag ernaar bij je financieel coach en ontvang een leuke korting.