Een huis kopen is best spannend. Als het even meezit, wordt het jouw thuis voor de komende jaren. Handel daarom niet te overhaast en vermijd de valkuilen die we in dit artikel benoemen. Zo voorkom je dat je aan een huis (en hypotheek) vastzit waar je spijt van krijgt.
1. Niet bezichtigen
In sommige gebieden worden huizen zo rap verkocht, dat ze zelfs niet eens bezichtigd worden. Maar als je een huis koopt zonder hem in het echt gezien te hebben, weet je niet of het huis ook echt past bij wat je nodig hebt. Ga daarom altijd een kijkje nemen, zo kom je niet voor vervelende verrassingen te staan.
2. Je bezichtiging niet voorbereiden
Zet voordat je een huis gaat bezichtigen voor jezelf op een rij wat je wensen en eisen zijn. Op die manier kun je gerichter bezichtigen, omdat je voor jezelf helder hebt wat bij je past en wat niet.
3. Maar één keer bezichtigen
Heb je een huis bezichtigd en weet je zeker dat dat het huis voor jou is? Ga dan nog een keer kijken. Misschien had je de eerste keer nog iets te veel je roze bril op en kun je de tweede keer realistischer rondkijken.
4. Eisen en wensen vergeten
Je hebt niet voor niets bepaalde eisen en wensen opgesteld. Vergeet deze niet als je aan het bezichtigen bent, hoe aantrekkelijk een huis ook is. Bedenk of het huis echt geschikt is voor jou en je toekomst, anders kun je met een paar jaar weer verhuizen.
5. Niets vragen
De verkoper heeft een meldingsplicht, maar als potentiële koper heb jij ook de verantwoordelijkheid om erachter te komen wat de staat is van een huis. Wees daarom kritisch en stel vragen. Bijvoorbeeld over de leeftijd van het huis en het gedane onderhoud.
6. Geen budget bepalen voor jezelf
Stel voor jezelf vast wat jouw budget is. Op die manier voorkom je dat je huizen gaat bezichtigen die je niet kunt betalen. Je kunt bijvoorbeeld je maximale hypotheek berekenen, dan heb je een indicatie van wat je maximaal kunt lenen.
Let op: Dat je een bepaald bedrag kunt lenen, betekent niet dat je dat ook moet doen. Je wilt waarschijnlijk niet maandelijks al je geld kwijt zijn aan je hypotheek.
7. Overbieden
Als je echt weg bent van een huis en de financiële middelen hebt, is het misschien verleidelijk om flink over te bieden. Onthoud wel dat je maximaal 100% van de woningwaarde kunt lenen voor je hypotheek. Bied je flink meer? Dan zul je eigen geld moeten inbrengen.
Blijf realistisch en overleg met je makelaar wat een goede prijs is voor het huis. Neem hierin ook mee wat er eventueel nog aan het huis moet gebeuren en hoe groot de kans is dat je jouw geld ook weer terugkrijgt als je zelf het huis verkoopt.
8. Geen ontbindende voorwaarden afspreken
Ontbindende voorwaarden in je koopcontract zorgen dat je nog onder de koop van een huis uit kunt komen. Je bent waarschijnlijk interessanter voor een verkoper zonder deze voorwaarden, want dan is de kans groter dat de verkoop echt doorgaat. Maar besluit je geen voorwaarden op te nemen en gaat de koop toch niet door? Dan moet jij 10% van de hypotheeksom betalen. Zonde.
9. Overhaast je hypotheek afsluiten
Je hypotheek afsluiten via execution only is verleidelijk als je snel je hypotheek geregeld wilt hebben. Dan sluit je zelf je hypotheek af, zonder hypotheekadviseur. Een hypotheek afsluiten is echt niet niks. Als je er geen verstand van hebt, loop je de kans dat je fouten maakt. Je kunt in dat geval beter aankloppen bij een financieel coach, dan weet je zeker dat je geen te dure en niet passende hypotheek afsluit.
Gastblog Judith Hof
Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.