Als student een huis kopen, kan dat?

Huis kopen als student

In Nederland kun je vanaf 18 jaar een huis kopen, ook als student. Probleem is meestal dat je als student niet in aanmerking komt voor een hypotheek of minder kan lenen. Je inkomen is waarschijnlijk nog niet zo hoog als die van iemand met een deeltijd- of voltijdbaan. Hoe kun je toch een huis kopen terwijl je studeert?

Om een hypotheek te krijgen moet je voldoen aan de voorwaarden

Om een hypotheek te krijgen, checken de hypotheekaanbieder of jij voldoet aan de gestelde voorwaarden. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar je inkomen en je schulden. Je moet genoeg inkomen hebben om het eventuele hypotheekbedrag mee af te betalen. Hierbij checkt de aanbieder ook hoe stabiel je inkomsten zijn en welke uitgaven je hebt.

Huis kopen met hulp van je ouders

De kans is klein dat je als student al een vast contract hebt of een voltijd salaris ontvangt. Daardoor gaat het waarschijnlijk lastig worden om een hypotheek af te sluiten. In zo’n geval kunnen je ouders je helpen. Daar zijn verschillende manieren voor.

1. Je ouders lenen je geld
Je sluit zelf een hypotheek af voor het bedrag dat jij kan krijgen en je leent de rest van het geld dat je nodig hebt om een huis te kopen bij je ouders. Dit moet een officiële lening zijn, die op papier wordt vastgelegd, die je volgens de regels aflost en waarbij je rente betaalt. Anders ziet de Belastingdienst het als een schenking en is de rente mogelijk niet aftrekbaar.

2. Je ouders schenken een bedrag
Afhankelijk van de waarde van de woning die je op het oog hebt, kunnen je ouders je het hele hypotheekbedrag – of in ieder geval een deel ervan – schenken. Er zijn allerlei regels aan verbonden, maar je ouders mogen eenmalig belastingvrij een forse schenking doen.In 2019 mogen je ouders een kind (max. 40 jaar) eenmalig maximaal € 102.010 schenken, als dit geld gebruikt wordt voor de koop van een huis. Als je ouders je een hoger bedrag schenken, moet je over de rest wel schenkingsbelasting betalen.

Gebruikmaken van een starterslening

Als je ouders je niet kunnen helpen, is misschien de Starterslening een optie voor je. Sommige gemeenten bieden dit aan. Het is een soort tweede hypotheekdeel, speciaal voor starters op de woningmarkt. 

Het grootste gedeelte van de hypotheek sluit je af bij de geldverstrekker, waarbij aan de hand van je inkomsten en uitgaven wordt bepaald wat jij per maand kwijt kunt aan de hypotheek. Voor het resterende bedrag dat je nodig hebt, is de Starterslening. Hiermee vul je eigenlijk het ontbrekende bedrag aan. Uiteraard is ook dit een lening, maar dan bij de gemeente en vaak met soepelere voorwaarden.

Bereken je maximale hypotheekbedrag

Ben jij student, lijkt het je wel wat om al dan niet samen met je ouders een eigen huis te kopen en wil je weten wat je maximaal kan lenen? Bereken dan je maximale hypotheek met de online rekentool van Knab. Kost je slechts 2 minuten van je tijd en je weet direct waar je aan toe bent.

Gastblog Judith Hof

Judith Hof werkt bij Knab en helpt jou graag om grip te krijgen op je financiën en het maximale uit je geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak