Het energielabel van woningen wordt steeds belangrijker. Zeker als je een nieuw huis gaat kopen, want de kosten voor energie zijn een groot deel van jouw maandlasten. Je kunt je maandlasten al omlaag brengen nog voor je in je nieuwe huis gaat wonen door jouw huis te verduurzamen. Deze verduurzaming kun je meefinancieren als je een hypotheek aanvraagt, maar er zijn ook opties als je langer in jouw huis woont.
Wij zetten voor je op een rijtje wat je moet weten als je energiebesparende maatregelen wilt financieren en wat de mogelijkheden zijn.
Zo financier je de verduurzaming van je huis
Je kunt de verduurzaming van jouw huis op meerdere manieren financieren. Dit zijn de meest voorkomende opties:
- Meefinancieren met je hypotheek
- Hogere NHG hypotheek
- Subsidie of lening bij jouw gemeente
Verduurzaming meefinancieren via je hypotheek
Energie wordt steeds duurder en daarom is het belangrijk om deze kosten mee te nemen in de berekening voor de financiering van je nieuwe huis. Is het huis wat jij op het oog hebt nog niet zo energiezuinig? Zijn de muren bijvoorbeeld niet goed geïsoleerd of zit er nog enkel glas in? Dan is het slim om dit aan te passen voor je er gaat wonen. Geldverstrekkers lenen je hiervoor extra geld, zodat je ook de financiële ruimte hebt om jouw huis duurzamer te maken. Hiervoor moet je meestal wel aangeven wat je precies gaat doen met dat extra geleende geld. Daarbij gelden er per geldverstrekker verschillende regels voor extra hypotheek dat je wilt gebruiken voor energiebesparende maatregelen. Laat je dus goed informeren door jouw financieel coach.
Hogere hypotheek met NHG als je investeert in duurzaamheid
Heb je net een huis gekocht of een huis op het oog en ben je van plan om een hypotheek met NHG te nemen? Geef dan aan dat je het huis energiezuiniger gaat maken. Dan kun je tot 106% van de woningwaarde lenen in plaats van slechts 100% van de woningwaarde. Die extra 6% kun je gebruiken voor bijvoorbeeld het laten plaatsen van dubbelglas of het isoleren het dak.
Het ‘energiebespaarbudget’ dat je extra kunt aanvragen bij een NHG hypotheek, komt in het depot bij de geldverstrekker. Dit voldoet dan aan de voorwaarden van NHG. Bij een hypotheek zonder NHG gelden de voorwaarden van de geldverstrekker. Jouw financieel adviseur zal dit met jou bespreken als jij extra hypotheek aanvraagt voor het energiezuinig maken van jouw woning.
Subsidie of lening bij jouw gemeente
Veel gemeenten hebben duurzaamheidsdoelstellingen en zijn maar wat blij met woningeigenaren die hun huis willen verduurzamen. Daarom geven veel gemeenten subsidies of leningen aan mensen die hun woning willen verduurzamen. Iedere gemeente heeft zijn eigen eisen, subsidies en opties voor leningen. Wil je weten wat er mogelijk is in jouw gemeente? Kijk dan eens op Energiesubsidiewijzer.nl of ga langs bij jouw financieel coach.
Lagere maandlasten met een duurzamer huis
Het is natuurlijk fijn als je energiebesparende maatregelen mee kunt financieren. Maar het is nog fijner dat je het effect van deze maatregelen elke maand op de energierekening terug ziet. Hoe beter jouw huis geïsoleerd is en hoe meer energie je zelf opwekt, hoe minder energiekosten je hebt! Daardoor heb je minder maandlasten als je jouw huis verduurzaamt.
Wat is er mogelijk voor jouw woning?
Wil je weten wat er mogelijk is om jouw huis te kunnen verduurzamen? Of heb je een huis op het oog en wil je weten hoeveel je extra kunt lenen voor energiebesparende maatregelen? Ga dan langs bij een financieel coach bij jou in de buurt!