Arbeidsongeschikt: kunnen we de hypotheek dan nog betalen?

Zolang je goed blijft verdienen, zijn je hypotheeklasten waarschijnlijk goed op te brengen. Maar kun je de hypotheeklasten ook nog betalen als je langdurig arbeidsongeschikt wordt?

Arbeidsongeschikt: en dan?
Werknemers hebben bij ziekte de eerste twee jaar recht op doorbetaling van het salaris. Na deze periode zijn er diverse vervolgstappen mogelijk, afhankelijk van de mate van arbeidsongeschiktheid en je werkgever. Hierbij is er een reële kans dat je terugvalt in inkomen, dus het is belangrijk om hier vooraf bij stil te staan.

Zzp’er en arbeidsongeschikt
Zelfstandigen hebben echter niet zo’n vangnet. Het inkomen van een zzp’er kan hierdoor in één keer terugvallen naar nul. Als je zelfstandig ondernemer bent, kun je een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) afsluiten. Heb je deze verzekering niet afgesloten, dan is het enige vangnet een bijstandsuitkering, maar daarvoor gelden strenge eisen. Zo moet je bijvoorbeeld eerst je spaargeld en de overwaarde op je woning ‘opeten’.

Is een woonlastenverzekering een goede oplossing voor arbeidsongeschiktheid?
Om de hypotheeklasten ook bij arbeidsongeschiktheid te kunnen betalen, kun je een woonlastenverzekering afsluiten. De polisvoorwaarden van deze verzekering lopen echter sterk uiteen. Het is daarom belangrijk om naast de premie ook goed op deze polisvoorwaarden te letten. Laat jouw financieel coach je hierbij ondersteunen.

Arbeidsongeschiktheid en de Nationale Hypotheek Garantie
Heb je een hypotheek afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) en heb je een restschuld? Onder voorwaarden is het mogelijk dat NHG bij gedwongen verkoop van de woning de restschuld overneemt. Ook bij betalingsproblemen die het gevolg zijn van arbeidsongeschiktheid kun je een beroep doen op NHG.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak