Rookmelders verplicht vanaf 1 juli 2022

RookmelderVanaf 1 juli 2022 is het verplicht om op elke etage in huis een rookmelder op te hangen. Maar waar moeten de melders en het ophangen ervan dan aan voldoen? Wij zochten het uit.

Waarom zijn rookmelders verplicht?

Als je lekker ligt te slapen, ruik je geen rook. Hierdoor overlijden er jaarlijks gemiddeld meer dan dertig mensen aan de gevolgen van brand in een woning. De regering heeft daarom besloten rookmelders per 1 juli 2022 op elke etage in huis te verplichten. Daarmee hopen zij levens te redden en het aantal mensen dat jaarlijks overlijdt aan een woningbrand te verminderen.

Let op! Deze verplichting geldt al sinds 2003 voor nieuwbouwwoning.

Lees ook: Nieuwbouwwoning kopen? Deze 5 begrippen moet je kennen

Waar moet een rookmelder aan voldoen?

Een goede rookmelder heeft het Europese Keurmerk EN 14604. Hiermee weet je zeker dat de melder aan de noodzakelijke kwaliteitseisen voldoet. Daarnaast is het slim om voor een melder te kiezen met een levensduur van tien jaar.

Waar hang je de rookmelders op?

Het is niet alleen verplicht om vanaf 1 juli 2022 op elke verdieping in huis een rookmelder op te hangen, maar ook heel verstandig. Hang in ieder geval melders op de vluchtroute. Vaak zijn dit de hal en de overloop. Wil je nog meer veiligheid? Dan kan je ervoor kiezen om in elke kamer in huis een rookmelder op te hangen.

Hoe hang je een melder op?

Bevestig je rookmelders aan het plafond op minimaal 50 cm afstand van de muur. Plaats de melder niet bij een ventilator of ventilatieopening, boven de verwarming of op tochtige plekken en houd rekening met stoom/damp van een kooktoestel of vaatwasser.

Onderhoud en test regelmatig

Maak de rookmelders in huis regelmatig schoon met de stofzuiger en een vochtig doekje. Zo blijven de melders optimaal functioneren. Check ook regelmatig of de melders nog werken. Op de meeste melders zit een testknopje.

Op de website van de brandweer lees je meer informatie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak