Zo haal je het meeste uit Open Huizen Dag

Tips voor Open Huizen Dag Finzie

Zaterdag 28 maart is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag. Op deze dag kun je tussen 10 uur en 15 uur zonder afspraak binnen wandelen bij de mensen die hieraan deelnemen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch: zomaar een kijkje nemen bij de huizen waar je misschien al een oogje op had, maar hoe doe je dat nu het meest efficiënt? Wij geven je handige tips zodat jij voorbereid op pad kunt en het meeste uit de Open Huizen Dag kunt halen.

Maak een lijstje en een slimme route

Heb je meerdere huizen op het oog? Maak dan een lijstje van de huizen die je sowieso wilt bezichtigen. Hoeveel huizen je kunt bekijken hangt af van de huizen zelf, hoeveel je wilt zien en weten van het huis en hoe druk het is. Gemiddeld ben je ongeveer een half uur bezig per bezichtiging. Houd hier dus rekening mee in je planning. Maak ook een slimme route zodat je niet onnodig kris kras door jouw nieuwe buurtje aan het crossen bent.

Maak een vragenlijstje

Het is slim om de woningen van te voren vast een beetje te bestuderen. Zeker de huizen waar je echt al een oogje op hebt. Heb je vragen over draagmuren of wat er wel en niet mag in de tuin? Of wil je een kantoor aan huis of een uitbouw laten maken? Schrijf het op! Het kan best druk zijn tijdens de Open Huizen Dag, dus een vragenlijstje is geen overbodige luxe. Zo kun je zelf meteen rondkijken en de vragen stellen zodra de bewoners beschikbaar zijn om ze te beantwoorden.

Wat is er in de omgeving?

Het huis is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar de buurt en de straat waar je gaat wonen hebben minstens zoveel invloed op je woonplezier. Wandel vooraf een rondje door de buurt en verken de omgeving. Zeker wanneer jouw droomhuis er tussen zit. Kijk bijvoorbeeld of er scholen in de buurt zijn, hoe ver de supermarkt lopen is en of je er goed kunt parkeren. Zeker in een drukke straat is het slim om ‘s avonds rond een uur of zes even langs te rijden om te kijken hoeveel parkeerplek er is. Dit zijn vragen waar de verkopers nog wel eens iets positiever over zijn dan de werkelijkheid is.

Schakel een aankoopmakelaar in

Heb je je droomhuis op het oog? Of weet je precies welk huis je wil bezoeken, omdat je er stiekem al een beetje verliefd op bent? Maak dan vast een kennismakingsgesprek met een aankoopmakelaar. Als de liefde tijdens Open Huizen Dag wederzijds is, kun je snel schakelen. Dit is zeker een aanrader bij populaire huizen, want voor je het weet wordt jouw droomhuis voor je neus weggekaapt.

Ga met z’n tweeën

Ook als je alleen een huis koopt, is het handig om met zijn tweeën te gaan kijken. Twee paar ogen zien nu eenmaal meer dan één. Zeker wanneer je ergens graag wil wonen en enthousiast over een huis bent, is het handig om iemand bij je te hebben. Zelf ben je misschien geneigd om de gebreken door de vingers te zien. Neem dus vooral iemand mee die kritische vragen durft te stellen.

Weet je wat je kunt uitgeven?

Je droomhuis vinden is al een hele uitdaging, maar dan ben je er nog niet. Kun jij jouw droomhuis ook betalen? Ga alvast langs bij een financieel coach om te kijken wat jij kunt lenen. Dan kun je ook een stuk selectiever zijn in de huizen die je wilt bekijken en voorkomen dat je verliefd wordt op een huis dat je niet kunt betalen.

Neem een notitieboekje mee

Je ziet een hoop, je hoort nog meer en misschien komen er ook nog wel vragen bij. Dat ga je vast niet allemaal onthouden. Neem daarom een notitieboekje mee en schrijf op wat je eerste indruk is en wat opvalt aan het huis. Zo kun je het thuis nog even rustig nalezen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak