Zo haal je het meeste uit Open Huizen Dag

Algemeen
Finzie   |  

Tips voor Open Huizen Dag Finzie

Zaterdag 5 oktober is het weer zover: de NVM Open Huizen Dag. De dag dat je tussen 10 uur en 15 uur zonder afspraak binnen kunt wandelen bij de mensen die hieraan deelnemen. Dat klinkt natuurlijk fantastisch: zomaar een kijkje nemen bij de huizen waar je misschien al een oogje op had, maar hoe doe je dat nu het meest efficiënt? Wij geven je alle tips die je nodig hebt om het meeste uit de Open Huizen Dag te halen.

Welke huizen wil je sowieso bekijken?

Je kunt natuurlijk niet alle woningen bekijken, dus maak een lijstje van de huizen die je sowieso wilt zien. Hoeveel huizen je kunt bekijken hangt af van de huizen zelf, hoeveel je wilt zien en weten en hoe druk het is. Gemiddeld ben je zo’n half uur bezig per bezichtiging. Houd hier dus rekening mee in je planning.

Maak een slimme route

Heb je alle huizen die je wilt zien op een rijtje gezet? Maak dan een slimme route zodat je niet onnodig kris kras door jouw nieuwe buurtje aan het crossen bent.

Bekijk de woning van te voren online en maak een vragenlijstje

Het is slim om de woningen van te voren vast een beetje te bestuderen. Zeker de huizen waar je echt al een oogje op hebt. Heb je vragen over draagmuren of wat er wel en niet mag in de tuin? Of wil je een kantoor aan huis of een uitbouw laten maken? Schrijf het op! Het kan best druk zijn tijdens de Open Huizen Dag, dus een vragenlijstje is geen overbodige luxe. Zo kun je zelf meteen gaan kijken en de vragen stellen zodra de bewoners even beschikbaar zijn om ze te beantwoorden.

Wat is er in de omgeving?

Het huis is natuurlijk het allerbelangrijkste, maar de buurt en de straat waar je gaat wonen hebben minstens zoveel invloed op een lekker leventje. Ga deze dus van te voren alvast verkennen. Zeker wanneer jouw droomhuis er tussen zit. Zitten er bijvoorbeeld scholen in de buurt? Is de supermarkt ver lopen? Kun je er goed parkeren? Zeker in een drukke straat is het slim om ‘s avonds rond een uur of zes even langs te rijden om te kijken hoeveel parkeerplek er is. Dit zijn vragen waar de verkopers nog wel eens iets positiever over zijn dan de werkelijkheid is.

Wat je ook kunt doen is kijken of er meerdere huizen te koop staan in die straat en van te voren bij een van die andere huizen gaan kijken. De makelaar van dat andere huis kan jou alvast wat vertellen over de buurt.

Droomhuis op het oog? Schakel een aankoopmakelaar in

Weet je precies welk huis je wilt gaan bezoeken omdat je er stiekem al een beetje verliefd op bent? Maak dan vast een kennismakingsgesprek met een aankoopmakelaar. Als de liefde tijdens Open Huizen Dag wederzijds is, kun je snel schakelen. Dit is zeker een aanrader bij populaire huizen, want voor je het weet wordt jouw droomhuis voor je neus weggekaapt.

Ga met z’n tweeën

Ook als je alleen een huis koopt, is het handig om met zijn tweeën te gaan kijken. Twee paar ogen zien nu eenmaal meer dan één. Zeker wanneer je ergens heel graag wilt wonen, ben je geneigd om de gebreken door de vingers te zien. Neem dus vooral iemand mee die vragen durft te stellen en een beetje kritisch is.

Weet je wat je kunt uitgeven?

Je droomhuis vinden is al een hele uitdaging, maar dan ben je er nog niet. Kun jij jouw droomhuis ook betalen? Ga alvast langs bij een financieel coach om te kijken wat jij kunt lenen. Dan kun je ook een stuk selectiever zijn in de huizen die je wilt bekijken en voorkomen dat je verliefd wordt op een huis dat je niet kunt betalen.

Neem een notitieboekje mee

Je ziet een hoop, je hoort nog meer en misschien komen er ook nog wel vragen bij. Dat ga je vast niet allemaal onthouden. Neem daarom een notitieboekje mee en schrijf het op. Zo kun je het thuis nog even rustig nalezen.

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak