Wat wil jij doen tijdens jouw pensioen?

Wat wil jij doen tijdens jouw pensioen?

Je hoort het wel vaker: veel Nederlanders hebben een pensioengat. Maar wat is een pensioengat? Hoe weet jij of je er een hebt en hoe zorg je ervoor dat je straks toch kunt doen wat jij wilt als je met pensioen bent?

Wat is een pensioengat?

Het woord suggereert het al een beetje: er mist iets. Geld om precies te zijn. Als je een pensioengat hebt, dan heb je niet genoeg geld om lekker te kunnen leven als je stopt met werken wanneer je de pensioenleeftijd bereikt hebt. En dat is best vervelend, want juist tijdens je pensioen heb je alle tijd om geld uit te geven aan leuke dingen!

Waardoor ontstaat een pensioengat?

Er zijn veel verschillende redenen waardoor een pensioengat kan ontstaan. Bijvoorbeeld wanneer je niet je hele leven gewerkt hebt of als je gescheiden bent. Er zijn talloze redenen en die zijn voor iedereen anders. Belangrijk is om erover na te denken hoe je dat pensioengat kan dichten voor je met pensioen gaat.

Niets menselijks is ons vreemd

Nadenken over ons pensioen stellen veel mensen uit. Ze denken dat het later wel komt of nemen zich voor het in de toekomst te regelen. Maar die toekomst is er sneller dan je denkt. Daarbij: hoe eerder jij jouw pensioen goed regelt, hoe langer je de tijd hebt om vermogen op te bouwen zodat je ook kunt genieten van je pensioen. Denk bijvoorbeeld aan al die leuke reizen waar je dan eindelijk tijd voor hebt. Er zijn tenslotte maar weinig mensen die echt achter de geraniums gaan zitten als ze niet meer hoeven te werken.

Wat wil jij doen als je stopt met werken?

Wat wil jij met jouw tijd gaan doen als je stopt met werken? Ga je vrijwilligerswerk doen of wil je juist op reis zolang je gezondheid het toelaat? Misschien heb je wel een huisje in Spanje op het oog? Jouw tijdsbesteding bepaalt hoeveel geld je nodig hebt. Als je dit weet, kun je ook ongeveer uitrekenen hoeveel geld je nodig hebt op je oude dag. En hoe groot jouw pensioengat dus is.

Vraag het een expert

Veel mensen vinden financiële zaken lastig en het is menselijk om niet goed vooruit te kunnen plannen. Vraag daarom een financieel coach bij jou in de buurt om hulp. Samen kunnen jullie kijken wat jij nodig hebt zodra je met pensioen gaat en wat je daar nu voor moet doen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak