Het gemiddeld pensioen in Nederland: hoe hoog is het?

Koppel is met pensioenEnig idee hoe hoog een gemiddeld pensioen ligt? Als je dat niet weet, ben je niet de enige! Online bank Knab zocht het uit. Lees hoeveel AOW je ontvangt en wat een gemiddeld pensioeninkomen is onder Nederlanders.

Hoe is je pensioen opgebouwd?

Je pensioen bestaat uit drie onderdelen. Het eerste deel is de AOW, wat je krijgt van de overheid. Het tweede deel is het werkgeverspensioen, wat je opbouwt wanneer je voor een baas werkt. Ten slotte is er het aanvullend pensioen, wat je eventueel zelf opbouwt door bijvoorbeeld te sparen of te beleggen.

Hoeveel AOW krijg je?

Wanneer je in Nederland woont of werkt ontvangt je een AOW-uitkering wanneer je de AOW-leeftijd bereikt. Heb je tussen je 15e en 67e aaneensluitend in Nederland gewoond of gewerkt? Dan ontvang je het volledige AOW-pensioen. Je ontvangt minder AOW wanneer je bijvoorbeeld pas later in Nederland bent komen wonen of een tijd in het buitenland hebt gewoond. We spreken dan van een pensioengat.

Tabel AOW 1 jan 2021
Bron: Sociale Verzekeringsbank: AOW-bedragen 
* Per 1 januari 2015 is de partnertoeslag afgeschaft. Als je voor die datum al partnertoeslag ontving, houd je deze zolang je partner geen AOW ontvangt en niet te veel verdient.

Wat is een gemiddeld pensioen per maand?

Je pensioen is natuurlijk meer dan de AOW alleen. Zoals gezegd, vullen de meeste mensen het AOW aan met het pensioen dat ze opbouwen via hun werkgever. Daarnaast kun je er nog voor kiezen om zelf wat geld opzij te zetten. Volgens de laatste cijfers (2017) van het Centraal Bureau voor Statistiek (CBS) zien de gemiddelde pensioenen er als volgt uit:

Samenstelling bruto inkomen van AOW-huishoudens, 2017*Samenstelling bruto inkomen van AOW-huishoudens

Bron: Centraal Bureau voor Statistiek: Welvaart van gepensioneerden
Tussen haakjes is het gemiddelde bruto maandinkomen vermeld.
*Voorlopige cijfers

Zoals je ziet in bovenstaande tabel bedroeg een gemiddeld bruto-inkomen van een AOW-huishouden in 2017 € 3.830. Dit bedrag bestond voor 35% uit AOW. Het gemiddelde bruto-inkomen bestond voor 36% uit aanvullend pensioen en 29% uit inkomen uit vermogen, inkomen als werknemer of zelfstandige en overig aanvullend inkomen. De cijfers benadrukken het belang van aanvullend pensioen.

Is er een verschil tussen mannen en vrouwen?

Ja, het valt op dat alleenstaande mannen een hoger gemiddeld bruto-pensioeninkomen hebben dan alleenstaande vrouwen. In 2017 ging het om een verschil van € 520 per maand, oftewel 18%. Mogelijk valt dit te verklaren door het feit dat vrouwen gemiddeld gezien minder werken dan mannen en daardoor minder aanvullend pensioen opbouwen via hun werkgevers.

Aanvullend pensioen is onmisbaar

Bovenstaande cijfers laten zien dat het AOW lang niet genoeg is voor een comfortabel pensioen. Het pensioen dat je krijgt via je werkgever – en voor zelfstandigen het deel van de winst dat je zelf opzijzet – is onmisbaar. De meeste huishoudens halen hun pensioeninkomen zelfs uit overige bronnen, zoals inkomen uit vermogen. Zelf extra pensioen opbouwen lijkt dus eerder een vereiste dan een luxe.

Heb jij later genoeg pensioen?

Logisch dat je je afvraagt hoe het zit met jouw eigen pensioen. Gelukkig kun je er snel achter komen of jij op dit moment genoeg pensioen opbouwt. Knab heeft daarvoor een handig stappenplan gemaakt.


 

ArthurGastblog van Arthur Buijs
Arthur is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak