Geld voor later is nu belangrijk

Geld voor later pensioen opbouwen begint nu

Als dertiger lijkt je pensioen nog mijlenver weg. En dat is ook zo, maar niet als het over jouw pensioengeld gaat. Dan is je pensioen er veel sneller dan je denkt. Hoe langer je wacht met het nadenken over en het opbouwen van jouw pensioengeld, hoe minder je straks te besteden hebt. Daarom geven wij jou tips om je alvast op weg te helpen, zodat jij straks niet met een pensioengat zit.

Wanneer ga jij met pensioen?

De pensioenleeftijd gaat langzaam omhoog. Die goede oude tijd dat mensen op hun 65e al met pensioen mochten is echt voorbij. Het lijkt erop dat de generatie dertigers straks zelfs na hun 70e pas met pensioen mogen. Natuurlijk kun jij zelf wel beslissen om eerder te stoppen met werken, maar daar moet je dan rekening mee houden. Op welke leeftijd wil jij met pensioen en hoeveel geld heb je daarvoor nodig? Dit zijn vragen die je met een financieel coach kunt bespreken. Samen kunnen jullie een financieel levensplan opstellen, zodat je nu en straks genoeg geld hebt om lekker van te leven.

Wat wil je gaan doen tijdens jouw pensioen?

Naast je pensioenleeftijd is het ook belangrijk om te weten wat je wilt gaan doen tijdens jouw pensioen. Wil je bijvoorbeeld gaan reizen of een huis in het buitenland kopen? Of blijf je lekker in jouw huis wonen en ga je aan de slag als vrijwilliger bij een goed doel in de buurt? Dit soort activiteiten hebben invloed op hoeveel geld jij nodig hebt op jouw oude dag. Denk hier dus vast over na! Dit hoeft natuurlijk geen vaststaande beslissing te zijn, maar het is wel belangrijk om te weten van hoeveel geld je straks ongeveer rond kunt komen. Dan weet je hoeveel je nu aan de kant moet zetten, want straks heb je geen inkomen door werk meer en zal je het moeten doen met jouw pensioengeld.

Wat kun je nu doen om jouw pensioen op te bouwen?

Het belangrijkste is dat je nu al aan de slag gaat met het opbouwen van je pensioen. Dit kun je in veel gevallen via een werkgever regelen of je kunt zelf een pensioen opbouwen. Je kunt bijvoorbeeld geld beleggen of, als de spaarrentes misschien weer beter worden, geld sparen. Wat het slimste is om te doen, verschilt per persoon. Een financieel coach kan jou helpen om de juiste keuzes te maken, zodat je nu en straks voldoende geld hebt.

Een beter pensioen dankzij goed advies

Veel mensen vinden financiële zaken lastig. Vraag daarom een financieel coach bij jou in de buurt om hulp. Samen kunnen jullie kijken wat jij nodig hebt zodra je met pensioen gaat en wat je daar nu voor moet doen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak