Wat is erfbelasting?

Heb je een erfenis gekregen? Dan moet je daar boven een bepaald bedrag belasting over betalen. Dat is de erfbelasting.

Hoeveel vrijstelling krijg ik op de erfbelasting?

Het is afhankelijk van jouw relatie met de persoon van wie je de erfenis gekregen hebt, hoe hoog jouw vrijstelling is. Oftewel: het bedrag waar je geen belasting over hoeft te betalen. Echtgenoten, geregistreerd en samenwonend partners hebben de hoogste vrijstelling. Daarna kinderen en daarna kleinkinderen. Op de website van de belastingdienst kun je vinden tot welk bedrag je vrijgesteld bent van belasting als je een erfenis ontvangt.

Hoeveel belasting moet ik over mijn erfenis betalen?

Is de erfenis groter dan het vrijgestelde bedrag? Dan moet je er erfbelasting over betalen. Hoeveel is ook weer afhankelijk van jouw relatie met degene van wie je de erfenis gekregen hebt. Partners en kinderen zitten in hetzelfde belastingtarief: het laagste. Daarna komen kleinkinderen en achterkleinkinderen en als laatste broers/zussen en andere familieleden.

Erfbelasting over een huis

Heb je een huis geërfd? Dan moet je over de waarde van het huis belasting betalen.

Voor de erfbelasting voor een woning kijkt de belastingdienst naar de WOZ-waarde min de hypotheekschuld. Je mag wel zelf kiezen bij de aangifte welke WOZ-waarde je opgeeft: of je geeft de WOZ-waarde in het jaar van overlijden op, of de WOZ-waarde in het jaar ná overlijden. Hoe lager de WOZ-waarde, hoe lager de belasting is die je moet betalen.

Vragen over jouw hypotheek?

Heb je vragen over jouw huidige hypotheek of wil je weten wat je kunt lenen voor een koophuis? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak