Wat is een samenlevingscontract?

Als je gaat samenwonen en zeker wanneer je samen een huis koopt, is het handig om wat zaken vast te leggen. Je kunt trouwen en dan is het één en ander meteen geregeld. Jullie kunnen ook samen jullie afspraken vastleggen in een samenlevingscontract. Dat is laagdrempeliger dan trouwen en je kunt erin vastleggen wat je wilt.

Wat staat er in een samenlevingscontract?

De wet zegt niets over wat erin moet staan, dus dit kun je zelf bepalen. Wanneer jullie beiden dit contract tekenen, zijn jullie wettelijk wel aan deze afspraken verbonden. Denk dus goed na over wat je erin vast wilt leggen. Bijvoorbeeld de verdeling van de hypotheeklasten en wat er met jullie huis gebeurt als jullie uit elkaar gaan. Ook kun je hierin de verdeling van de huishoudkosten zoals gas, water, licht en de boodschappen vastleggen. In principe kun je er dus vanalles in vastleggen, maar bedenk je dus dat je ook verplicht bent om je eraan te houden als je het ondertekent.

Wat kost een samenlevingscontract?

Een samenlevingscontract regel je via de notaris. De kosten verschillen per notaris, maar meestal zit het ergens tussen de € 125,- tot € 750,-. Soms is het een standaard contract, maar de meeste notarissen maken voor dat geld een geheel op maat gemaakt samenlevingscontract, waar al jullie afspraken in staan.

Erfenis kun je niet vastleggen in een samenlevingscontract

Let op: wat er met jullie huis gebeurt als een van jullie overlijdt kun je niet vastleggen in een samenlevingscontract. Hiervoor heb je een testament nodig. Regel je dit niet, dan erven jouw kinderen/familie jouw deel van jullie huis. Dus als je niet met je schoonfamilie in jullie huis wilt wonen, is het slim om in een testament te laten vastleggen naar wie jouw deel en het deel van jouw partner van het huis moet.

Vragen over jouw hypotheek?

Heb je vragen over jouw huidige hypotheek of wil je weten wat je kunt lenen voor een koophuis? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak