Voordelen van een huis kopen en van blijven huren

Voordelen huis kopen

Bijna iedereen wil huisje boompje beestje of dat nu met een huur- of een koophuis is. Huren is vaak lekker makkelijk en met kopen bouw je eigen vermogen op. Daarom zetten wij voor de hurende twijfelaars de voordelen en nadelen van een huis kopen én van huren op een rijtje. Dan kan je weloverwogen de keuze maken: blijf je huren of ga je een huis kopen?

Onderhoudskosten: liever lui dan moe?

Voordeel voor de huurder: Op het gebied van onderhoudskosten ben je met huren een stuk goedkoper uit.

  • Huren: als huurder ben je niet verantwoordelijk voor het onderhoud van je woning. Als je dak lek is of de buitenkant weer een lik verf kan gebruiken, geldt het motto liever lui dan moe: één telefoontje naar je verhuurder en het wordt meestal direct geregeld.
  • Kopen: Jij bent als huiseigenaar de enige die baat heeft bij een goed onderhouden woning, dus het onderhoud moet je zelf regelen. En betalen.. Volgens Vereniging Eigen Huis betaal je voor een eensgezinswoning gemiddeld € 300,- aan onderhoudskosten per maand. Bij een flat betaal je maandelijks servicekosten aan de Vereniging van Eigenaren die het onderhoud regelt. Denk bijvoorbeeld aan schilderwerk buiten, of het vervangen van de cv-installatie. En wat dacht je van de tuin? Misschien toch wel handig, zo’n tuinman.

 

Eigen vermogen: wie spaart die heeft wat

Groot voordeel van een huis kopen: eigen vermogen opbouwen in plaats van de zakken vullen van de verhuurder.

  • Huren: sommigen zien dit als weggegooid geld. Wanneer je een huis huurt, bouw je geen eigen vermogen op in de vorm van een huis. Je betaalt maandelijks huur en geeft daarmee eigenlijk je geld cadeau aan de verhuurder. Als je eigen vermogen op wilt bouwen terwijl je huurt, zal je dat dus op een andere manier moeten doen.
  • Kopen: het is natuurlijk veel makkelijker om met de verplichte maandelijkse woonlasten direct een eigen vermogen op te bouwen. Het geld dat je elke maand netjes aan hypotheek betaalt, stop je als het ware in één grote spaarpot: jouw eigen huis. Gemiddeld betaal je een hypotheek in 30 jaar af waarna het dus echt van jou is! Een groot voordeel van een huis kopen dus. En als je ook nog overwaarde op je huis hebt, krijg je dat bij verkoop direct uitgekeerd.

 

Vaste lasten: je hebt geen invloed op de huurprijs

Iedereen moet elke maand netjes zijn vaste lasten betalen. Het voordeel voor mensen die een huis kopen is dat ze weten precies waar ze aan toe zijn terwijl huurders huurverhoging kunnen krijgen.

  • Huren: elk jaar stijgen de huurprijzen een beetje. Jaarlijks bepaalt het kabinet hoeveel de huur van sociale-huurwoningen maximaal mag stijgen. Voor vrije sector woningen geldt geen wettelijk maximum. Je bespaart met huren dus genoeg op onderhoud, maar moet wel jaarlijks genoegen nemen met een mogelijke huurverhoging.
  • Kopen: bij kopen weet je precies waar je aan toe bent. Je bepaalt zelf hoe lang je de rente vastzet en hoeveel je dus per maand betaalt. Alleen als je de rente opnieuw moet vastzetten heb je kans op een verandering van je maandlasten. Die kunnen afhankelijk van de rentestand en de rentevaste periode hoger óf lager worden. Benieuwd wat jou maandlasten zullen zijn voor je droomhuis? Maak een uitgebreide hypotheek berekening.

 

Flexibiliteit: huurders kunnen super snel switchen

Hier wint huren het van verreweg van een huis kopen!

  • Huren: je hebt een huurcontract met een kort opzegtermijn waardoor je super snel kan switchen van woning. Als je van een huurwoning naar een koopwoning wilt verhuizen, kan je kort van te voren je huurcontract opzeggen. Je zal dus veel minder snel met dubbele lasten komen te zitten!
  • Kopen: als je wilt verhuizen ben je afhankelijk van de grillen van potentiële kopers. Je wilt -of moet- in de meeste gevallen eerst je huidige huis verkopen voordat je iets nieuws kunt kopen. Zo voorkom je financiële onzekerheid en dubbele lasten. Tenzij je net zo’n spaarpot als Dagobert Duck hebt, dan hoef jij je nergens zorgen over te maken.

 

Vrijheid: paarse muren en rood tapijt

Clichés zoals Oost West Thuis Best bestaan niet voor niets; iedereen maakt van zijn huis graag zijn thuis. Het voordeel van een huis kopen is dat je daarin veel meer vrijheid hebt dan in een huurhuis.

  • Huren: bij het huren van een huis heb je een huurcontract getekend met voorwaarden waaraan je moet voldoen. Zo mag je bijvoorbeeld geen grote veranderingen aanbrengen in je woning en moet je bij het opleveren van de woning de muren in neutrale kleuren schilderen en vloeren die je gelegd hebt eruit halen.
  • Kopen: ben jij een crea bea met kleurrijke uitspattingen? Dan geeft een koophuis je de vrijheid die je nodig hebt. Schilder gerust je muren paars, breek de muren door en leg dat rode tapijt. Je hoeft je bij niemand te verantwoorden voor je keuzes en hoeft ook niets verplicht te verwijderen als je verhuist.

 

Woningwaarde: restschuld of overwaarde?

Bij het huren van een woning heb je niets met de woningwaarde te maken. Als je daarentegen een koopwoning hebt, loop je iets meer risico’s op restschuld.

  • Huren: dit is weer een gevalletje liever lui dan moe. Omdat de woning niet van jou is, hoef je je ook geen zorgen te maken over de woningwaarde. Mocht je verhuizen, dan krijg je niet te maken met restschulden. Dat betekent ook dat je geen overwaarde kunt creëren op je woning.
  • Kopen: bij koopwoningen ben je afhankelijk van de woningmarkt en potentiële kopers. Hierdoor bestaat er een kans op restschuld als je jouw woning voor minder verkoopt dan je het hebt gekocht. Door je woning goed te onderhouden, kan je de risico’s op restschulden iets beperken. Daarnaast helpt een neutrale inrichting om je huis sneller te verkopen. En hoe meer mensen jouw huis willen hebben, hoe hoger de prijs. Misschien toch maar niet dat rode tapijt leggen?

 

Wist je deze voordelen van kopen en huren al?

Voordelen voor huis kopers:

  • Je voor een koopwoning tot € 325.000,- een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie kan afsluiten? Met een NHG ben je beschermd tijdens grote gebeurtenissen zoals arbeidsongeschiktheid, werkloosheid of het plotseling overlijden van je partner. Als je onverwachts je huis moet verkopen met een restschuld, kan je een betalingsregeling treffen of wordt het zelfs kwijt gescholden Bovendien heb je met een NHG een lagere hypotheekrente. Da’s een win-win !
  • Je bij een koopwoning verplicht een opstalverzekering moet afsluiten? De premie is afhankelijk van een aantal factoren zoals de bouwwijze van je woning, de staat van onderhoud en de herbouwwaarde. Zo zie je maar weer dat de vaste lasten van een koopwoning op kunnen lopen met dingen waar je misschien nog niet aan had gedacht.
  • Je bij het kopen van een appartement in een groter complex automatisch verplicht onderdeel wordt van de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Door maandelijks servicekosten te betalen aan de VvE blijft het complex goed verzekerd en voorbereid op eventuele schade en reparatie.
  • Als zzp’er verdien je nooit exact hetzelfde en ben je soms minder goed voorbereid op verrassingen. Daarom kan het voor sommige ondernemers beter zijn om te huren zodat je de risico’s van een koopwoning niet hoeft op te vangen.Voordelen voor huurders:
  • Je als huurder soms recht hebt op huursubsidie, waardoor je maandelijkse lasten omlaag kunnen? En als echte Hollander zeg je daar natuurlijk geen nee tegen. Kijk dus vooral even of je voldoet aan de voorwaarden.
  • Je daarnaast huurbescherming krijgt waardoor je nooit zomaar op straat komt te staan? Da’s best een fijn idee!

 

Test wonen voordat je een gaat kopen

Als je voor het eerst op jezelf gaat wonen of voor de eerste keer gaat samenwonen, kan het heel handig zijn om eerst een tijdje te huren. Zo kom je erachter wat je echt belangrijk vindt aan een woning en of het net zoveel rozengeur en maneschijn is als jij en je partner dachten. Misschien wil je over vijf jaar niet meer in een appartement wonen, maar heb je behoefte aan een grotere tuin. Als je koopt, zit je er direct aan vast. Geduld is een schone zaak. Geef jezelf daarom de tijd om eerst te “test-wonen”!

En nu?

Kopen is een typisch voorbeeld van high risk, high reward. Je neemt met kopen meer risico’s dan met huren zodat je op de lange termijn grotere financiële voordelen krijgt. Je vult namelijk maandelijks je eigen spaarpot en je hebt veel vrijheid in het aanpassen van je woning.

De grootste voordelen van huren zijn de minimale verantwoordelijkheden. Bij sociale huurwoningen heb je ook nog eens lage vaste lasten. Maar op dit moment staat de hypotheekrente zo laag dat de maandlasten van een koopwoning vaak lager zijn dan de huur van een vergelijkbare woning! Krab jezelf nog even achter de oren, hou de woningmarkt in de gaten en bereken hoeveel je kan lenen. Heb je de keuze al gemaakt om te kopen? Ga dan op zoek naar een financieel coach, die vertelt je of jij je droomhuis kunt kopen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak