Een eigen bedrijf starten klinkt stoer en het staat ook bij veel mensen op het to-do lijstje. Toch blijft het voor velen bij dromen. Als ondernemer moet je risico’s durven nemen en het vertrouwen hebben dat je genoeg geld verdient met jouw dienst om van rond te komen. Er is meer! Hieronder vier zaken waar je over na moet denken voordat je start als ondernemer.
1.Wat zijn jouw verwachtingen?
Ondernemen klinkt als een droom: je eigen agenda bepalen en je alleen bezighouden met zaken die je leuk vindt. Daarbij geloof jij natuurlijk in jouw dienst, dus wie zou er geen klant bij jou willen worden? De werkelijkheid is helaas niet zo mooi en makkelijk. Als startende ondernemer moet je jouw naam nog vestigen. Uiteraard moet je zoveel mogelijk mensen over jouw dienst vertellen, maar dat wil niet zeggen dat mensen ook staan te springen om jouw dienst af te nemen. Dat hoeft niet aan jou te liggen, want soms werkt de markt niet mee. Daarbij kun je met franchiseorganisaties als Finzie een hoop werkzaamheden uit handen geven, je blijft ondernemer. Je moet nadenken over jouw kantoor, wanneer je werkt en wat je voor de klant wilt doen. Ook moet je jouw eigen administratie zoals de btw-aangifte doen.
Klanten komen niet vanzelf
Als je start als ondernemer, verwacht dan niet dat de klanten voor jouw deur liggen te wachten. Het tegenovergestelde is eerder waar: je zult hard moeten werken voor de eerste paar klanten. Ga netwerken, flyer in de buurt en ga naar lokale ondernemersbijeenkomsten om te vertellen wat jij voor mensen kunt betekenen. Zodra mensen jouw dienst hebben afgenomen, kunnen ze daar goede verhalen over vertellen en trek je nieuwe klanten aan.
2. Hoe groot is jouw reservepotje?
Klanten kunnen even op zich laten wachten, maar de rekeningen die jij moet betalen niet. Zorg er dus voor dat je een reservepotje hebt waar je een paar maanden van kunt leven. Deze heb je sowieso in het begin nodig, want ook al heb je vanaf de start klanten, het duurt even voordat zij de rekening betalen. Zeker bij diensten als hypotheekadvies. Lopen de zaken goed? Vul je reservepotje dan aan voor de tijd dat het wat minder goed gaat met jouw zaak.
3.Vertel dat je voor jezelf gaat starten
Wanneer je start als ondernemer heb je veel te doen. Je hebt een businessplan nodig, een kantoor, je moet je inschrijven bij de Kamer van Koophandel en je moet nadenken over de opening van jouw zaak. De meeste mensen regelen dit allemaal netjes en zodra dit staat, gaan ze in de afwachtende modus. Dat is zonde, want er moeten klanten komen. Wanneer je een onderneming start, is het slim om zoveel mogelijk mensen te vertellen wat je gaat doen en hoe jij mensen daarmee kunt helpen. Hoe groot jouw marketingbudget ook is, mond-tot-mondreclame is nog steeds de beste reclame die je kunt krijgen. Ga dus niet in de afwachtende modus, maar ga netwerken. Zorg ervoor dat mensen jou weten te vinden zodra jouw zaak open is.
4. Koudwatervrees
Sommige mensen hebben alles tot in de puntjes geregeld: een businessplan, een kantoor en een plan van aanpak voor de eerste paar maanden. En toch krijgen ze koudwatervrees. Bleek dat ze toch meer zekerheid wilden dan ze dachten. Het is ook best spannend om een eigen bedrijf op te zetten. Je hebt niet meer de zekerheid van een vast salaris dat maandelijks op je rekening wordt gestort. Je hebt niet meer de zekerheid dat jij jouw hypotheek kunt betalen, maar wel de vrijheid om het te doen zoals jij dat wil. Bedenk voor je start met het opzetten van een onderneming of je dit echt aandurft.
Wat moet je weten als je wilt ondernemen
Wil jij eens uitzoeken of een eigen bedrijf iets voor jou is? Bekijk onze word franchisenemer pagina en lees wat er van jou wordt verwacht en wat je daarvoor terug krijgt.