Tips voor je belastingaangifte als huiseigenaar

Belastingaangifte

Het is elke keer weer een uitdaging: belastingaangifte doen. Wat mag je echt niet vergeten in te vullen? En hoe weet je dat je het goed doet? Je zit namelijk niet te wachten op een naheffing van een paar duizend euro. Geen zorgen, Oskar Barendse – Financieel Planner bij Knab – geeft een paar handige tips!

1. Je belastingaangifte invullen

Klaar om je belastingaangifte in te vullen? Let erop dat je zelf de aftrekposten invult waar je recht op hebt. Heb je bijvoorbeeld net een hypotheek af- of overgesloten? Dan mag je de gemaakte kosten aftrekken van je belastbaar inkomen.

Weet je niet precies op welke aftrekposten je als huiseigenaar recht hebt? In deze handige checklist ‘Belastingaangifte’ heeft Knab ze allemaal voor je op een rij gezet. Je kunt ‘m gratis downloaden.

Beleggen

Houd ook je aandacht erbij wanneer je belegt. Je betaalt hierover namelijk 15% dividendbelasting, maar dit is dubbelop omdat je ook belasting betaalt over je vermogen in box 3. Je kunt de dividendbelasting meestal terugvorderen. Je moet dit dan wel zelf invullen.

Voor groene beleggingen geldt zelfs een vrijstelling. Tot € 60.429 betaal je hierover geen belasting. Met fiscaal partner is dit € 120.858. Ook krijg je een korting op je inkomstenbelasting van 0,7%.

Aftrekposten verdelen

Heb je een fiscaal partner? Doe je aangifte dan samen. Wanneer je getrouwd bent of samenwoont, mag je namelijk gebruikmaken van extra aftrekposten. Denk hierbij aan hypotheekrenteaftrek, aftrek van studiekosten en aftrek van partneralimentatie.

Heeft één van jullie twee weinig tot geen inkomsten? Dan hebben jullie meestal recht op een heffingskorting. Hoe hoog dit bedrag is, verschilt per persoon. De heffingskorting hangt namelijk af van de hoogte van jullie gezamenlijke inkomen.

2. Je belastingaangifte controleren

Vergeet niet om je belastingaangifte achteraf te controleren. Ook wanneer je zelf geen extra gegevens meer invult. De vooraf ingevulde aangifte (VIA) klopt namelijk niet altijd.

Kom je er niet helemaal uit en weet je niet wat je moet invullen? Zoek dan naar de vraagtekens in de gele blokjes naast de vraag. Grote kans dat je het antwoord op je vraag daar kan vinden.

3. Je belastingaangifte indienen

Wanneer je klaar bent, is het tijd om je belastingaangifte in te dienen. Doe dit voor 1 mei. Red je dat niet? Dan kun je uitstel aanvragen tot 1 september, maar ook die aanvraag moet voor 1 mei binnen zijn. Zo voorkom je een boete.


 

Arlette

Gastblog van Arlette Cernëus
Arlette is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over financiële zaken, zoals hypotheken, verzekeren en belastingen. Zo helpt ze jou grip te krijgen op je financiën

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak