Samen een huis kopen? Checklist: wat te regelen als jullie samen gaan kopen

Samen een huis kopen, wat te regelen voordat jullie gaan kopen

Gaan jullie voor het eerst samen een huis kopen? Dan ga je een leuke en spannende tijd tegemoet, waarbij je wel een checklist kunt gebruiken. En laat Finzie nou dol zijn op het makkelijk maken van ingewikkelde zaken. Daarom hebben we de belangrijkste zaken op een rij gezet die je moet regelen voordat jullie je droomhuis gaan kopen.

1. Maak een financieel overzicht met een uitgebreide berekening

Voordat jullie samen een huis gaan kopen wil je natuurlijk een betrouwbare indicatie van wat jullie kunt lenen. Maar het is nog beter om direct een uitgebreide berekening te maken, zodat je inzicht hebt in de vaste lasten die bij je hypotheek horen. Maak met die informatie een financieel overzicht met vaste maandelijkse inkomsten en uitgaven. Denk dan aan:

  • kosten voor de woning
  • boodschappen
  • verzekeringen (opstal-, inboedel-, aansprakelijkheids- en rechtsbijstandverzekering)
  • persoonlijke uitgaven (abonnementen, kleding, telefonie)

 

Check overbodige kosten die je misschien helemaal niet meer hoeft te maken. En bepaal hoe jullie deze kosten verdelen: gaat dat naar draagkracht (naar rato) of gaan jullie evenveel betalen? Een financieel adviseur kan jullie hierbij heel goed helpen. De financieel coaches van Finzie zijn allemaal specialisten die de perfecte hypotheek voor jullie situatie kunnen regelen. Voor maar € 1.499,- . Daarvoor kan je gemiddeld zo’n €1.250,- in je portemonnee houden. Én worden je andere geldzaken zoals schadeverzekeringen gecheckt, waarmee je al snel veel geld op je maandlasten bespaart. Ben jij even Best Uit!

2. Check voor het samenwonen je verzekeringen

Op verzekeringen kan je keihard besparen. De kans is groot dat jullie verzekeringen en abonnementen dubbel hebben terwijl je die kan samenvoegen in één pakket. Nou hoor ik je denken: ‘bestond er maar een droomwereld waarin iemand dat gratis voor mij uitzoekt, tegen de beste premies’. En laat dat nou net de missie van Finzie zijn! Het Finzie serviceteam checkt een jaar lang jouw verzekeringen; op noodzaak en op premie. Zo heb je niets meer dubbel en betaal je ook niet meer dan nodig. Dat scheelt je al snel € 500,- per jaar.

Wil je het toch graag zelf doen? Dan moet je onder andere letten op je inboedelverzekering, autoverzekering en aanvullende dekkingen zodat je spullen ook buitenshuis verzekerd zijn. En bespreek eens met de verzekeraars of jouw nieuwe adres nog van invloed is op de hoogte van jouw premie. Genoeg om aan te denken..

3. Organiseer jullie administratie

Hou vanaf het begin een goede administratie bij van alle belangrijke documenten. De contracten van het huis, persoonlijke gegevens, garantiebewijzen en rekeningen mogen daarin niet ontbreken. Dit kan je allemaal online bewaren in een cloud of lekker ouderwets op papier. Door een gestructureerde administratie kan je op elk moment bij de documenten die je nodig hebt. Zo bespaar je uiteindelijk een hoop werk en onzekerheid!

4. Bespreek je schulden voordat je samen een huis koopt

Soms vergeet je dat je een BKR registratie hebt, terwijl dit van invloed is op de hoogte van je hypotheek en je bestedingsruimte. Je hebt bijvoorbeeld al een BKR registratie als je rood kunt staan op je rekening, als je een creditcard met gespreid betalen hebt of als je een auto least. Bespreek dus alle openstaande leningen die je bij de BKR en familie of vrienden hebt uitstaan.

5. Open voor het kopen van jullie huis een gezamenlijke bankrekening

Dat je volwassen bent, kan je op dit moment niet meer ontkennen. Dus het wordt ook tijd om samen een bank- en spaarrekening te openen. Hiervan kan je de gezamenlijke kosten betalen en samen sparen voor die echte gezinsauto. Maar ook de verbouwkosten van je nieuwe huis kan je daarvan betalen!

6. Kies een samenlevingsvorm

Als je samen een huis koopt, komt het meestal op beide namen te staan. Dit is voor de meeste mensen hun meest waardevolle bezit! Kies daarom voor een samenlevingsvorm met contract zodat jullie ook het Best Uit zijn tijdens onverwachte tegenslagen zoals het plots overlijden van je partner. Heb je geen contract? Dan erf je bijvoorbeeld niet automatisch het huis, maar gaat het naar de nabestaanden van je partner. En omdat je daar niet mee wilt samenwonen.. Heb je drie keuzes:

  • Het huwelijk: trouwen maar! Als jullie heel romantisch zijn ingesteld past dit perfect bij jullie. Bij trouwen gelden er automatisch wettelijke regels m.b.t. belastingen, erfrecht en pensioenen.
  • Geregistreerd partnerschap, waarbij je voor de burgerlijke stand jullie relatie laat registreren. Dit lijkt veel op trouwen, maar is de minder kleffe versie.
  • Samenlevingscontract. Dit is net een frozen yoghurt waar je alleen de toppings van jouw keuze aan toevoegt.

Lees meer over welke samenlevingsvormen er zijn en wat ze inhouden.

7. Wettelijk samenwonen huis kopen

Zijn jullie al getrouwd of geregistreerd partner? Dan ziet de Belastingdienst jullie automatisch als fiscale partners. Wanneer jullie samen een huis kopen, worden jullie in de meeste gevallen ook fiscale partners. Dit betekent dat je samen aangifte moet doen, waarbij je gemeenschappelijke inkomsten en aftrekposten mag verdelen. Daarnaast beïnvloedt fiscaal partnerschap de hoogte van je toeslagen en sociale verzekeringen. Hoe hoger het gezamenlijke inkomen, hoe lager de toeslagen. Alle informatie over fiscaal partnerschap vind je bij de Belastingdienst.

8. Voorkom vervelende verrassingen

Je gaat samen een toekomst tegemoet, waarbij je vervelende verrassingen wilt uitsluiten. Bespreek daarom zo snel mogelijk jullie situatie. Open en eerlijk. Een financieel adviseur kan jullie hierbij helpen.

De financieel coaches van Finzie kunnen voor jullie de best passende hypotheek regelen. En geven je inzicht wat de hypotheek voor gevolgen heeft op jullie situatie nu en in de toekomst. Ook bij onvoorziene situaties zoals arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

En het fijne is dat je eerste afspraak gratis en vrijblijvend is! Laat je daarom eens adviseren door je dichtstbijzijnde coach over het beste plan van aanpak. Voor je het weet is dat droomhuis van jullie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak