Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer info

Spring naar inhoud
 • Advies op maat vanaf 1399,-
 • Gesprek op locatie, bij je thuis of via webcam
 • Eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
Maak een gratis afspraak

Overbieden: de gevaren en tips van bieden boven de vraagprijs!

bieden boven vraagprijs overbieden checklist tips
Overweeg jij een huis te kopen en boven de vraagprijs te bieden? Of word je juist gek van andere kopers die dat doen? In 2017 werd er gemiddeld 28% boven de vraagprijs geboden, wat in steden als Amsterdam en Utrecht met 79% nog veel hoger lag. En omdat dit waarschijnlijk nog een tijdje doorgaat, zetten wij de risico’s en aandachtspunten van overbieden op een rij. Dan kan jij met onze tips je hoofd koel houden in een oververhitte markt. 


1. Je kan maximaal 100% van de woningwaarde lenen, niet van de vraagprijs

Wat veel mensen bij overbieden vergeten is dat je nog maar 100% van de woningwaarde kan lenen! Overbieden lijkt misschien de nieuwe norm, maar de bank geeft je alleen een hypotheek ter hoogte van de woningwaarde. De woningwaarde wordt door een taxateur vastgesteld en wordt vervolgens door de bank gebruikt bij je hypotheekaanvraag. Bepaal daarom voordat je gaat bieden hoeveel de woning waard is en of dit hetzelfde is als de vraagprijs. Je kan natuurlijk ook als een echte Sherlock Holmes zelf op onderzoek gaan in het kadaster. Daar zie je wat er voor vergelijkbare huizen in de buurt is betaald.

Wordt het overbieden? Dan zal je het bedrag boven de woningwaarde zelf moeten neertellen of financieren met een apart krediet. Let wel op: geld lenen, kost ook echt geld. Als je voor een huis van €180.000 bijvoorbeeld €200.000 betaalt, moet je het verschil van €20.000 zelf financieren. En vergeet de bijkomende kosten zoals overdrachtsbelasting en de hypotheekakte niet! Dit is een percentage van de koopsom, dus hoe hoger je biedt boven de vraagprijs, hoe hoger de bijkomende kosten.


2. Denk bij overbieden ook aan later

Bieden boven vraagprijs huisJe overweegt om boven de vraagprijs te bieden omdat je nu heel graag dat éne huis wilt hebben. Maar wil je daar je hele leven wonen of zie je het als een starterswoning waar je na een paar jaar weer uit gaat? Met overbieden wordt het risico op een restschuld groter, zeker als je jouw huis net in een mindere periode wilt verkopen. Dat jij nu een x bedrag betaalt voor het huis, wil niet zeggen dat anderen dat later ook doen. Het is daarom verstandig om naar je toekomstplannen te kijken zodat je een weloverwogen bod uitbrengt. Hypotheekadviseurs hebben geen glazen bol, maar ze kunnen je hierbij wel goed adviseren over jouw persoonlijke situatie. Bespreek dus een keer vrijblijvend wat voor jou de mogelijkheden zijn! Dan ben je sowieso het best uit.


3. Koop bij overbieden onder voorbehoud

Zodra jouw bod geaccepteerd is, volgen er twee dingen: een vreugdedansje en het tekenen van een voorlopig koopcontract. En tenzij je handje contantje de woning kunt aftikken, raden we je aan om de financiering van je hypotheek als ontbindende voorwaarde in het contract op te nemen. Zo voorkom je een hoop narigheid als je financiering van de hypotheek niet rond komt. In de meeste gevallen moet je namelijk 10% van de koopsom als boete betalen. Dat is op een huis van €200.000 dus €20.000! Een bedrag dat heel leuk is om te krijgen, maar héél vervelend is om te moeten betalen.


4. Drie dagen bedenktijd

huis kopen bedenktijd taxatie bouwkundige keuring FinzieNa het tekenen van de koopovereenkomst heb je wettelijk recht op drie dagen bedenktijd. Hierin kan je kosteloos en zonder reden van het huis afzien. 

Taxatierapport: taxeren en accepteren of er vanaf zien

Je kan binnen drie dagen alsnog de waarde van het huis laten taxeren om te bepalen of je niet voor verrassingen komt te staan. Als de waarde veel lager ligt dan je dacht, zal je meer uit eigen zak moeten betalen. Bepaal daarom vooraf hoeveel je zelf kan betalen voor het huis, zodat er genoeg geld overblijft voor de andere bijkomende kosten.

Bouwkundig rapport

Een bouwkundig onderzoek geeft samen met een taxatierapport een goed inzicht in de waarde en staat van de woning. Sinds 1 februari 2018 is een bouwkundige keuring als voorwaarde opgenomen in de koopovereenkomst. Gemiddeld kost een bouwtechnische keuring €375,75. Blijkt uit het rapport bijvoorbeeld dat je extra huisgenoten in de vorm van houtwormen krijgt? Dan wil je misschien van de koop afzien..

5. Laat je bij overbieden niet gek maken

Het gebeurt helaas steeds vaker: je bod wordt geaccepteerd en je kan de volgende dag al het voorlopig koopcontract tekenen. Tot de makelaar je onverwachts vertelt dat er toch nog een hoger bod is geplaatst waardoor je twee opties hebt:

 • het hogere bod overbieden

 • van de koop afzien

Het is logisch dat je vol voor een woning wilt gaan, maar hou je hoofd koel! Als de koopsom hoger komt te liggen dan je oorspronkelijke budget, moet je het helaas laten gaan. Er komt gerust een volgende kans voorbij.Tips voor een huis kopen boven de vraagprijs

 • Bereken voor je gaat kopen hoeveel je kunt lenen en hou dit als grens aan!
 • Bedenk welke maandlasten je gemakkelijk kan opbrengen en pas je zoektocht hierop aan. Met een uitgebreide berekening bereken je gemakkelijk de maandlasten voor jouw huis.
 • Zet nooit je maximale budget aan eigen geld in bij het bieden boven de vraagprijs. Zo hou je geld over voor de bijkomende kosten, de verhuizing, verbouwing en tegenvallers. Dan hoef je geen extra persoonlijke lening af te sluiten tegen een hoge rente.
 • Neem een ervaren aankoopmakelaar in de hand die de lokale markt goed kent


Lees ook:

 • Eerst huis kopen en dan verkopen? Of is andersom beter?
 • Samen een huis kopen? Checklist wat je moet regelen
 • 5 redenen waarom hypotheekadvies goedkoper kan


 • Altijd op de hoogte met de Finzie nieuwsbrief

  Schrijf je in voor de Finzie nieuwsbrief en ontvang wekelijks blogs, weetjes en informatie over hypotheken en hypotheekadvies. 


  Schrijf je in

  Blog delen op social media