Hoe zit het nu met: een koophuis en scheiding?

 

Koophuis en scheidenGaan jij en je partner scheiden en hebben jullie samen een koophuis? Dan heb je eigenlijk twee opties, namelijk: één van de twee blijft in het huis wonen of het huis moet verkocht worden. Als je je partner wil uitkopen, moet je met verschillende dingen rekening houden. In deze blog leggen we dit aan je uit.

Je partner uitkopen

Wil jij of je partner in het huis blijven wonen? Dan bestaan er twee situaties. 

Ex-partner uitkopen bij overwaarde woning

Op dit moment hebben veel huizenbezitters overwaarde en dat is gunstig als je je woning gaat verkopen of als je je woning bijvoorbeeld wil verbouwen. Als je je partner moet uitkopen bij scheiding kan overwaarde echter niet zo voordelig zijn. Je moet de overwaarde waar je ex-partner recht op heeft namelijk volgens de eigendomsverhouding berekenen en uitkeren en dat flink in de papieren lopen.

Ex-partner uitkopen bij restschuld

Wanneer de woningwaarde juist lager is dan de hypotheek, moet de vertrekkende ex-partner degene die in de woning blijft wonen betalen. De woning zal namelijk minder geld opbrengen dan de hypotheekschuld die jullie samen zijn aangegaan. Uit een taxatie moet blijken hoe hoog de onderwaarde is en op basis daarvan kan de vertrekkende ex-partner zijn of haar aandeel in de woning + onderwaarde naar verhouding berekenen.

Koophuis verkopen

Als jullie beide niet in de woning willen of kunnen blijven wonen, kunnen jullie het huis verkopen. Ook voor deze optie zijn er verschillende situaties mogelijk.

Koophuis en gemeenschap van goederen

Zijn jullie getrouwd in gemeenschap van goederen? dan kunnen jullie de woning verkopen en de winst of het verlies verdelen.

Koophuis en huwelijkse voorwaarden

Zijn jullie getrouwd op huwelijkse voorwaarden? Dan blijven ieders schulden en vermogens doorgaans op eigen naam staan. Bij een scheiding hoeft er dan minder verdeeld te worden, omdat dit al in de huwelijkse voorwaarden beschreven staat. Hebben jullie tijdens het huwelijk samen een huis gekocht? Maar staat deze op 1 naam? Dan hoeft de hypotheek niet verdeeld te worden. Staat de woning op 2 namen? Dan moet de opbrengst eerlijk verdeeld worden.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie? Bespreek je situatie vrijblijvend met een financieel coach bij jou in de buurt of ga op zoek naar een mediator die jullie scheiding onpartijdig kan bijstaan.

Vind een coach
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak