Ontbindende voorwaarden: wat zijn het en waarom zijn ze belangrijk voor jou?

Ontbindende voorwaarden huis kopen finzie

Ontbindende voorwaarden staan bijna altijd in een voorlopig koopcontract. Dit komt omdat je als consument slechts drie dagen bedenktijd hebt als je een huis gaat kopen. Dat is meestal niet genoeg tijd om bijvoorbeeld de financiering rond te krijgen en dus moeten er afspraken gemaakt worden over wanneer je van de koop af kunt zien zonder gevolgen. Dit doe je in de ontbindende voorwaarden.

Wat zijn ontbindende voorwaarden?

Heb jij jouw droomhuis gevonden en is jouw bod geaccepteerd? Gefeliciteerd! Dan is dit hét moment om jouw krabbel onder het voorlopige koopcontract te zetten. Het klinkt misschien niet zo, maar je zit wettelijk vast aan dit koopcontract. Verbreek je het contract na drie dagen, dan kost het je meestal 10% van de koopsom. Nu zijn er een aantal situaties te bedenken waardoor je toch onder het koopcontract uit wilt. Bijvoorbeeld als je geen hypotheek kunt krijgen. Dan wil je niet 10% van de koopsom kwijt zijn. Daarom staan er ontbindende voorwaarden in het koopcontract. Daarin spreek jij met de verkoper af dat jij het contract in bepaalde situaties toch kosteloos kunt verbreken.

Ontbindende voorwaarde voor de financiering

Op het moment dat jouw handtekening onder het voorlopig koopcontract staat moet er nog behoorlijk wat geregeld worden. De hypotheek is misschien wel de belangrijkste daarvan. Zonder geld kun je tenslotte niets kopen. Stel dat het rondkrijgen van jouw hypotheek niet lukt, dan zit je mooi met de gebakken peren want dan gaat het verbreken van het voorlopige koopcontract jou geld kosten. Maar niet als je zo slim bent geweest om er ontbindende voorwaarden voor de financiering in te zetten. Als je ervoor zorgt dat een van de ontbindende voorwaarden zijn dat de koop alleen doorgaat onder voorbehoud van financiering, dan kun je toch nog onder de koop uit wanneer je geen hypotheek krijgt.

Voorbehoud van financiering voor 6 weken

Als consument heb je wettelijk recht op drie dagen bedenktijd wanneer jij jouw handtekening onder een voorlopig koopcontract hebt gezet. Dat is natuurlijk nooit genoeg tijd om de financiering rond te krijgen. Daarom staat er vaak in de ontbindende voorwaarden dat je 6 tot 8 weken de tijd krijgt om de financiering rond te krijgen. Lukt het niet? Dat is natuurlijk ontzettend zuur, maar het kost je dan gelukkig geen geld om het voorlopige koopcontract te breken.

Ontbindende voorwaarde bij een bouwkundige keuring

Een bouwkundige keuring is ook een veel voorkomende ontbindende voorwaarde. Zeker wanneer je een wat ouder huis koopt. Samen met de verkoper spreek je af in welke staat het huis is dat je koopt. De bouwkundige keuring geeft daar bewijs voor. Blijken er toch verborgen gebreken te zijn of kosten de reparaties meer dan de verkoper gezegd heeft, dan kun je in de ontbindende voorwaarden laten opnemen dat je in dat geval kosteloos het voorlopige koopcontract kunt breken.

Wat voor soort ontbindende voorwaarden zijn er?

Eigenlijk kun je samen met de verkoper van alles in de ontbindende voorwaarden laten opnemen, maar dit zijn de meest voorkomende punten (en de meest slimme om op te nemen in je voorlopige koopcontract):

  •  Voorbehoud van financiering: deze ontbindende voorwaarde zorgt ervoor dat je onder de koop uit kunt als je geen hypotheek voor het huis kunt krijgen.
  •  Bouwkundige keuring: deze zorgt ervoor dat je het contract kunt verbreken als er verborgen gebreken zijn of als de reparaties duurder uit zullen vallen dan voorspeld.
  •  Nationale Hypotheek Garantie (NHG): de meeste mensen willen een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Neem dus in je voorlopige koopcontract op dat de koop alleen doorgaat als je ook NHG kunt krijgen.
  •  Huisvestingsvergunning: met een huisvestingsvergunning maak je aanspraak op een goedkope woning in jouw gemeente. Met deze vergunning mogen goedkope woningen verkocht of verhuurd worden aan mensen met een lager inkomen. Hiervoor moet je wel aan een aantal voorwaarden voldoen. Is dit op jouw situatie van toepassing? Laat deze voorwaarde dan zeker opnemen in het voorlopige koopcontract.
  •  Wijziging van bestemmingsplan: heb je jouw droomhuis gevonden, maar wil je meer ruimte en er een stuk aanbouwen? Of wil je bijvoorbeeld een schuurtje naast je huis zetten? Dan kan het zijn dat het bestemmingsplan voor jouw toekomstige huis aangepast moet worden. Neem deze voorwaarden dan zeker op in het contract!

Beroep doen op ontbindende voorwaarden

Stel dat een van de ontbindende voorwaarden van toepassing is en jij kunt of wilt het huis niet meer kopen. Dan is het niet meteen gedaan. Je moet schriftelijk te kennen geven dat je het contract wilt laten ontbinden en in de meeste gevallen moet je ook bewijzen dat er niet aan de ontbindende voorwaarden is voldaan. Bijvoorbeeld met een bouwkundig rapport of met een afwijzing van de geldverstrekker.

Zeker weten dat jij jouw woning kunt betalen?

Afgewezen worden vindt niemand leuk en al helemaal niet door een geldverstrekker als jij jouw droomhuis gevonden hebt. Wil je van te voren weten wat je kunt betalen? Kom dan eens op gesprek bij een van onze financieel coaches of maak een uitgebreid hypotheek rapport.

Geschreven door:
Richard Sironde, Financieel coach in Doetinchem.
Meer weten over mij? Bekijk mijn persoonlijke pagina.

 

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak