Je vakantiegeld slim besteden: 5 tips! 

In de maand mei ontvangen de meeste mensen hun vakantiegeld. Als je niet op vakantie gaat, is dit een fijn financieel extraatje om bijvoorbeeld te besteden aan je huis. Wij geven je vijf tips om je vakantiegeld slim te besteden.

Vakantiegeld besteden

 

Tip 1: Je huis verbouwen

Droom je al een tijdje van een hippe visgraatvloer? Of wil je je tuin opknappen en waan je je zelf deze zomer op het zonnige Ibiza in eigen tuin? Dan kun je je vakantiegeld besteden aan een verbouwing van je huis. Je vakantiegeld bedraagt 8% over je jaarsalaris. Dit is vaak een flink bedrag dat bruto bijna gelijk is aan een maandsalaris. Helaas draag je een deel af aan de belastingdienst, maar al met al ontvang je in mei dus een leuk financieel extraatje dat je kunt besteden aan je huis.

Tip 2: Je woning verduurzamen

Wil je je woning verduurzamen? Bijvoorbeeld door het plaatsen van zonnepanelen of door het optimaliseren van de isolatie van je woning? Dan kun je je vakantiegeld besteden aan energiebesparende maatregelen. Door je woning energiezuiniger te maken, kun je vaak flink besparen op je energierekening. Benieuwd hoeveel verduurzamen jou oplevert? De financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en helpen je graag.

Tip 3: Extra aflossen op je hypotheek

Wil je je maandlasten omlaag brengen? Dan kan het verstandig zijn om je vakantiegeld te besteden aan een extra aflossing op je hypotheek. Hoeveel je extra kunt aflossen verschilt per hypotheek. Vaak kun je tot 10% per jaar boetevrij extra aflossen. Vraag jouw financieel coach naar de mogelijkheden en bespreek of extra aflossen verstandig is.

Tip 4: Sparen!

Ga je deze zomer niet op vakantie? En heb je geen concrete plannen, maar wil je wel sparen en zelf beschikken over je spaargeld? Dan kun je je vakantiegeld opzij zetten op een spaarrekening. Sparen is natuurlijk altijd een goed idee. Je kunt je vakantiegeld dan op een later moment alsnog besteden aan een vakantie, de aanschaf van iets dat je graag wil hebben of zoals in tip 1 voor de verbouwing van je huis.

Tip 5: Ga beleggen

Geen vakantieplannen? En heb je het geld niet direct nodig? Dan kun je vakantiegeld ook beleggen. De spaarrente is laag en daarom kan beleggen op dit moment een interessant alternatief zijn. Beleggen levert op de lange termijn in de meeste gevallen meer op dan sparen, maar beleggen brengt ook risico met zich mee.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak