Je huis verduurzamen? Dit zijn de mogelijkheden per budget

VerduurzamenDenk je erover na om je huis energiezuiniger te maken? Maar heb je geen idee met welk budget je welke energiebesparende maatregelen kunt toepassen? Wij hebben de mogelijkheden om je huis te verduurzamen per budget voor je op een rijtje gezet. In de voorbeelden zijn we uitgegaan van een gemiddeld huis en een gemiddelde prijs.

Duurzame oplossingen tot € 2.500,-

Wil je je huis verduurzamen? Dan is het slim om te starten met energiebesparende maatregelen die het meest opleveren. Als je een budget hebt tot € 2.500,- kun je bijvoorbeeld beginnen met het optimaliseren van de vloer- en spouwisolatie van je huis.

Verbeteren vloerisolatie

Is de vloer van je huis nog niet geïsoleerd? Of kan het beter? Dan is het toepassen van vloerisolatie een goede eerste energiebesparende oplossing. Voor de meeste huizen heb je gemiddeld € 1.500,- als budget nodig voor goede vloerisolatie. Deze kosten heb je ongeveer binnen vier jaar terugverdiend, omdat je gaat besparen op je energierekening.

Verbeteren spouwmuurisolatie

Een tweede mogelijkheid om je huis te verduurzamen met een budget tot € 2.500,- is het toepassen van spouwmuurisolatie. Deze energiebesparende maatregelen kost je gemiddeld € 2.000,- en heeft een terugverdientijd van ongeveer 7 jaar.

Duurzame oplossingen tot € 5.000,-

Als de vloer en spouwmuren van je woning goed geïsoleerd zijn, heb je een goede eerste stap gezet. Deze energiebesparende maatregelen leveren namelijk het meeste open. De volgende maatregelen die je kunt toepassen met een budget tot € 5.000,- lees je hieronder.

Dakisolatie

Als je dak goed is geïsoleerd, kun je veel warmteverlies voorkomen. Heb je een schuin dak? Dan ben je gemiddeld € 4.500,- euro kwijt. Een plat dak isoleren kost je ongeveer € 3.500,-.

HR++ glas

Ook hoogrendementsglas (hierna HR++ glas) zorgt ervoor dat warmte binnen in huis blijft. In bestaande kozijnen ben je voor HR++ dubbelglas gemiddeld € 4.000,- kwijt. Heb je nu enkel glas? Dan is de terugverdientijd van HR++ dubbelglas ongeveer tien jaar.

Zonnepanelen

Is je huis volledig geïsoleerd? En zijn alle kozijnen voorzien van HR++ dubbelglas? Dan is het plaatsen van zonnepanelen een logische volgende stap. Met een budget tot € 5.000,- kun je ongeveer 8 tot 12 zonnepanelen aanschaffen. Met 12 panelen van 325 Wattpiek kun je ongeveer 3900 kWh per jaar opwekken. Hiermee bespaar je ongeveer € 790,- per jaar op je energierekening.

Meer over de aanschaf van zonnepanelen via Finzie lees je hier.

Zonneboiler

Tot slot kun je met een budget van € 5.000,- een zonneboiler aanschaffen. Een zonneboiler gebruikt warmte uit zonlicht om water te verwarmen. De kosten die je kwijt bent aan de aanschaf van een zonneboiler verdien je ongeveer binnen vijftien tot twintig jaar terug.

Let op! Om gebruik te kunnen maken van een zonneboiler moet je cv-ketel een Gaskeur-NZ label hebben.

Duurzame oplossingen tot € 10.000,- en meer

Heb je een budget tot € 10.000,- of meer? En heb je de energiebesparende maatregelen die we hierboven hebben genoemd al toegepast? Dan kun je er over nadenken om je woning deels of volledig gasvrij te maken door middel van een warmtepomp.

Warmtepomp

Er zijn verschillende soorten warmtepompen, maar alleen met een volledige warmtepomp kun je je huis helemaal aardgasvrij maken. Om optimaal gebruik te kunnen maken van de warmtepomp, moet je huis goed geïsoleerd zijn. Een warmtepomp kost tussen € 7.000,- en € 20.000,-.

Meer weten?

Ben je benieuwd naar de mogelijkheden in jouw persoonlijke situatie? De financieel coaches van Finzie zijn gecertificeerd Adviseur Duurzaam Wonen en bekijken graag jouw mogelijkheden. Zo weten de financieel coaches bijvoorbeeld precies welke subsidies gelden en kunnen zij je meer vertellen over het financieren van energiebesparende maatregelen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak