Hoe zit het nu met: kosten koper?

Meneer berekent kosten koperBen je op huizenjacht of heb je net een woning gekocht? Dan krijg je in veel situaties te maken met kosten koper (ook wel afgekort met: k.k.). Dit zijn de bijkomende kosten die je als koper met eigen geld moet betalen als je een huis koopt. Wat kosten koper precies is, welke kosten hier onder vallen en hoe hoog deze gemiddeld zijn, lees je in deze blog.

Wat is kosten koper?

Het uitgangspunt bij de koop is het bod dat door verkopers is geaccepteerd. Je kunt een hypotheek afsluiten tot maximaal 100% van de getaxeerde waarde van het huis. Daarnaast heb je enkele bijkomende kostenposten die met de koop gepaard gaan. Deze bijkomende kosten kun je meestal niet financieren en moet je uit eigen middelen betalen. Dit noemen we kosten koper. Gemiddeld betaal je als huizenkoper ongeveer 6% van de aankoopprijs aan kosten koper.

Welke kosten vallen onder kosten koper?

Kosten koper bestaat uit vaste kosten die in iedere situatie gelden en aanvullende kosten.

Vaste kosten 

Onder vaste kosten vallen overdrachtsbelasting en notariskosten. Overdrachtsbelasting is een vast percentage (2%) dat je als huizenkoper betaalt als je een bestaand huis koopt. Sinds 1 januari 2021 geldt er voor starters en jonge doorstromers tussen de 18 en 35 jaar een vrijstelling voor het betalen van overdrachtsbelasting bij de aankoop van huis tot € 400.000,-. Voor beleggingsobjecten geldt een hoger tarief van 8%.

Ook ben je als huizenkoper verplicht om een notaris in te schakelen. Een notaris maakt onder andere de eigendomsakte (ook wel leveringsakte of overdrachtsakte genoemd) en de hypotheekakte op en laat deze registreren in het Kadaster. De kosten die hiervoor in rekening worden gebracht, vallen ook onder de vaste kosten koper.

Aanvullende kosten 

Bij aanvullende kosten kun je denken aan onder andere makelaarskosten, taxatiekosten, kosten voor een bankgarantie, kosten voor de aanvraag van een hypotheek met NHG en kosten voor een bouwkundig rapport. Deze kosten zijn niet altijd van toepassing en hangen af van de situatie.

Daarnaast maak je kosten voor het advies, de bemiddel en het daadwerkelijk afsluiten van je hypotheek. De hoogte van deze kosten is afhankelijk van de situatie. Bij Finzie ontvang je hypotheekadvies al vanaf € 1.499,-.

Kun je kosten koper meefinancieren?

Sinds 2018 mag je maximaal 100% van de (getaxeerde) waarde van de woning lenen. De kosten koper kun je daarom niet altijd meer meefinancieren in je hypotheek. Je moet deze dus meestal uit eigen geld betalen. Je kan deze kosten bijvoorbeeld betalen met spaargeld of een schenking.

Wel is een groot deel van de kosten aftrekbaar van de belasting. Welke kosten dit precies zijn, lees je in deze blog.

Meer weten?

Benieuwd hoeveel jij kan lenen voor de aankoop van je droomhuis? Of wil je meer weten over het betalen van kosten koper? Een financieel coach van Finzie helpt je graag. Maak een vrijblijvende eerste afspraak met een financieel coach bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak