Hoe financier jij de verduurzaming van jouw woning?

dame achter bureau

Er zijn verschillende energiebesparende maatregelen die je kunt nemen als je jouw woning wilt verduurzamen. Maar hoe financier je dat? Misschien heb je wat extra spaargeld op de bank staan, maar misschien ook helemaal niet. In deze blog lees je meer over hoe je jouw duurzaamheidsplan waar kan maken.

Via je hypotheek (mee)financieren

Het kan zijn dat je de verduurzaming van jouw woning kunt financieren vanuit je bestaande of nieuwe hypotheek. En dat is best wel interessant, omdat de hypotheekrente erg laag is en er fiscaal voordelige aflosvormen zijn. Je kunt tot wel 106% van de waarde van jouw woning lenen. Maar dan moet je het geld wel echt gebruiken voor energiebesparende maatregelen en niet voor een nieuwe televisie! Welke energiebesparende maatregelen je van dit geld gaat doen, kun je rustig bepalen nadat de hypotheek rond is. Wel zo ontspannen. Bespreek de mogelijkheden eens met jouw financieel coach.

 

Gelijk zelf aftikken

De verduurzaming van jouw woning kan een slimme bestemming zijn voor jouw spaarcenten, vooral nu de spaarrente vaak lager ligt dan 1%. Sommige energiebesparende maatregelen zorgen voor een forse verlaging van de maandelijkse energiekosten. En daar kan tegenwoordig geen spaarrente tegenop! Bovendien is het inzetten van eigen geld makkelijk, want je hebt daarna geen last van langlopende leningen met bijbehorende rente.

Een lening afsluiten

Verschillende gemeenten zetten in op verduurzamen van woningen en bieden de mogelijkheid om een duurzaamheidslening af te sluiten. Vaak is dit tegen hele gunstige voorwaarden, zoals een lage rente. Neem eens een kijkje op de website van Stimuleringsfonds Volkshuisvesting en check de mogelijkheden in jouw gemeente.

Een andere lening is de Energiebespaarlening van het Nationaal Energiebespaarfonds. Deze lening wordt onder andere gevuld door de Rijksoverheid en is bedoeld voor de verduurzaming van bestaande woningen door bijvoorbeeld zonnepanelen of de aanschaf van een warmtepomp.

Subsidiemogelijkheden

Vanuit de Rijksoverheid, gemeenten en provincies zijn er verschillende subsidies in het leven geroepen om verduurzaming te stimuleren. Als je benieuwd bent wat er in jouw situatie aan subsidie mogelijk is, raadpleeg dan eens de Energie Subsidiewijzer. Met een paar klikken tover je een mooi overzicht tevoorschijn.

Zo financier jij jouw verduurzaming

Ben jij benieuwd wat de slimste optie is voor jou? Bespreek het eens met een financieel coach bij jou in de buurt. De eerste afspraak is sowieso gratis, dus ga gerust eens langs voor een kop koffie.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak