Het voordeel van een juist energielabel

EnergielabelMet een energielabel wordt aangegeven hoe energiezuinig een auto, apparaat of woning is. Dit label helpt je bij je besluit of het voor jou de juiste aankoop is. Bij een auto of apparaat staat het energielabel aardig vast, maar bij een huis kun je verbeteringen aanbrengen om een beter energielabel te krijgen. Een hoger energielabel betekent doorgaans ook minder energieverbruik.

Lagere energierekening

In Nederland heeft nog geen 30% van de woningen een A of B label (bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland). Heb jij een A of B label voor je woning? Dan woon je al behoorlijk energiezuinig. Soms kan het nog beter, bijvoorbeeld door betere isolatie of  door het plaatsen van zonnepanelen. Hoor je bij de overige 70%, omdat jouw woning energielabel C of lager (tot G) heeft? Dan is er werk aan de winkel. Je energierekening kan namelijk omlaag als je investeert in het verduurzamen van jouw woning. Denk hierbij bijvoorbeeld aan dubbel glas, isoleren en/of zonnepanelen. Bovendien help je zo mee aan een betere kwaliteit van het milieu. 

Verplicht energielabel

Wil je je woning verkopen of verhuren? Dan is een definitief energielabel verplicht. De eigenaar van de woning moet het energielabel namelijk aan de koper of huurder laten zien bij verkoop of verhuur. Verkoop je je woning zonder definitief label? Dan riskeer je een boete. Regelen dus!

Energielabel aanvragen

Als je verbeteringen aan je woning hebt aangebracht of je wil je huis verkopen, dan heb je een definitief energielabel nodig. Dit label is 10 jaar geldig. Je kunt deze aanvragen door in te loggen met je DigiD op https://www.energielabelvoorwoningen.nl/ en de instructies te volgen.

Let op! Vraag je het energielabel nog in 2020 aan? Dan scheelt dat je een hoop geld. Vanaf 1 januari 2021 komt er na de aanvraag namelijk een energiedeskundige kijken en dan wordt de aanvraag ruim 25x zo duur.

Huis met hoger energielabel levert vaak meer op

Doordat het energieverbruik in woningen met een hoog label laag is, zorgt dat bij verkoop ook voor lagere maandlasten bij de koper. Een huis met een A-label levert daardoor vaak meer op dan een huis met E-label.

Meer wooncomfort

Blijf je in je woning wonen? Ook dan is het aan te raden om je woning te verduurzamen. Je maandlasten gaan omlaag en je wooncomfort gaat omhoog. Door te isoleren zorg je er bijvoorbeeld voor dat het minder of niet meer tocht in huis. En dat is wel zo fijn als het buiten koud is.

Energie adviesrapport

Wil je weten wat jij kunt doen om je energielabel te verhogen? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt en ontvang een gratis energie adviesrapport. Je kunt dan gelijk de mogelijkheden bespreken om de verduurzaming te financieren. Het advies kan zowel op locatie als online gegeven worden.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak