Geld lenen voor een verbouwing

VerbouwingThuiswerken, gezinsuitbreiding, energie besparen; genoeg redenen om je huis te verbouwen. Maar, hoe ga je die werkkamer, nieuwe keuken, badkamer, dakkapel of zonnepanelen betalen als je niet genoeg spaargeld hebt? Je kunt dan overwegen om geld te lenen voor een verbouwing of om je hypotheek aan te passen.

Persoonlijke lening of een tweede hypotheek?

Het verschilt per situatie wat voor jou het meest gunstig is. Als je een persoonlijke lening afsluit, dan leen je een afgesproken bedrag dat in 1x naar je wordt overgemaakt. Er wordt dan niet gekeken naar de waarde van je woning. Je spreekt bij het afsluiten van de lening vooraf de termijnen af waarin je gaat aflossen en de rente die je daarvoor gaat betalen.

Je kunt er ook voor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. Dit kan alleen als je genoeg overwaarde op je huis hebt. Heb je geen overwaarde op je woning maar krijg je dat wel na de verbouwing? Ook dan kan het afsluiten van een tweede hypotheek mogelijk zijn. Bij een tweede hypotheek wordt dus wel gekeken naar de waarde van je woning.

De grootste verschillen op een rij

Om je een goed beeld te geven van de grootste verschillen tussen geld lenen voor een verbouwing (een persoonlijke lening) en een tweede hypotheek, hebben we deze voor je op een rij gezet.

Persoonlijke lening:

  • Er wordt niet gekeken naar de waarde van de woning
  • Rente is hoger dan de hypotheekrente
  • Geen extra kosten bij het afsluiten
  • Boetevrij aflossen
  • Online aanvragen

Tweede hypotheek:

  • Er moet overwaarde zijn bij de eigen woning
  • Rente is lager dan bij een persoonlijke lening
  • Extra kosten bij het afsluiten zoals een taxatie, advieskosten en notariskosten
  • Boete bij meer aflossen dan afgesproken
  • Aanvragen via een adviseur

 

Door de extra kosten die je moet betalen bij het afsluiten van een tweede hypotheek, is het bij lagere bedragen vaak goedkoper om een persoonlijke lening af te sluiten. Bij hogere bedragen is het door de lage hypotheekrente vaak juist weer voordeliger om een tweede hypotheek af te sluiten, mits je uiteraard voldoet aan de voorwaarden.

Subsidie voor verduurzaming

Ga je je woning verduurzamen? Voor sommige projecten, zoals een zonneboiler of warmtepomp kun je subsidie aanvragen bij je gemeente. Je kunt ook subsidie krijgen voor isolatie. Bij isolatie krijgt je dan ongeveer 20% van de kosten terug. Kijk op https://www.verbeterjehuis.nl/ om te zien welke regelingen er in jouw gemeente zijn.

Hoeveel kun je lenen

Bij het afsluiten van een lening of een tweede hypotheek wordt gekeken naar je inkomsten en uitgaven. De bank wil natuurlijk zeker weten dat je het bedrag wel kunt terugbetalen. Ben je geïnteresseerd in een tweede hypotheek? Neem dan contact op met een financieel coach van Finzie. Wil je liever een persoonlijke lening afsluiten? Bereken dan hier hoeveel je kunt lenen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak