Het is nog steeds krap op de woningmarkt, dus dat droomhuis wil je natuurlijk niet laten schieten! Maar wat als je al een koophuis hebt? Ga je dan eerst verkopen en daarna kopen, of koop je toch meteen die perfecte woning en verkoop je daarna pas je eigen woning? Je kunt te maken krijgen met dubbele woonlasten en daarom vertellen wij je over de mogelijkheden en risico’s.
Redenen om je huis eerst te verkopen
Er zijn genoeg redenen om eerst je woning te verkopen voordat je een nieuwe woning koopt. Het kan verstandiger zijn om eerst te verkopen als:
- je denkt dat je huidige woning niet snel verkoopt;
- je zonder tijdsdruk een goede vraagprijs voor je woning wilt vragen;
- je precies wilt weten voor hoeveel je de woning uiteindelijk verkoopt (inclusief overwaarde) en wat dus je budget is voor een volgende woning;
- je absoluut geen dubbele woonlasten wilt hebben;
- je de overwaarde van je huidige woning nodig hebt voor de aankoop van je nieuwe woning.
Als je je huis eerst gaat verkopen heb je minder druk en kun je het maximale uit de verkoop van de woning halen. Er is wel een kans dat je het veel sneller verkoopt dan je verwacht. En als de kopers snel in je woning willen intrekken, moet je misschien tussentijds huren. Dit betekent dat je alsnog dubbele kosten hebt voor twee keer verhuizen (help!) en tijdelijke woonruimte. En dan hebben we het nog niet over het tijdelijk opslaan van je inboedel.
Het is daarom slim om een ruime zoektermijn in de voorwaarden van de verkoop op te nemen. Op die manier heb je genoeg tijd om een nieuwe koopwoning te zoeken. Het is nog slimmer om je direct goed te laten adviseren door een financieel coach zodat je altijd de slimste keuzes maakt.
Redenen om eerst een nieuw huis te kopen
Het kan natuurlijk ook dat je liever eerst dat droomhuis koopt en daarna pas je eigen woning verkoopt. Ondanks de extra risico’s die je loopt is het interessant om eerst een woning te kopen en daarna te verkopen als:
- je verwacht dat je huidige woning razendsnel wordt verkocht (zei iemand iets over de Amsterdam-gekte?)
- je jouw droomhuis veilig wilt stellen van andere kopers;
- je genoeg geld hebt, waardoor je niet schrikt van dubbele woonlasten of van een lager bod op je huidige koophuis;
- je een nieuwbouw huis gaat kopen en moet wachten tot het gebouwd is.
Loop vooral niet te hard van stapel met bieden of verkopen. Verhuizingen zijn stressvol, dus je wilt een extra keer verhuizen voorkomen. En als je dubbele woonlasten overweegt, is het verstandig om je woonlasten te berekenen zodat je rustig kunt beslissen of je die dubbele woonlasten wel kunt en wilt dragen.
Nieuwe woning kopen oude nog niet verkocht: wat kan er?
Krijg je ineens een drieling in plaats van dat ene nakomertje? Of was je hoe dan ook aan een andere woning toe en zie je plots je droomhuis voorbij komen? Dan kan je onder bepaalde voorwaarden gewoon een nieuwe woning kopen terwijl je oude woning nog niet is verkocht.
Eigen geld bij dubbele lasten
Omdat je natuurlijk niet weet wanneer je je huidige woning verkoopt, wil de bank zeker weten dat je de nieuwe maandlasten kan (blijven) betalen. Je moet dus genoeg eigen geld hebben zodat je 12 tot 24 maanden dubbele lasten kunt dragen. Om je maandlasten zo laag mogelijk te houden, is het dus fijn om de nieuwe hypotheek tegen de laagste rente af te sluiten!
Koop onder voorbehoud van verkoop eigen woning
Je kan zelf ook voorwaarden stellen bij het kopen van je nieuwe huis door te onderhandelen over de ontbindende voorwaarden. Spreek bijvoorbeeld met de verkopers af dat de koop niet doorgaat als je jouw huidige woning niet binnen een bepaalde tijd verkoopt. Hiermee bouw je een extra veiligheid voor jezelf in. Maar maak jezelf niet blij met een dooie mus: in populaire gebieden zoals Amsterdam en Utrecht zullen verkopers niet onder voorbehoud willen verkopen. Woningen zijn daar zo populair dat je helaas wel snel moet handelen.
Huis verkopen met overwaarde: overbruggingskrediet
De huizenprijzen zijn de afgelopen jaren flink gestegen. De kans om jouw huis met overwaarde te verkopen is daardoor toegenomen en wil je natuurlijk gebruiken voor het kopen van je nieuwe huis. Maar wat als je eerst een huis koopt voordat je jouw eigen woning hebt verkocht? Dan kan je de overwaarde niet direct gebruiken omdat je niet weet hoeveel het uiteindelijk is. In dit geval word je waarschijnlijk heel blij van een overbruggingskrediet. Hiermee krijg je een tijdelijke lening zodat je de periode zonder overwaarde kan overbruggen. ‘Overbruggingskrediet’: best logisch hè? En als je jouw woning verkocht hebt, los je met de overwaarde de overbruggingshypotheek weer af! De regels, looptijd en voorwaarden verschillen per geldverstrekker. Vraag daarom je financieel coach om advies.
Onderwaarde: Huis verkopen met verlies en nieuw huis kopen
Helaas kan je ook met verlies je woning verkopen. In dat geval heb je geen overwaarde, maar onderwaarde en is het wat lastiger om een hypotheek te krijgen. Je kunt een restschuld meefinancieren in je nieuwe hypotheek, of een consumptief krediet afsluiten. Let op: de rente die je betaalt over de restschuld die je na 1-1-2018 hebt gefinancierd, kan je niet aftrekken.
Hypotheekrenteaftrek twee huizen
Heb je twee koopwoningen? Dan kan dit een benauwende situatie zijn, tenzij je een bewuste vastgoedbelegger bent. Gelukkig krijg je voor allebei de koopwoningen wel hypotheekrenteaftrek als je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Je kan dan de hypotheekrente aftrekken van je belastbaar inkomen, waardoor je serieus belastingvoordeel krijgt. Dit start in het lopende jaar waarin je de oude woning verlaat en loopt drie jaar door. Maar let op: na drie jaar wordt je tweede hypotheek gezien als een consumptieve lening, waardoor je de rente niet meer mag aftrekken van de belasting. Bespreek met een financieel coach, wat voor jou de beste oplossing is.
Tijdelijke verhuur van je oude woning
Hypotheekrenteaftrek voor beide huizen verzacht misschien de pijn van dubbele lasten. Toch blijft het een hoop geld. Sommige mensen kiezen daarom voor het verhuren van hun oude woning zodat het niet leeg staat en ze nog wat extra geld ontvangen.
Pas wel op met het verhuren van je leegstaande woning! Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken:
- je hebt in de meeste gevallen toestemming van je geldverstrekker nodig;
- huurders krijgen rechten waarmee je ze niet zomaar uit het huis kunt zetten, tenzij je via de Leegstandswet verhuurt;
- je krijgt geen hypotheekrenteaftrek voor de woning die je verhuurt;
- je moet vermogensrendementsheffing van 1,2% betalen over de woningwaarde-hypotheekschuld;
Gelukkig betaal je geen belasting over de huur die je ontvangt. Bereken daarom goed of verhuren uiteindelijk voordeliger is dan niet-verhuren.
Bereken je maximale hypotheek en bijbehorende maandlasten
Ga je binnenkort op huizenjacht of ben je al druk aan het speuren? Dan kan je wel een uitgebreide hypotheek berekening gebruiken. Je maakt gratis en eenvoudig een uitgebreide hypotheekberekening bij Finzie en ziet direct wat je benodigde hypotheek en maandlasten zijn. Hiermee ga je slim op pad en kan je inschatten of je dubbele lasten gemakkelijk kunt betalen. Bovendien zie je hoeveel eigen geld je nodig hebt voor het kopen van je droomhuis!