Beleggen? Dit zijn de basics

De basics van beleggenOver je spaargeld hoef je geen rente meer te verwachten. En als je je vrienden, collega’s en de tv mag geloven, ben je een hele grote dief van je eigen centen als je nu nog niet belegt. Maar hoe simpel ze het ook laten klinken, je wil natuurlijk wel weten waar je aan begint. Daarom bij deze: de basics van beleggen op een rij.

Hoe werkt beleggen eigenlijk?

Als je belegt, investeer je je geld in iets in de hoop dat het meer waard wordt. Dat kan bijvoorbeeld in een huis, in kunst of in een zeldzame collectie Pokémonkaarten. In principe kun je in alles beleggen.

De meeste mensen die beleggen, doen dat via de beurs. Je kan daar bijvoorbeeld aandelen van bedrijven kopen. Gaat het goed met die bedrijven, dan stijgt vaak de waarde van jouw aandeel. Verkoop je dit aandeel vervolgens, dan maak je winst op je belegging.

Waarin kun je beleggen?

Zoals gezegd kan je in principe in alles beleggen, maar de meeste beleggingen op de beurs vallen binnen vier categorieën: aandelen, obligaties, vastgoed en grondstoffen.

Aandelen

Met een aandeel koop je een stukje van een bedrijf, waardoor je mede-eigenaar bent. De koers van een aandeel kan stijgen of dalen, meestal gebeurt dit wanneer het goed of juist slecht gaat met het bedrijf. Soms ontvang je ook een deel van de winst die het bedrijf maakt. Dit heet dividend.

Obligaties

Een obligatie is een stukje van een lening die verstrekt is aan een bedrijf of overheid. Je leent dus eigenlijk geld uit en in ruil hiervoor ontvang jij meestal rente. Hoe hoog de rente is, hangt af van hoeveel risico de lening met zich meedraagt.

Grondstoffen

Beleggen in grondstoffen kan ook via de beurs. Je koopt dan een bepaalde hoeveelheid grondstoffen – bijvoorbeeld goud of zilver. Je bezit dan meestal geen fysieke grondstoffen maar zogenaamde beleggingsproducten die hun waarde ontlenen aan de prijs van grondstoffen.

Vastgoed

Je hoeft niet zelf een huis te kopen als je wil investeren in vastgoed. Het kan ook op de beurs. Je kan dan ook veel kleinere bedragen investeren dan wanneer je zelf een huis zou kopen.

Hoeveel geld heb je nodig?

Beleggen kan vanaf elk bedrag, dus je hoeft er absoluut niet rijk voor te zijn. In tegendeel: veel succesvolle beleggers begonnen ooit met kleine bedragen. En wil – of kan – je niet veel geld in één keer beleggen? Kies er dan voor om maandelijks bijvoorbeeld € 50,- in te leggen.

Wat zijn de risico’s?

Beleggen is niet zonder risico. Je beleggingen kunnen namelijk minder waard worden, bijvoorbeeld wanneer het slecht gaat met de economie. Beleg daarom nooit met geld dat je de komende paar jaar nodig denkt te hebben. Het werkt het beste om je geld voor de lange termijn te beleggen.

Hoe begin je met beleggen?

Als je nog nooit hebt belegd, kan het best spannend zijn om te beginnen. Je kan natuurlijk een beleggingsrekening openen en een beetje gaan experimenteren, maar je kan je geld ook laten beleggen door een expert – zoals Knab. Dat kost iets meer, maar dan profiteer je wel van de kennis en ervaring van professionele beleggers.


 

ArthurGastblog van Arthur Buijs
Arthur is Content Marketeer bij Knab en schrijft voornamelijk over de onderwerpen sparen, beleggen en vermogensopbouw. Hij helpt anderen graag om het maximale uit hun geld te halen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak