Prinsjesdag 2021: dit zijn de plannen!

Prinsjesdag 2021Dinsdag 21 september 2021 was het Prinsjesdag. Dé dag waarop Koning Willem-Alexander de Troonrede uitspreekt met de belangrijkste plannen voor het komende jaar en Minister van Financiën de koffer met daarin de Miljoenennota en de Rijksbegroting aanbiedt aan de Tweede Kamer. In deze blog lees je wat de plannen voor 2022 zijn op het gebied van wonen en verduurzamen.

100 miljoen euro per jaar voor de bouw van extra woningen

In 2019 stortte het kabinet 1 miljard euro in het ‘woningbouwimpuls’ potje. Met dit geld kregen gemeenten de kans om onder andere sneller vervuilde grond te saneren voor de bouw van nieuwe woningen. Dit potje is inmiddels leeg en daarom komt er vanaf 2022 een soortgelijk initiatief. Het kabinet investeert de komende tien jaar namelijk 100 miljoen euro per jaar voor het bouwen van nieuwe woningen.

Subsidie voor verduurzamen woningen

Voor veel huizenbezitters zijn de hoge kosten van verduurzaming een drempel. Om huizenbezitters toch te motiveren hun woning te verduurzamen, stelt het kabinet geld beschikbaar in de vorm van twee subsidieregelingen, namelijk:

  • € 288 miljoen euro voor hybride warmtepompen in woningen
  • € 514 miljoen euro voor het isoleren van huur- en koopwoningen

 

Woonsubsidie voor speciale doelgroepen

De subsidieregeling voor de woningbouw voor kwetsbare doelgroepen, zoals dak- en thuislozen, statushouders en studenten, wordt verlengd tot 2025. Er wordt ieder jaar 10 miljoen euro beschikbaar gesteld. Ook komt er een subsidieregeling voor woonruimte voor speciale doelgroepen. Wie onder deze regeling vallen en hoe de invulling eruit komt te zien is nog niet bekend.

Bijzondere omstandigheid overdrachtsbelasting

Wanneer je een woning koopt en deze niet als hoofdverblijf gebruikt, betaal je 8% aan overdrachtsbelasting. Koop je de woning wel als hoofdverblijf en ben je boven de 35 jaar, dan betaal je 2% aan overdrachtsbelasting. Dit geldt ook als je niet boven de 35 jaar bent, maar wel eerder gebruik hebt gemaakt van de startersvrijstelling. Het kabinet wil het tarief van 2% ook instellen in geval van bijzondere omstandigheden.

Wanneer je als koper te maken krijgt met een onvoorziene omstandigheid, zoals overlijden, een echtscheiding, emigratie of het verlies van een baan, dan kan je de gekochte woning wellicht niet als hoofdverblijf gebruiken. In dit geval zou je dan 8% aan overdrachtsbelasting moeten betalen in plaats van 2%. Het kabinet wil dat de startersvrijstelling of het tarief van 2% ook geldt als er sprake is van een bijzondere omstandigheid tussen het moment van ondertekenen van de koopovereenkomst en het passeren bij de notaris. Hiervoor gelden wel drie voorwaarden:

  • De bijzondere omstandigheid vindt plaats tussen het tekenen van de voorlopige koopovereenkomst en het passeren bij de notaris.
  • De koper kan de woning door de bijzondere omstandigheid niet gebruiken als hoofdverblijf.
  • De koper legt een verklaring af waarin hij aangeeft dat hij wel van plan was om de woning als hoofdverblijf te gebruiken, maar dat dit niet mogelijk is door de bijzondere omstandigheid.

 

Aanpassingen wettelijke eigenwoningregeling

De eigenwoningregeling wordt per 1 januari 2022 op vier onderdelen aangepast, namelijk: de eigenwoningreserve, de aflossingsstand, het overgangsrecht en de eigenwoningschuld. De aanpassingen gelden voor gehuwde stellen die niet in algehele gemeenschap van goederen getrouwd of geregistreerd partner zijn. De aanpassingen hebben als doel om te voorkomen dat er geen onbedoelde beperkingen op de hypotheekrenteaftrek zijn.

Meer weten?

Ben je benieuwd wat de nieuwe plannen die op Prinsjesdag 2021 zijn gepresenteerd voor jou betekenen? Jouw financieel coach van Finzie helpt je graag!

Let op: de nieuwe maatregelen die op Prinsjesdag 2021 zijn gepresenteerd, zijn nog niet definitief. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog akkoord geven.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak