De WW-uitkering is een verzekering voor als je werkloos wordt wanneer je in dienst bent. Meestal ben je hier via je werkgever voor verzekerd. Met de Werkloosheidswet (WW) spaar je eigenlijk zelf voor een potje met geld dat je mag opmaken als je werkloos wordt.
Wanneer heb je recht op een WW-uitkering?
Je krijgt niet in alle gevallen een WW-uitkering als je zonder werk zit. Je moet namelijk wel aan wat voorwaarden voldoen.
Zo moet je:
- verzekerd zijn voor werkloosheid. Dit ben je meestal via jouw werkgever als je de AOW-leeftijd nog niet hebt bereikt
- 5 uur of meer van je arbeidsuren per week kwijtraken en daar niet meer voor betaald worden
- direct beschikbaar zijn voor betaald werk
- minimaal 26 weken gewerkt hebben in de 36 weken voordat je werkloos werd. Dit heet de wekeneis
- er zelf niets aan kunnen doen dat je werkloos geworden bent
En wist je dat de WW jou ook recht geeft op vergoeding van achterstallig loon als jouw werkgever het verschuldigde loon niet kan betalen?
Voor jezelf beginnen als je werkloos bent?
Wil je voor jezelf beginnen in een periode dat je misschien werkloos wordt? Daar moet je wel goed over nadenken. De weken dat je als zelfstandige hebt gewerkt, tellen niet mee voor je wekeneis. Het kan dus maar zo zijn dat je geen recht hebt op een WW-uitkering omdat je al voor jezelf begonnen bent.
Vragen over jouw hypotheek?
Heb je vragen over jouw huidige hypotheek of wil je weten wat je kunt lenen voor een koophuis? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.