Als je een woning gaat kopen, dan krijg je te maken met de WOZ-waarde van die woning. Wat is de WOZ-waarde en waarom is het belangrijk om die te weten als je een huis gaat kopen?
Waar staat WOZ-waarde voor?
WOZ staat voor Waardering Onroerende Zaken. Deze waarde wordt elk jaar door de gemeente bepaald.
Hoe wordt de WOZ-waarde bepaald?
De gemeente is de uitvoerder van de Wet waardering onroerende zaken, oftewel WOZ. Hierdoor bepalen zij de waarde van alle onroerende zaken in de gemeente. Onroerende zaken zijn onder andere huizen, bedrijfspanden en grond. De gemeente bepaalt de hoogte van de WOZ-waarde op basis van de ligging van jouw huis, inhoudsgegevens en de oppervlaktegegevens.
Wat is de peildatum van de WOZ-waarde?
De peildatum van de WOZ-waarde is 1 januari en het jaar daarop betaal je de belastingen pas. Wat de WOZ-waarde van jouw huis vandaag is wordt dus pas op 1 januari volgend jaar bepaald.
Waar wordt de WOZ-waarde voor gebruikt?
Op basis van de WOZ-waarde worden verschillende belastingen en heffingen berekend. Hoe hoger de WOZ-waarde van jouw woning is, hoe meer belasting je moet betalen in de meeste gemeentes. Zo wordt de belasting op het hebben van een eigen huis (het eigenwoningforfait) op basis van de WOZ-waarde berekend.
Vragen over jouw hypotheek?
Heb je vragen over jouw huidige hypotheek of wil je weten wat je kunt lenen voor een koophuis? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.