Welke samenlevingsvormen zijn er?


Ga je voor het eerst samen een huis kopen? Gefeliciteerd! Dat is een grote stap en betekent dat je (opnieuw) gaat samenwonen. Het is dus handig om te kijken welke samenlevingsvorm het beste bij jullie past. Om je op weg te helpen zetten wij de consequenties en verschillende samenlevingsvormen voor je op een rijtje.

Consequenties samenwonen

Samenwonen kan ontzettend spannend zijn: je zit vol emoties, kijkt alleen nog maar in woonmagazines en beargumenteerd waarom jij meer kastruimte moet krijgen dan je partner. Maar samenwonen heeft ook een paar praktische gevolgen waar je even bij stil moet staan:

  • Veranderingen voor de belastingdienst
  • Erfrecht
  • Pensioenen

 

Dit zijn belangrijke zaken die je naast de samenlevingsvorm goed moet regelen. Meer over deze onderwerpen vind je daarom hier. Waar waren we ook alweer?

Het huwelijk: trouwen maar!

Sommige stellen beschouwen het huwelijk als de ultieme bezegeling op hun liefde. Veel anderen vinden het gewoon ‘lekker praktisch’. Het burgerlijk huwelijk is een verbond tussen twee personen. Een ambtenaar van de burgerlijke stand legt dit vast in een huwelijksakte die wordt ondertekend door de echtelieden, twee tot vier getuigen en de trouwambtenaar. Het huwelijk was eeuwenlang de enige samenlevingsvorm die wettelijk geregeld was. En dat is het nu nog steeds: wanneer je trouwt zijn er automatisch wettelijke regels van kracht over belastingen, erfrecht en pensioenen. Als je van de algemene regels wilt afwijken, moet je bij de notaris huwelijkse voorwaarden laten opmaken.

Let op! Door een wettelijke verandering trouw je vanaf 1 januari 2018 automatisch in beperkte gemeenschap van goederen. Om te trouwen in volledige gemeenschap van goederen moet je dit bij de notaris laten vastleggen. Dit betekent:

  • Dat jouw persoonlijke bezittingen en schulden die je voor het trouwen had, alleen van jou blijven. Bezittingen en schulden die tijdens het huwelijk ontstaan, zijn van jullie beiden.
  • Schenkingen en erfenissen die je voor en tijdens het huwelijk krijgt, zijn van jou alleen. Tenzij de schenker of het testament anders bepaalt.

Geregistreerd partnerschap

Deze vorm van een samenlevingscontract betekent dat twee personen hun relatie bij de burgerlijke stand kunnen laten registreren. En vooruitstrevend als Nederland is, maar het geslacht daarbij niets uit! Voor het geregistreerd partnerschap gelden praktisch dezelfde regels als voor het huwelijk. Als je daarvan wilt afwijken, moet je dit dus bij de notaris laten vastleggen.

Samenwonen met contract

Rond samenwonen an sich is er in de wet weinig bepaald. Om een aantal zaken goed te regelen, heb je een samenlevingscontract nodig. Mensen die samenwonen erven bijvoorbeeld niet automatisch van elkaar, terwijl je dat misschien wel graag wilt. En de meeste pensioenfondsen erkennen partners bij nabestaandenpensioenen alleen als er een samenlevingscontract is. Het is dus toch de moeite waard om naar te kijken!

Samen wonen zonder contract

Als je toch besluit om zonder contract samen te wonen, heb je de meest vrijblijvende manier van samenleven. Maar zonder enkele vorm van zekerheid. Bij het overlijden van je partner gaat het huis bijvoorbeeld naar de familie, in plaats van naar jou. En ook het nabestaandenpensioen kun je dan gedag zeggen.

Vraag advies aan een financieel coach

Er zit altijd een financieel coach bij jou in de buurt. Je kunt daarom gerust om advies vragen. Het eerste gesprek is gratis en vrijblijvend.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak