Terug

Veelgestelde vragen over Hypotheekvormen

Welke hypotheekvorm jij kiest hangt af van je situatie. Wij hebben de veelgestelde vragen over hypotheekvormen voor jou op een rij gezet. Staat jouw vraag er niet tussen, neem dan contact met ons op via 088 – 766 38 38.

Wat is een annuïteitenhypotheek?

Bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek kiezen huizenkopers tegenwoordig meestal voor de annuïteitenhypotheek. In vergelijking met de lineaire hypotheek heeft de annuïteitenhypotheek de eerste jaren lagere maandlasten. Je lost de hele hypotheekschuld af tijdens de looptijd van de hypotheek en de rente is fiscaal aftrekbaar.

Annuïteitenhypotheek en maandlasten
Het unieke van de annuïteitenhypotheek is dat de hypotheeklasten tijdens de rentevast periode maandelijks gelijk blijven. Uit de maandelijks te betalen annuïteit wordt eerst de verschuldigde hypotheekrente betaald. Het resterende bedrag wordt gebruikt voor de aflossing. Op deze manier verandert de maandlast langzaam van samenstelling. Het bedrag dat je maandelijks aflost wordt steeds groter en het gedeelte dat je aan rente betaalt wordt steeds kleiner.

Voordelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Je bruto maandlasten blijven tijdens de looptijd van de hypotheek gelijk
  • Je hypotheekschuld daalt maandelijks
  • Aan het begin van de looptijd profiteer je van veel fiscaal voordeel

Nadelen van de annuïteitenhypotheek:

  • Naarmate de looptijd van de hypotheek vordert, heb je steeds minder recht op hypotheekrenteaftrek waardoor je netto maandlast stijgt
Wat is een lineaire hypotheek?

Wanneer je een nieuwe hypotheek afsluit, is het sinds januari 2013 verplicht om af te lossen op je hypotheek om in aanmerking te komen voor hypotheekrenteaftrek. Alleen als je aflost is de rente fiscaal aftrekbaar. Hiervoor heb je de keuze uit twee hypotheekvormen: een lineaire hypotheek of een annuïteitenhypotheek.

Lineaire hypotheek en maandlasten
Met een lineaire hypotheek los je iedere maand een vast bedrag van de hypotheekschuld af. Omdat je hypotheekschuld iedere maand afneemt, betaal je ook iedere maand minder rente en daalt je hypotheekrenteaftrek. Je maandlasten nemen tijdens de looptijd van de hypotheek af tot je aan het einde van de looptijd de volledige schuld hebt afbetaald.

Voordelen van de lineaire hypotheek:

  • Je maandlasten dalen tijdens de looptijd van de hypotheek
  • Je hypotheekschuld daalt maandelijks
  • Aan het begin van de looptijd profiteer je van veel fiscaal voordeel

Nadeel van de lineaire hypotheek?

  • Naarmate de looptijd van de hypotheek vordert, profiteer je steeds minder van hypotheekrenteaftrek
  • Je maandlasten zijn aan het begin van de looptijd relatief hoog
Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

De aflossingsvrije hypotheek is de hypotheekvorm met de laagste maandlasten, omdat je alleen hypotheekrente betaalt. Er kleeft echter één groot nadeel aan deze hypotheek: je lost tijdens de looptijd niet af op de hypotheek. Tot 2013 werd de aflossingsvrije hypotheek veel afgesloten.

Hypotheekrente niet aftrekbaar bij een aflossingsvrije hypotheek
Je kunt nog steeds kiezen voor een aflossingsvrije hypotheek, maar je kunt de betaalde hypotheekrente niet meer fiscaal aftrekken. De hypotheekrente blijft wel aftrekbaar als de hypotheek vóór 2013 is afgesloten.Wil je je aflossingsvrije hypotheek oversluiten, bijvoorbeeld naar een variant die wel aflost? Maak dan een afspraak met een financieel coach om jouw mogelijkheden te bespreken.

Wat is een beleggingshypotheek?

Tot 2013 waren hypotheekvormen waarbij het aflossen van de schuld werd doorgeschoven naar de einddatum populair. Ook de beleggingshypotheek is een dergelijke hypotheekvorm. De aflossing wordt opgebouwd door middel van een belegging in beleggingsfondsen. Door een goed rendement te behalen, kun je voldoende vermogen opbouwen om de hypotheek aan het einde van de looptijd volledig af te lossen.

Beleggingshypotheek geeft geen recht meer op hypotheekrenteaftrek
Sinds 2013 geeft de beleggingshypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Dit geldt alleen voor nieuw afgesloten hypotheken. Voor hypotheken afgesloten vóór 2013 blijft de betaalde hypotheekrente wel aftrekbaar voor de belasting.  Bij het oversluiten mag je deze hypotheekvorm meenemen naar je nieuwe hypotheek. Overleg wel met je financieel coach wat de voorwaarden zijn.

Wat is een hybride hypotheek?

Een hybride hypotheek is een combinatie van een beleggingshypotheek en een spaarhypotheek. Met deze hypotheek kun je zowel sparen als beleggen. Je kan zelf kiezen in welke verhouding je dat doet. Ook kun je die verhouding tijdens de looptijd van de hypotheek aanpassen. Bij sparen krijg je een rendement over het spaarsaldo dat gelijk is aan de verschuldigde hypotheekrente. Dit werkt hetzelfde als bij een spaarhypotheek. Voor het deel beleggen is het rendement afhankelijk van de beleggingsresultaten, net als bij de beleggingshypotheek.

Hybride hypotheek geeft geen recht op hypotheekrenteaftrek
Sinds 2013 geeft de hybride hypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek. Als de hypotheek is afgesloten vóór 2013, blijft de hypotheekrente wel aftrekbaar. Overleg wel met je financieel coach wat de voorwaarden zijn.

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is een lening met je huis als onderpand. Deze hypotheek sluit je niet af voor het kopen van een huis, maar om de overwaarde op de woning te gebruiken.

De krediethypotheek als alternatief voor een lening
Normaal gesproken kun je de overwaarde van je huis pas gebruiken na de verkoop van je woning. Als je eerder gebruik wilt maken van je overwaarde, bijvoorbeeld om een nieuwe auto te kopen, is de krediethypotheek ook een alternatief voor een consumptieve lening. Let op: de betaalde hypotheekrente is fiscaal niet aftrekbaar. De krediethypotheek wordt op dit moment bijna niet meer aangeboden aan nieuwe klanten.

Wat is een levenhypotheek?

Een levenhypotheek is een combinatie van een hypotheek en een levensverzekering. Bij de levenhypotheek wordt tijdens de looptijd van de hypotheeklening niet afgelost. In plaats daarvan wordt vermogen opgebouwd in een levensverzekering, waarmee aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek kan worden afgelost. De premie voor de levensverzekering wordt belegd of gespaard om het vermogen op te bouwen.

Levenhypotheken geven geen recht op hypotheekrenteaftrek
Sinds 2013 zijn er nog maar twee hypotheekvormen die recht geven op hypotheekrenteaftrek, namelijk de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek. De hypotheekrente blijft wel aftrekbaar als de levenhypotheek vóór 2013 is afgesloten. Overleg wel met je financieel coach wat de voorwaarden zijn.

Wat is een spaarhypotheek?

Bij de spaarhypotheek spaar je tijdens de looptijd maandelijks in een verzekering om je hypotheek af te lossen. Op de einddatum wordt de waarde die je hebt opgebouwd gebruikt om de hypotheek af te lossen. De rente die je ontvangt over het spaarsaldo is gelijk aan de hypotheekrente die je betaalt.

Hypotheekrente niet aftrekbaar bij een spaarhypotheek
Sinds 2013 geeft de spaarhypotheek geen recht meer op hypotheekrenteaftrek bij nieuw afgesloten hypotheken. De hypotheekrente blijft wel aftrekbaar als de hypotheek vóór 2013 is afgesloten.

Spaarhypotheek oversluiten?
Veel huiseigenaren sluiten momenteel hun bestaande hypotheek over vanwege de lage rente. Voor de spaarhypotheek ligt het genuanceerder. Een lage hypotheekrente is voordelig voor de rentelasten, maar nadelig voor het rendement op het kapitaal in de verzekering. Die rente is namelijk hetzelfde als de hypotheekrente. Hierdoor kan het oversluiten van een spaarhypotheek juist nadelig uitpakken. Spreek de opties en de voor- en nadelen van je hypotheek vooraf goed door met je financieel coach.

Staat jouw vraag er niet tussen?

Bel 085 - 401 73 55
Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak