Hypotheek verhogen

Wil je je woning verbouwen en wil of kan je de kosten voor de verbouwing niet uit eigen zak betalen? Dan kan het verhogen van je hypotheek interessant zijn. Dit kan op twee manieren: door onderhandse verhoging of door een tweede hypotheek af te sluiten. Welke optie voor jou het meest geschikt is, is afhankelijk van je situatie. Een financieel coach van Finzie kijkt graag met je mee.

Ik wil meer weten

Twee manieren om je hypotheek te verhogen

Je kan je hypotheek op twee manieren verhogen. Wij leggen beide manieren kort aan je uit.

1. Onderhands verhogen

Heb je er bij de aankoop van je huis voor gekozen om je hypotheek hoger in te schrijven bij de notaris dan dat je hypotheek op dat moment was? Dan kan je onderhands verhogen tot het bedrag waarvoor je hypotheek is ingeschreven. Een financieel coach van Finzie kan je hierover adviseren en je hoeft in dit geval niet naar de notaris.

2. Een tweede hypotheek afsluiten

Is je hypotheek niet hoger ingeschreven bij de notaris? Dan kan je ervoor kiezen om een tweede hypotheek af te sluiten. In dit geval moet je wel naar de notaris om de nieuwe hypotheekakte te ondertekenen.

In beide gevallen heb je een hypotheekadviseur nodig. Een financieel coach van Finzie bekijkt graag welke optie het beste bij jouw persoonlijke situatie past.

Maak een afspraak

Veelgestelde vragen

Hoe werkt hypotheek verhogen?

Verhogen kan interessant zijn als je je woning wil verbeteren of als je de overwaarde op je woning wil opnemen. Dit kan door je hypotheek onderhands te verhogen of door een tweede hypotheek af te sluiten.

Wat kost hypotheek verhogen?

Bij verhoging kan je te maken krijgen met verschillende kosten. Welke kosten dit precies zijn is afhankelijk van de manier waarop je je hypotheek verhoogt.

Taxatiekosten
Je krijgt waarschijnlijk te maken met taxatiekosten. Dit zijn de kosten voor een volledig taxatierapport of voor een desktoptaxatie.

Notariskosten
Sluit je een tweede hypotheek af? Dan krijg je te maken met notariskosten. Je moet de nieuwe hypotheekakte namelijk ondertekenen bij de notaris.

Advies- en bemiddelingskosten
Om te kunnen verhogen heb je in de meeste gevallen een hypotheekadviseur nodig. In dat geval krijg je te maken met advies- en bemiddelingskosten.

Nationale Hypotheek Garantie
Sluit je een tweede hypotheek af met Nationale Hypotheek Garantie (NHG)? Dan betaal je hier kosten (borgtochtprovisie) voor. Een financieel coach kan je adviseren of dit in jouw situatie handig is.

Wat zijn de voorwaarden van hypotheek verhogen?

Verhogen kan alleen onder de volgende voorwaarden: je hebt overwaarde op je woning of je wil je woning verbouwen en je woning wordt hierdoor meer waard. Hoeveel je kan verhogen is onder andere afhankelijk van de marktwaarde van je woning, de hoogte van je huidige hypotheek en je inkomen.

Wat moet ik weten over hypotheek verhogen?
  • Verhogen is interessant als je je woning wil verbouwen of wil verbeteren en je hiervoor je spaargeld niet wil of kan inzetten.
  • Door verhoging gaan je maandelijkse hypotheeklasten omhoog.
  • Je hypotheek mag niet meer zijn dan 100% van de waarde van je woning na verhoging. Voor verduurzamen geldt 106%.
  • Het is slim om rekening te houden met extra kosten die komen kijken bij verhoging, zoals taxatie-, notaris- en advieskosten.
Wat heb ik nodig om hypotheek te verhogen?

Je hebt vrijwel dezelfde documenten nodig als bij het afsluiten van een hypotheek. De gegevens die je in ieder geval moet aanleveren zijn:

  • De vastgestelde marktwaarde van je woning
  • Jouw inkomen en eventueel het inkomen van je partner
  • Je financiële verplichtingen
Mag ik mijn hypotheek verhogen voor een consumptieve uitgave?

In veel gevallen wel. Het gaat dan om een verhoging die je afsluit om de overwaarde op je woning op te nemen. Het bedrag dat vrijkomt mag je consumptief besteden. Het is ook mogelijk om dit te combineren met een verhoging voor een verbouwing.

Let op! Er zijn geldverstrekkers waar dit niet mogelijk is. Vraag hiernaar bij je financieel coach.

Mag ik mijn hypotheek verhogen voor verduurzamen?

Ja, dat mag zeker. Het geleende bedrag komt dan in een depot dat je kan gebruiken voor de verduurzaming of verbouwing van je woning.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak