Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer info

Spring naar inhoud
 • Advies op maat vanaf 1399,-
 • Gesprek op locatie, bij je thuis of via webcam
 • Eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
Maak een gratis afspraak

Stappen huis kopen

Je bent helemaal klaar met huren en wilt een huis kopen. Een huis kopen is een grote mijlpaal en dat kan best spannend zijn. Er zijn een hoop dingen waar je rekening mee moet houden en een financieel coach helpt je met het uitzoeken van al deze zaken. We kunnen ons voorstellen dat je je alvast wilt inlezen. Daarom hebben we hier de stappen van een huis kopen voor je op een rijtje gezet. 

Dit zijn de stappen van een huis kopen

Voordat je echt op huizenjacht kan gaan, moet je wel weten waarnaar je zoekt en wat ongeveer je budget is. Denk daarom na over wat voor soort huis je zoekt en of dat binnen jouw budget past. 


Bepaal je woonwensen: 

Heb je al nagedacht over hoe je eigenlijk wilt wonen? Denk daarbij aan je woonwensen voor nu en in de toekomst! Je kunt bijvoorbeeld denken aan:

 • Hoe groot wil je wonen? (Aantal slaapkamers, tuin, ruimte rondom huis)
 • Welke voorzieningen wil je binnen bereik hebben? (Een supermarkt of een school voor je kinderen)
 • Waar wil je wonen?
 • Op welke afstand van je werk wil je maximaal wonen?

Heb je de antwoorden op deze vragen op een rijtje gezet? Kijk dan eens welke je het meest en minst belangrijk vindt. Zo kun je prioriteiten stellen en gerichter zoeken naar een huis. 


Bepaal je budget

Het zoeken naar het juiste huis is makkelijker als je weet wat je budget is. Bereken daarom wat je ongeveer kunt uitgeven en wat je maandlasten zullen zijn. Zo weet je ook hoeveel leuke dingen je nog kunt doen als je een koophuis hebt. 

 • Maandlasten: hoeveel van jouw inkomen wil je uitgeven aan jouw huis? En hoeveel heb je nodig voor jouw vaste kosten? Je kunt met onze uitgebreide berekening direct je maandlasten voor jouw huis berekenen aan de hand van je rentevaste periode. Tel daar de rest van je vaste lasten bij op, zodat je weet hoeveel je overhoudt voor leuke dingen. 
 • Maximale hypotheek: Dit is het maximale bedrag dat jij kunt lenen voor jouw huis en bepaalt dus de maximale prijs van jouw huis. Je maakt eenvoudig online een berekening van je maximale hypotheek. Let wel op: dit is een maximale hypotheek. Het kan zijn dat je werkelijke hypotheekbedrag anders is dan een online berekening beweert. Wil je weten wat je echt kunt lenen? Ga dan langs een financieel coach!
 • Benodigd eigen geld: hoeveel eigen geld heb je nodig voor de bijkomende kosten zoals de notaris kosten? Of wil je toch een duurder huis kopen dan je maximale hypotheek berekening toelaat? Dan heb je wel genoeg eigen geld nodig. En bewaar nog wat voor de verhuizing en inrichting van je nieuwe woning. Ook de hoeveelheid benodigd eigen geld kun je makkelijk berekenen met onze uitgebreide hypotheek berekening

Weet je wat je kunt lenen? Dan begint de grote zoektocht naar jouw droomhuis! Je kunt rond gaat rijden in de buurten waar je zou willen wonen. Of je kunt online op huizenjacht gaan en een alert aanzetten voor het type huis dat jij zoekt. Hoe meer huizen je ziet, hoe meer ideeën je krijgt en des te beter jij een beeld krijgt van wat voor huis jij zoekt. Vind je het lastig om zelf naar een mooi huis te zoeken dat bij jou past? Dan kun je ook de hulp van een aankoopmakelaar inschakelen. Hij of zij helpt je met het zoeken naar een huis wat perfect is voor jou en wat ook nog binnen jouw budget past. 

Heb je jouw droomhuis gevonden? Plan dan een gesprek in met een Finzie coach. Dit kan waar en wanneer jij dat wilt. Samen bespreek je de mogelijkheden binnen jouw situatie. Zo weet je direct of jij jouw droomhuis kunt betalen of dat je toch nog even door moet sparen. Het eerste gesprek met een financieel coach is gratis, dus maak gerust een afspraak!

Heb je een woning op het oog? Vraag dan een bezichtiging aan en bekijk het van binnen en buiten. Met z’n tweeën zie je meer dan in je eentje! Neem dus iemand mee. Dit kan ook met een aankoopmakelaar. Hij of zij weet precies waarop hij moet letten en waarop jij kunt onderhandelen als je besluit te kopen. Wil je het huis kopen? Dan doe je een openingsbod. Dit bedrag is niet te hoog, maar laat nog wel ruimte voor onderhandeling. Bied dus niet meteen jouw maximale budget, maar zorg ervoor dat je kunt onderhandelen. Neemt de verkoper jouw bod serieus, dan komt er vaak een tegenbod en begint de onderhandeling. 

Zijn jij en de verkoper tot een overeenkomst gekomen? Dan is het tijd om een voorlopig koopcontract te tekenen. Hiermee heb je eigenlijk al de woning gekocht! Let daarom goed op dat al je ontbindende voorwaarden in het voorlopige koopcontract worden opgenomen, zodat je niet bedrogen uitkomt. Voorbeelden van ontbindende voorwaarden zijn:

 • Onder voorbehoud van financiering: als je de financiering van de hypotheek niet rond krijgt, gaat de koop niet door. Als dit er niet in staat, dan moet je een boete betalen wanneer je geen hypotheek kunt krijgen. Dit is dus een belangrijke voorwaarde om in het voorlopige koopcontract op te nemen!
 • Bouwkundige keuring: hiermee kun je nog van de koop afzien wanneer de achterstallige onderhoudskosten hoger blijken te zijn dan je dacht. Een professionele keurmeester kan je precies vertellen welke onderhoudskosten jij (op korte termijn) moet maken. 
 • Nationale Hypotheek Garantie: een hypotheek met NHG geeft een extra lage rente en meer zekerheid voor jou en de bank. Je kunt tot bepaalde bedragen een hypotheek met NHG afsluiten, mits je aan bepaalde voorwaarden voldoet. Neem dit daarom als ontbindende voorwaarde op zodat je kunt kijken of je ook daadwerkelijk in aanmerking komt voor een hypotheek met NHG.
 • Vergunningen of toestemming van gemeente en omwonende: als je wilt verbouwen kan het zijn dat je een vergunning nodig hebt. Wil je de woning niet kopen als je de verbouwingen niet kan uitvoeren? Neem deze voorwaarde dan in het voorlopige koopcontract op, zodat je nog onder de koop uit kunt. 

Zodra je alle ontbindende voorwaarden in het voorlopig koopcontract hebt opgenomen, kun je met een gerust hart tekenen. 

Heb je getekend? Dan moet je uitzoeken of er aan alle voorwaarden uit het koopcontract voldaan kan worden. Daarvan is de hypotheek het belangrijkst. Een financieel coach helpt jou aan de best passende hypotheek. Hij of zij kijkt naar jouw wensen en jouw persoonlijke financiële situatie. Met al deze zaken in het achterhoofd, gaat de financieel coach op zoek naar een hypotheek die perfect aansluit bij jouw financiële situatie. 

Vergelijk Finzies advies- en bemiddelingskosten met verschillende adviseurs:

Bereken je hypotheek, maandlasten, bijkomende kosten en benodigd eigen geld

Maak een uitgebreide berekening


Opzoek naar persoonlijk hypotheekadvies?

Onze financieel coaches helpen je graag bij het vinden van de best passende hypotheek voor jouw situatie. Maak nu kennis met een financieel coach bij jou in de buurt!


maak kennis met een coach