Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer info

Spring naar inhoud
 • Advies op maat vanaf 1399,-
 • Gesprek op locatie, bij je thuis of via webcam
 • Eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
Maak een gratis afspraak

Kosten huis kopen

Een huis kopen is een hele spannende periode waarin je een hoop moet regelen en betalen. Naast de hypotheek die je afsluit voor de woning, krijg je ook te maken met bijkomende kosten. Denk bijvoorbeeld aan kosten voor overdrachtsbelasting en notariskosten.

Wist je dat de kosten verschillen bij een bestaand huis en een nieuwbouwhuis?

De kosten om een huis te kopen zijn afhankelijk van het type woning dat je koopt: bestaande bouw of nieuwbouw. Maar je betaalt in beide gevallen:

 • Advies- en bemiddelingskosten voor jouw hypotheek. Dit is gemiddeld wel €2500 en moet je van eigen geld betalen. 
 • Kosten voor het aanvragen van Nationale Hypotheek Garantie (NHG).

De totale bijkomende kosten zijn al snel 6 tot 8% van de aankoopsom van de woning. Over het algemeen ben je bij nieuwbouw minder bijkomende kosten kwijt, maar daar staat bijvoorbeeld tegenover dat je een vaste woningprijs betaalt. 

Dit zijn de kosten

Kosten bestaande woning kopen

Bestaand huis

Gemiddeld zul je 6 tot 8% van de aankoopsom als bijkomende kosten hebben. De standaard kosten die je moet betalen zijn:


 • overdrachtsbelasting à 2% van de aankoopsom 
 • notariskosten van gemiddeld €1000,- 
 • taxatiekosten t.b.v. de hypotheekaanvraag 

 • kadasterkosten


Houdt ook rekening met extra kosten voor:

 • achterstallig onderhoud 
 • hogere energiekosten door verouderde isolatie en techniek
 • eventuele verbouwingskosten
 • makelaarskosten van 0.5 tot 2%
 • bouwkundige keuring
Een aantal bijkomende kosten zoals taxatiekosten zijn aftrekbaar van jouw inkomen. Vraag een financieel coach hoe jij gebruik kunt maken van de verschillende aftrekposten.

Kosten nieuwbouwhuis kopen

Nieuwbouwwoning kopen


Bij een nieuwbouwhuis betaal je geen kosten koper (k.k.), omdat je deze vrij op naam (v.o.n.) koopt . Hierdoor zijn de bijkomende kosten voor een nieuwbouw huis vaak lager dan bij een bestaande woning. Je moet in ieder geval betalen:

 • een vaste woningprijs inclusief notariskosten, inschrijvingskosten bij het kadaster en btw over de koopsom

 • eventueel bouwrente
 • hypotheekrente tijdens de bouw

Denk daarnaast ook nog aan kosten voor:

 • meer- en minderwerk
 • opleveringskeuring 
 • tuinaanleg & erfafscheidingen 
 • woninginrichting wat al snel €25.000 is
Gelukkig zijn een heel aantal kosten aftrekbaar van jouw inkomen. Vraag een financieel coach hoe jij het beste gebruik kunt maken van de aftrekposten.

Welke kosten zijn aftrekbaar?

Je kunt in de belastingaangifte over het jaar waarin je jouw huis hebt gekocht eenmalig kosten van je inkomen aftrekken. Dit zijn kosten die je hebt gemaakt om de hypotheek te krijgen en vul je in bij Hypotheken en andere schulden onder Financieringskosten. De volgende kosten zijn aftrekbaar:

 • de advies- en bemiddelingskosten van jouw hypotheek
 • de kosten van de hypotheek zoals de hypotheekakte en de inschrijvingskosten in het kadaster

 • taxatiekosten
 • aanvraagkosten voor Nationale Hypotheek Garantie
 • kosten voor een bouwkundige keuring
 • bereidstellingsprovisie 
 • borstellingsprovisie 
 • bouw- en grondrente die je betaalde na ondertekening van de voorlopige koopovereenkomst
 • rente en financieringskosten voor een verbouwingsdepot voor een duur van 2 jaar
 • kosten die je zelf maakte voor het afsluiten van de hypotheek zoals telefoon- en reiskosten

Deze kosten mag je (verdeeld tussen twee fiscale partners) aftrekken van je belastbaar inkomen. Een financieel coach weet precies hoe je de aftrekposten zo kunt verdelen, dat je er maximaal van profiteert.

Je hypotheek en bijkomende kosten voor jouw situatie bereken?

Met de uitgebreide hypotheek berekentool van Finzie, krijg je een goed beeld van je hypotheek én bijkomende kosten. Hiermee ga je goed voorbereid op huizenjacht of kun je direct kijken of je jouw droomhuis kan kopen. Bovendien zie je hoe je dit kunt financieren en of je hoeveel spaargeld je nodig hebt voor het kopen van je (bestaande) huis. 


Bereken hypotheek

Veelgestelde vragen

Als je een huis koopt, moet je rekening houden met bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten van het verbouwen van je huis en de verhuizing. Maar ook de financieringskosten, zoals notariskosten en de kosten van het hypotheekadvies.


Eerst sparen, dan een huis kopen

Vroeger kon je deze bijkomende kosten volledig meefinancieren. Tegenwoordig kun je deze kosten nog maar gedeeltelijk meenemen in de hypotheek. Vanaf 2018 kunnen de bijkomende kosten zelfs helemaal niet meer meegefinancierd worden. Dat betekent dat je alleen de koopsom nog kunt financieren en spaargeld moet hebben voor de bijkomende kosten. Voorbeeld: Als je in 2018 een huis koopt van €225.000, heb je ongeveer €8.000 tot €10.000 spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen. In 2017 kun je nog een lening krijgen tot 101% van de waarde van het huis. Je moet er dan dus ook al rekening mee houden dat je een deel van de kosten zelf zult moeten betalen.

Kies je voor een bestaand huis, misschien wel met originele details en een mooie aangelegde tuin? Of wil je liever een nieuwbouwwoning, waarbij je niets hoeft te verbouwen? Er zijn vele verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw, ook op financieel gebied. Bij nieuwbouw heb je bijvoorbeeld te maken met bouwrente, vrij op naam en een opleveringskeuring. Bij bestaande bouw heb je te maken met een bouwkundige keuring en met de zogenaamde kosten koper.


Kosten koper of vrij op naam

Een nieuwbouwwoning koop je vaak vrij op naam. De kosten voor de aankoop worden door de verkoper betaald en zijn verwerkt in de koopsom. De kosten voor de aankoop van een bestaand huis zijn voor rekening van de koper. Dit zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning. Daarom zie je vaak ‘kosten koper’, ofwel k.k., achter de koopprijs staan.


Ook voor de hypotheek maakt het een groot verschil

Bij bestaande bouw sluit je een hypotheek af en na overdracht bij de notaris ben je de nieuwe eigenaar van het huis. Bij nieuwbouw ligt het complexer. De koop van de grond en het huis zijn vaak verschillende momenten en je krijgt bij nieuwbouw ook te maken met een depot waar het hypotheekbedrag in wordt gestort. Er wordt steeds een deel van de bouwkosten betaald vanuit het depot. Dit noem je termijnen. In de koop-/aanneemovereenkomst die je van de aannemer hebt ontvangen, worden deze termijnen genoemd..

Bij huizen die te koop staan, staat achter de vraagprijs vaak de afkorting k.k.. Dit staat voor ‘kosten koper’. De koper betaalt de kosten voor de overdracht van het huis. Nieuwbouwwoningen worden vaak vrij op naam (v.o.n.) verkocht.


Waar bestaan de ‘kosten koper’ uit?

De ‘kosten koper’ bestaan uit de kosten om het huis op naam te zetten: de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht (transport- of leveringsakte). Naast de kosten koper heb je ook vaak nog financieringskosten. Deze maak je omdat je een hypotheek nodig hebt voor de woning. Financieringskosten zijn bijvoorbeeld advieskosten, taxatiekosten en notariskosten voor de hypotheekakte. Ook de kosten voor Nationale Hypotheek Garantie (1% van de hypotheeksom) zijn financieringskosten. Als laatste kun je nog aanvullende bijkomende kosten hebben voor bijvoorbeeld een bouwtechnische keuring of een bankgarantie.


Hoe hoog zijn de bijkomende kosten bij het kopen van een huis?

De omvang van de kosten is voor een groot deel afhankelijk van de hypotheeksom. Als je een woning koopt van €225.000,-, moet je rekening houden met kosten tussen €8.000,- en €10.000,-. De overdrachtsbelasting bedraagt 2% van de koopsom. De tarieven die een notaris en een hypotheekadviseur in rekening brengen, kunnen onderling erg verschillen. Het loont dus om deze tarieven vooraf te vergelijken.

Bij een huis kopen komen een hoop kosten kijken, die je sinds 2018 allemaal zelf moet betalen. Lees hier precies welke kosten dit zijn zodat je niet verrast wordt. 

Opzoek naar persoonlijk hypotheekadvies?

Onze financieel coaches helpen je graag bij het vinden van de beste hypotheek voor jouw situatie. Maak direct kennis met jou dichtstbijzijnde coach. 


maak kennis met een coach