Cookies

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer info

Spring naar inhoud
 • Advies op maat vanaf 1399,-
 • Gesprek op locatie, bij je thuis of via webcam
 • Eerste gesprek is gratis en vrijblijvend
Maak een gratis afspraak

Een hypotheek voor je eerste huis

 • Besparen door een
  laag adviestarief
 • Eerste gesprek
  gratis en
  vrijblijvend
 • Adviesgesprek bij
  je thuis, op locatie
  of via de webcam
Maak een gratis afspraak

Bereken je maximale hypotheek

Je eerste eigen huis

Voor het eerst zelf een huis kopen is best spannend. Je hebt ongetwijfeld veel vragen en genoeg keuzes te maken. Wil je bijvoorbeeld een bestaand huis kopen of ga je toch voor nieuwbouw? Wat kun je maximaal lenen en met welke (bijkomende) kosten krijg je allemaal te maken bij het kopen van een eerste woning?  Welke hypotheekvormen zijn er allemaal, welke hypotheek past het beste bij jouw situatie en hoe zit het met de hypotheekrente? En weet je al wat je woonwensen zijn? Je ziet het: genoeg stof tot nadenken.

Vrijblijvend kennismakingsgesprek met jouw financieel coach?

Neem contact met mij op

Binnen 24 uur reactie

Bezig met versturen...

 

Tips voor het kopen van je eerste huis

 • Zet je woonwensen goed op een rij
 • Bedenk wat je iedere maand kunt en wilt betalen
 • Check of je in aanmerking komt voor de Starterslening

Bekijk stappen huis kopen

Bereken hoeveel je kunt lenen voor je eerste woning

Als je een eerste woning gaat kopen, wil je natuurlijk weten wat je kunt uitgeven. Met onze uitgebreide berekening bereken je snel jouw hypotheek, je maandlasten, de bijkomende kosten en het benodigde eigen geld.


Bereken hypotheek

Hypotheekproces uitleg

Het hypotheekproces in 9 stappen

Wil je gewoon snel in kaart krijgen wat jou te wachten staat zodra je een huis koopt en je een hypotheek moet regelen? Lees dan de 9 stappen van het hypotheekproces.

Bekijk of je in aanmerking komt voor een starters lening

Met een starterslening overbrug je het verschil tussen de prijs van je eerste huis en het bedrag dat je bij de bank kunt lenen voor je hypotheek. De voorwaarden hiervoor verschillen per gemeente. Laat daarom een lokale financieel coach uitzoeken of jij in aanmerking komt.


kennismaken met een coach

De kosten voor het kopen van een huis
Bij een huis kopen komen een hoop kosten kijken, die je sinds 2018 allemaal zelf moet betalen.
Lees hier precies  welke kosten je kunt verwachten bij het kopen van een huis.

Persoonlijk advies?

Zoek snel de dichtstbijzijnde coach bij jou in de buurt om jouw mogelijkheden te bespreken. De eerste afspraak is altijd gratis!

 
Vind een coach

Veelgestelde vragen bij het kopen van je eerste huis

De meeste Nederlandse gezinnen wonen in een koophuis. Toch kan huren ook voordelig zijn. Wat is de beste keuze? Een koophuis of toch een huurwoning?


Wat zijn de voordelen van een huurwoning?
Een huis huren heeft als voordeel dat je zelf niet verantwoordelijk bent voor de onderhoudskosten van de woning. Als het dak lekt moet de eigenaar dit oplossen. Daarnaast ben je flexibel, omdat je je huurcontract vaak op korte termijn kunt opzeggen. Tenslotte loop je niet het risico dat je een restschuld hebt als je gaat verhuizen.Wat zijn de voordelen van een koophuis?
Het grootste voordeel van een woning kopen is dat je vermogen opbouwt. De meeste hypotheken lopen dertig jaar. Na deze periode is het huis deels of volledig afbetaald. De waarde in het huis is jouw vermogen. Bij de verkoop van de woning krijg je de overwaarde uitgekeerd. Een bijkomend voordeel is dat je als huiseigenaar tijdens de rentevast periode geen onverwachte lastenverhoging krijgt, terwijl huurders vaak jaarlijks met een huurverhoging te maken hebben. Ook kun je een koopwoning helemaal aanpassen aan je eigen wensen, terwijl dit bij een huurhuis vaak niet het geval is.


Bij het afsluiten van een hypotheek kun je ervoor kiezen om de hypotheek af te sluiten met Nationale Hypotheek Garantie, ook wel NHG genoemd. Dit geeft de bank een extra zekerheid en jij krijgt als koper een korting op de hypotheekrente. Je betaalt wel eenmalige kosten, maar de rentekorting kan deze kosten weer compenseren. 

NHG en korting op de hypotheekrente

Een hypotheek die is afgesloten met NHG geeft recht op een rentekorting tot maximaal 0,6%. Het voordeel van een hypotheek met NHG is dat je bij betalingsproblemen door scheiding, werkloosheid, arbeidsongeschiktheid en overlijden een beroep kan doen op NHG. Als het huis in die situatie gedwongen verkocht moet worden, kan de restschuld onder voorwaarden betaald worden door NHG.

Wanneer kom je in aanmerking voor een hypotheek met NHG?
Je komt in aanmerking voor NHG als het totale hypotheekbedrag minder dan € 265.000,- bedraagt. Dit komt neer op een maximale koopsom van €265.000,-. Is de koopsom van de woning hoger dan dit bedrag? Dan is NHG niet mogelijk, ook als de totale lening niet boven de €265.00,- uitkomt. Vanaf 2017 is de maximale leensom voor NHG gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijzen. 

Wat kost het om een hypotheek af te sluiten met NHG?

Bij het afsluiten van de hypotheek met NHG worden eenmalig kosten in rekening gebracht, namelijk 1% van het hypotheekbedrag. Binnen een paar jaar verdien je dit terug door de korting die je op de hypotheekrente ontvangt.

Kies je voor een bestaand huis, misschien wel met originele details en een mooie aangelegde tuin? Of wil je liever een nieuwbouwwoning, waarbij je niets hoeft te verbouwen? Er zijn vele verschillen tussen bestaande bouw en nieuwbouw, ook op financieel gebied. Bij nieuwbouw heb je bijvoorbeeld te maken met bouwrente, vrij op naam en een opleveringskeuring. Bij bestaande bouw heb je te maken met een bouwkundige keuring en met de zogenaamde kosten koper. 

Kosten koper of vrij op naam
Een nieuwbouwwoning koop je vaak vrij op naam. De kosten voor de aankoop worden door de verkoper betaald en zijn verwerkt in de koopsom. De kosten voor de aankoop van een bestaand huis zijn voor rekening van de koper. Dit zijn de overdrachtsbelasting en de notariskosten voor de overdracht van de woning. Daarom zie je vaak ‘kosten koper’, ofwel k.k., achter de koopprijs staan.

Ook voor de hypotheek maakt het een groot verschil
Bij bestaande bouw sluit je een hypotheek af en na overdracht bij de notaris ben je de nieuwe eigenaar van het huis. Bij nieuwbouw ligt het complexer. De koop van de grond en het huis zijn vaak verschillende momenten en je krijgt bij nieuwbouw ook te maken met een depot waar het hypotheekbedrag in wordt gestort. Er wordt steeds een deel van de bouwkosten betaald vanuit het depot. Dit noem je termijnen. In de koop-/aanneemovereenkomst die je van de aannemer hebt ontvangen, worden deze termijnen genoemd.
Je financieel coach zoekt met jou naar de hypotheek die het beste bij jouw situatie past. Hierbij zijn uiteraard niet alleen een lage rente en goede voorwaarden belangrijk. Ook moeten de hypotheeklasten in de toekomst nog betaalbaar zijn. 
Als je een huis koopt, moet je rekening houden met bijkomende kosten. Hierbij kun je denken aan de kosten van het verbouwen van je huis en de verhuizing. Maar ook de financieringskosten, zoals notariskosten en de kosten van het hypotheekadvies. 

Eerst sparen, dan een huis kopen
Vroeger kon je deze bijkomende kosten volledig meefinancieren. Tegenwoordig kun je deze kosten nog maar gedeeltelijk meenemen in de hypotheek. Vanaf 2018 kunnen de bijkomende kosten zelfs helemaal niet meer meegefinancierd worden. Dat betekent dat je alleen de koopsom nog kunt financieren en spaargeld moet hebben voor de bijkomende kosten. Voorbeeld: Als je in 2018 een huis koopt van €225.000, heb je ongeveer €8.000 tot €10.000 spaargeld nodig om de bijkomende kosten te betalen. In 2017 kun je nog een lening krijgen tot 101% van de waarde van het huis en in 2016 nog 102%. Je moet er dan dus ook al rekening mee houden dat je een deel van de kosten zelf zult moeten betalen.