Zelfstandig? Dit heb je nodig voor een hypotheek als zzp’er

ZZP hypotheek

Het aantal ondernemingen in Nederland is begin januari 2020 door de magische grens van 2 miljoen gegaan. Een groot deel van die groei komt door het aantal zelfstandigen. Hypotheekverstrekkers spelen daar de laatste jaren al uitgebreid op in. Daardoor is het voor ondernemers steeds beter mogelijk om een hypotheek voor zzp’ers te krijgen. Zelfs als je nog niet zo lang ondernemer bent.

Hoeveel jaar moet je zelfstandig zijn voor een hypotheek?

Tegenwoordig kom je al voor een hypotheek in aanmerking vanaf 1 jaar als zelfstandige. Er wordt gekeken naar je gemiddelde inkomen uit de onderneming van de afgelopen jaren. Is dat minder dan 3 jaar? Dan vragen hypotheekverstrekkers naar andere informatie, zoals inkomen uit loondienst in de jaren daarvoor en/of een prognose. 

Hoe bepaalt de hypotheekverstrekker hoeveel je kunt lenen als zelfstandige?

Ook als zelfstandige is je inkomen de basis. Maar je hebt natuurlijk geen loonstrookje. En dus kijkt de hypotheekverstrekker naar je inkomsten uit onderneming en bepaalt op basis daarvan het toetsinkomen. Ben je 1-2 jaar ondernemer? Dan neemt de hypotheekverstrekker bijvoorbeeld 75% van het inkomen uit onderneming als toetsinkomen. Bij 2-3 jaar of hoger is dat bijvoorbeeld 90% of 100% van het gemiddelde inkomen uit de laatste 3 jaar.  Natuurlijk hangt het bedrag dat je mag lenen ook af van de waarde van het huis dat je op het oog hebt, dat is niet anders dan bij loondienst.

Welke documenten zijn er nodig?

Over het algemeen zijn de volgende documenten nodig:

  • Aangiftes inkomstenbelasting over maximaal 3 jaar
  • Legitimatiebewijs
  • KvK-inschrijving van maximaal 2 maanden oud
  • Definitieve jaarcijfers over maximaal 3 jaar
  • Pensioenoverzicht 
  • Heb je een maatschap of een vof? Dan een salarisstrook en contract maatschap/vof

 

Maximale hypotheek berekenen? 

Financieel coaches van Finzie kunnen voor je berekenen hoeveel je zou kunnen lenen. Zij kennen de hypotheekmarkt met alle mogelijkheden en vergelijken deze in hun onafhankelijk advies. Bij Finzie bieden we je graag de mogelijkheid om jouw situatie rustig te bespreken in een persoonlijk gesprek. Je kunt dus gratis een afspraak maken voor een oriënterend gesprek met een ervaren financieel coach bij jou in de buurt. Waar en wanneer je maar wilt, zelfs via een webcam.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak