Waarom een bankgarantie of waarborgsom?

Stel tekent bankgarantieIs je bod geaccepteerd en heb je het voorlopig koopcontract getekend? Dan moet je meestal binnen 6 weken je hypotheek geregeld hebben. Na de 6 weken wil de koper zeker weten dat je de financiële verplichting nakomt. Hoe dit precies zit, lees je in deze blog.

Wat is een waarborgsom?

Na het tekenen van het koopcontract heb je in de meeste gevallen drie dagen bedenktijd. Daarna is de koop definitief en kun je de koop alleen ontbinden op basis van de ontbindende voorwaarden. Je hebt na het tekenen van het koopcontract gemiddeld zes weken de tijd om je hypotheek rond te krijgen. In het koopcontract is meestal ook opgenomen dat je een boete van 10% van de koopsom betaalt, wanneer je als koper niet aan je verplichtingen voldoet door bijvoorbeeld na die zes weken toch van de koop af te zien. Deze 10% moet je als waarborgsom naar de notaris overmaken. Je kunt dit bedrag uit eigen zak betalen, maar vaak gaat het om een flink bedrag. Als je dit niet op je spaarrekening hebt staan, kun je kiezen voor een bankgarantie.

Aan wie betaal je de waarborgsom?

De waarborgsom betaal je niet direct aan de verkoper, maar aan de notaris. De notaris beheert het bedrag totdat de koop definitief is. Wanneer de koop volgens plan doorgaat, krijg je het bedrag teruggestort of wordt het verrekend met de inbreng aan eigen geld.

Als de verkoop niet doorgaat, sta je de waarborgsom af aan de verkoper. Dit wordt geregeld via de notaris. Met de waarborgsom ontvangt de verkopende partij een soort vergoeding, omdat je de afspraken niet bent nagekomen en voor het mislopen van de verkoop.

Wat is een bankgarantie?

Een bankgarantie is een overeenkomst die je aangaat met een bank. Hiermee garandeert de bank onvoorwaardelijk de 10% van de koopsom te betalen aan de verkoper als de koop van de woning niet doorgaat. Moet de bank de waarborgsom uitbetalen, omdat de koop niet doorgaat? Dan verhaalt de bank het bedrag bij jou en wordt het een lening die je in termijnen moet terugbetalen. Het aanvragen van een bankgarantie kost je in de meeste gevallen 1% van de waarborgsom. Regel je je hypotheek via Finzie? Dan kun je profiteren van de speciale deal die Finzie heeft. Hierdoor ben je in de meeste gevallen goedkoper uit.

Hoe kom je aan een bankgarantie?

Sluit je je hypotheek af via Finzie? Laat je dan door je financieel coach adviseren wat je het beste kunt doen.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak