Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?

Waar moet je op letten als je zonnepanelen koopt?

Zonnepanelen zijn een relatief makkelijke manier om zelf energie op te wekken. Zeker als jouw dak een groot deel van de dag in de volle zon staat. Waar moet je op letten als je zonnepanelen gaat kopen? Zijn alle panelen even goed en leveren ze allemaal evenveel stroom of zijn er verschillen? Wij leggen het je uit!

Hoeveel ruimte heb jij op je dak?

Als je zonnepanelen wilt kopen, is het handig om te weten hoeveel er op jouw dak passen. Staat jouw dak het grootste deel van de dag in de zon? Of wordt hij overschaduwd door een groot gebouw of een hoge boom? In het laatste geval levert het jou minder op. Houd hier dus rekening mee!

Staat jouw dak het grootste deel van de dag lekker in het zonnetje, dan wil je natuurlijk weten hoeveel panelen er op jouw dak passen. Dit kun je laten uitzoeken door jouw Finzie coach. Zo weet je meteen hoeveel je nodig hebt, of jouw dak geschikt is en hoeveel er op jouw dak passen. En niet onbelangrijk wat het jou aan besparing in euro’s gaat opleveren.

Hoeveel energie gebruik jij?

Naast de grootte en geschiktheid van jouw dak, is het belangrijk om te weten hoeveel energie je nu verbruikt. Het heeft niet zoveel zin om meer zonnepanelen aan te schaffen dan jij energie opwekt. Heb je een slimme meter of een app waarop je jouw verbruik kunt inzien? Dan kun je zelf opzoeken hoeveel energie jij op jaarbasis verbruikt. Anders kun je ook contact opnemen met jou energieleverancier, die kan jou ook inzicht geven in jouw verbruik van de afgelopen jaren.

Kun je het nergen opvragen? Dan is dit het gemiddelde stroomverbruik van Nederlandse huishoudens:

  • Als je alleen woont: 1900 kWh
  • Met z’n tweeën: 2050 kWh
  • Met z’n drieën: 4050 kWh
  • Met z’n vieren: 4250 kWh
  • Met z’n vijven of meer 4450 KwH

 

Hoeveel energie leveren de zonnepanelen?

De opbrengst van 1 zonnepaneel in Kilowattuur (kWh) is 90% van de capaciteit in Wp. Wp staat voor wattpiek, de manier waarop het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt. Er zijn allerlei soorten zonnepanelen te vinden. Ieder met hun eigen vermogen en opwekcapaciteit. Kijk dus naar hoeveel stroom jij op jaarbasis nodig hebt en hoeveel de zonnepanelen per paneel opwekken. Dit kan ruimte op jouw dak schelen en een hoop geld.

Houd je toch energie over? Kijk dan of je dit terug kunt geven aan het net, zodat je ook nog een beetje aan jouw zonnepanelen verdient. Zo is jouw terugverdientijd in zonnige periodes misschien wel sneller dan wanneer je alleen gerekend hebt met jouw eigen verbruik.

Wil je zwarte of blauwe zonnepanelen?

Naast de technische specificaties is er ook nog zoiets simpels als kleur: welke kleur zonnepanelen wil jij op jouw dak? De meeste donkerblauwe panelen hebben een aluminium rand. Dat moet je wel mooi vinden. Zwarte zonnepanelen zijn vaak helemaal zwart.

Er is ook nog een technisch verschil tussen blauwe en zwarte panelen. De zwarte zonnepanelen hebben monocellen, de donkerblauwe hebben polycellen. Het verschil in deze cellen zit hem in de manier waarop ze gemaakt worden en hoe goed ze het doen bij indirect licht. Polycellen werken beter met indirect licht en monocellen beter met direct licht. Gezien het wispelturige Nederlandse weer, maakt dit in de praktijk weinig uit.

Wat kosten de zonnepanelen?

Als je alle keuzes hebt gemaakt, dan kom je uit bij de prijs. Wat kosten de zonnepanelen die jij in gedachten had? Te duur of precies wat je begroot had? Jouw financieel coach kan jou hier ook mee helpen. Wist je bijvoorbeeld dat je in veel gevallen een lening kunt krijgen voor het aanschaffen van zonnepanelen? Ga je een hypotheek afsluiten voor je nieuwe huis en wil je daar zonnepanelen op laten plaatsen? Dan kun je een grotere hypotheek nemen om jouw zonnepanelen te financieren. Wil je weten wat er voor jou mogelijk is? Neem dan contact op met een financieel coach bij jou in de buurt.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak