Prinsjesdag: Dit verandert in 2021

Jong stel is blij met gepresenteerde nieuwe maatregelen op prinsjesdag 2020Afgelopen dinsdag was het Prinsjesdag 2020. De overheid heeft die dag een hoop nieuwe maatregelen met betrekking tot de woningmarkt bekend gemaakt. Zo wil het kabinet dat starters vanaf 1 januari 2021 vrijstelling krijgen voor het betalen van overdrachtsbelasting en kunnen huurders eenmalig een verplichte huurverlaging aanvragen. In deze blog lees je wat de geplande maatregelen voor jou kunnen betekenen.

Vrijstelling overdrachtsbelasting voor starters en jonge doorstromers

Ben je starter en koop je op of na 1 januari 2021 voor het eerst een woning? Dan hoef je eenmalig geen overdrachtsbelasting te betalen. De overheid verlaagt het percentage van 2% overdrachtsbelasting naar 0% voor deze groep om hen meer kans te geven op de woningmarkt.

Om voor de eenmalige vrijstelling in aanmerking te komen, moet je aan het volgende voldoen:

  • Je bent tussen de 18 en 35 jaar
  • Je koopt voor het eerst een woning
  • Je gaat zelf in de woning wonen
  • Je hebt nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling

 

Ook jonge doorstromers die tussen de 18-35 jaar zijn komen in aanmerking voor deze eenmalige startersvrijstelling. Er zijn wel enkele voorwaarden aan verbonden.

Verhoging overdrachtsbelasting voor beleggers

Voor beleggers gaat het percentage overdrachtsbelasting juist omhoog. Koop je nog voor het einde van dit jaar een woning als belegger? Dan betaal je net zoals elke andere huizenkoper nog 2%. Koop je op of na 1 januari 2021 een tweede woning, zoals een vakantiewoning? Dan betaal je 8% overdrachtsbelasting.

De verhoging is bedoeld om het aantal particuliere beleggers die een woning kopen te verlagen, waardoor starters meer kans maken op een woning.

Verplichte huurverlaging

Ook aan huurders is gedacht. Na 1 januari 2021 kun je als huurder met een laag inkomen en een hoge huur een eenmalige verplichte huurverlaging aanvragen bij je woningcorporatie. Het doel hiervan is voorkomen dat je als huurder te veel betaalt voor je huurwoning, bijvoorbeeld omdat je minder inkomen hebt als gevolg van de coronacrisis.

Om in aanmerking te komen voor de verplichte huurverlaging, moet je als huurder voldoen aan de inkomensgrens en aftoppingsgrens. De inkomensgrenzen per type huishouden in 2020 zijn:

  • Eenpersoonshuishouden: €23.225,-
  • Meerpersoonshuishouden: €31.550,-
  • Eenpersoonsouderenhuishouden: € 23.175,-
  • Meerpersoonsouderenhuishouden: € 31.475,-

 

De aftoppingsgrenzen per type huishouden in 2020 zijn:

  • Een- of tweepersoonshuishouden: de huurprijs is €619,01 lager
  • meerpersoonshuishouden: de huurprijs is €663,40 of lager

 

De huurverlaging is voor de duur van een jaar en geldt niet bij de huur van een kamer, woonwagen of standplaats.

Maatregelen voor verhuurders

Om je huurders als verhuurder te helpen, krijgen verhuurders verschillende mogelijkheden. Zo kunnen zij het huurbedrag van verhuurders bevriezen of verlagen, tijdelijke huurkortingen geven of de huurverhoging uitstellen.

Het kabinet wil er daarnaast voor zorgen dat de WOZ-waarde van een woning minder zwaar meetelt voor de hoogte van de huur.

Maatregelen om de woningmarkt te verbeteren

Het kabinet wil de woningmarkt verbeteren. Daarom stimuleert het kabinet om van bestaande gebouwen zoals leegstaande winkelpanden en kantoren te transformeren in woningen. Om dit te realiseren stelt het kabinet 20 miljoen euro beschikbaar. Hiervan kunnen ongeveer 9.000 woningen gerealiseerd worden.

Ook stimuleert het kabinet om meer betaalbare woningen te bouwen. Het plan is dat er in 2021 51.000 woningen gebouwd worden. Een groot deel hiervan worden betaalbare woningen voor het middensegment. Ook worden woningbouwcorporaties in 2021 gestimuleerd om meer sociale huurwoningen te bouwen met een middenhuur en om woningen te verduurzamen.

Meer informatie over de maatregelen die in 2021 van toepassing zijn om de woningmarkt te verbeteren, lees je hier.

Afbouw hypotheekrenteaftrek

Als je een koophuis hebt, betaal je een hypotheekrente. De betaalde rente is aftrekbaar van je inkomstenbelasting. Val je als huiseigenaar in de hoogste belastingschijf? Dan kun je de betaalde rente slechts tot een beperkt percentage aftrekken van je inkomen. Dit percentage wordt de komende drie jaar versneld afgebouwd naar 37,1%. In 2021 is het maximale percentage voor hypotheekrenteaftrek 43%, in 2022 40% en in 2023 37,1%.

Studieschuld wordt minder zwaar meegeteld

Jongeren met een studieschuld kunnen in 2021 waarschijnlijk meer geld lenen bij het kopen van een eerste woning. Vanaf 1 januari 2021 gaat de wegingsfactor van recente studieschulden namelijk omlaag. Heb je een studieschuld opgebouwd na 1 september 2015? Dan kun je vanaf volgend jaar meer lenen voor een hypotheek.

Verhoging maximale hypotheekverstrekking tweeverdieners

Tweeverdieners kunnen in 2021 naar verwachting ook meer lenen. Het inkomen van de minstverdienende gaat vanaf 1 januari 2021 waarschijnlijk voor 90% meetellen. Op dit moment telt het inkomen van een tweede verdiener voor 80% mee.

Meer weten?

Heb je vragen? Of wil je weten wat de nieuwe maatregelen betekenen voor jouw persoonlijke situatie? En of het verstandig is om juist nu te kopen of te wachten tot 2021? Een financieel coach van Finzie helpt je graag! Maak een afspraak voor een vrijblijvend kennismakingsgesprek.

Let op: de nieuwe maatregelen die op Prinsjesdag zijn gepresenteerd, zijn nog niet definitief. De Eerste en Tweede Kamer moeten nog akkoord geven.

Sluit menu Mijn Finzie Mijn Finzie
Zoeken
Maak een gratis afspraak