Huis verkopen

Blog
Finzie   |  

Huis verkopen

Voor het eerst je huis verkopen is best spannend. En als je het voor de tweede keer doet is het minstens net zo eng. En leuk tegelijk, want wat gaat jouw huis opleveren en wie komen erin te wonen? In deze blog geven we je tips waar je aan moet denken als jij je huis te koop gaat zetten. 

Huis verkopen: waar begin je?

Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat je huis te koop zetten! En dan? Dan moet je een aantal zaken gaan regelen en een aantal keuzes maken. Voor welke prijs wil jij jouw huis verkopen? Doe je dit met of zonder makelaar? Hoe ga je de bezichtigingen regelen? Als je jouw huis voor het eerst verkoopt, dan is het ‘t makkelijkst om een expert in te schakelen: een makelaar. Hij of zij weet precies hoe je jouw huis voor de beste prijs kunt verkopen en neemt bovendien een hoop zaken uit handen. Dat scheelt jou een hoop stress en geregel. 

Op zoek naar een makelaar

Als je op zoek gaat naar een makelaar, dan is het ‘t slimst om iemand te zoeken die jouw buurt goed kent en vaker huizen zoals de jouwe heeft verkocht. Dat zorgt ervoor dat hij het huis ook weer goed kan verkopen. Daarbij kan hij ook een goede schatting maken van hoe de verkoop zal verlopen en helpt hij bij het onderhandelen over de prijs van jouw huis.

Wat kost een makelaar?

Als je een makelaar inschakelt, dan kost dat geld. In de meeste gevallen is dat een bepaald percentage van de verkoopprijs van jouw huis. Hoeveel dit is verschilt per makelaar, dus vraag gerust informatie bij meerdere makelaars op voor je een beslissing neemt om met iemand zaken te doen.

Je huis zonder makelaar verkopen

Je kunt er ook voor kiezen om jouw huis zonder makelaar te verkopen. Hierdoor moet je wel alles zelf regelen. Van het bepalen van de prijs, tot de bezichtigingen tot de uiteindelijke onderhandelingen. 

De prijs van je huis bepalen

Je wilt je huis natuurlijk voor een goede prijs verkopen, maar wat is een goede prijs? Als je teveel vraagt, komen er geen mensen kijken. Vraag je te weinig, dan doe je jezelf tekort. Kijk bijvoorbeeld eens op Funda voor welke prijzen vergelijkbare huizen in jouw buurt worden verkocht. Dan kun je ook meteen zien hoe lang die huizen te koop staan. Wil je de exacte verkoopprijzen van huizen in jouw buurt weten? Dan kun je die opvragen bij het Kadaster. Aan de hand van deze informatie kun jij tot een reële vraagprijs voor jouw huis komen.

Hoe maak je jouw huis aantrekkelijk tijdens bezichtigingen?

Als er kopers langskomen, wil je natuurlijk dat jouw huis in zijn beste staat is! Zorg er daarom voor dat jouw huis tip top in orde is. Natuurlijk maak jij jouw huis voor een bezichtiging schoon en ruim je de rommel op. Maar denk ook aan grote klussen. Ziet het schilderwerk er bijvoorbeeld niet zo netjes meer uit of ligt er nog een oud tapijt in de slaapkamer? Knap dit ook op voor je potentiële kopers binnen laat. Hoe netter en beter onderhouden jouw huis eruit ziet, hoe groter de kans is dat mensen jouw huis willen kopen. 

Hoe onderhandel je over de prijs?

Onderhandelen over de prijs is altijd lastig: jij wilt dat jouw huis het grootst mogelijke bedrag oplevert en de koper wil er zo min mogelijk voor betalen. Daarbij is de huizenmarkt nu behoorlijk overspannen. In grote steden is het nu best normaal om te overbieden.
Houd je hoofd dus koel als je gaat onderhandelen en wees reëel. Wil een koper bijvoorbeeld niet meer bieden en zijn er geen andere gegadigden? Kijk dan op welke andere punten je nog kunt onderhandelen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de overdrachtsdatum of meubels en gordijnen. 

Wat gebeurt er met jouw hypotheek als je jouw huis verkoopt?

Als je jouw huis verkoopt, heeft dat gevolgen voor je hypotheek. Die wordt eerst afgelost en wat je overhoudt, is eventueel beschikbaar om te investeren in een volgende woning. Koop je eerst een woning en is de verkoop daarna? Dan heb je waarschijnlijk een overbruggingslening nodig. Je moet namelijk je nieuwe woning al betalen, terwijl het geld van de verkoop van je huidige woning dan nog niet beschikbaar is.

Overleg daarom met een financieel coach wat de financiële gevolgen van het verkopen van jouw huis voor jouw hypotheek zijn. Hij of zij kijkt met je mee, zodat jij de beste keuzes kunt maken.

Mijn Finzie
Maak een gratis afspraak